Hvad er muskelaktivering, og hvorfor er det vigtigt?

Muskelaktivering eller MAT er en behandlingsform, der ikke har eksisteret så længe. Vi fortæller dig alt om den i denne artikel.
Hvad er muskelaktivering, og hvorfor er det vigtigt?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 juni, 2023

Muskelaktivering er et begreb, der giver anledning til forvirring, og som også kan findes på internettet under forslaget om en række teknikker til at forbedre kropsholdningen og lindre smerter. Faktisk er der endda kurser og international certificering for dem, der ønsker at træne i denne modalitet.

I sig selv er muskelaktivering den proces, hvor en muskel trækker sig sammen, det vil sige, at den gør sit arbejde, enten frivilligt eller ufrivilligt. Vi aktiverer f.eks. baller og mavemuskler, når vi laver planken, så vi holder stillingen i den fastsatte tid.

Men vi har også MAT (muskelaktiveringsteknikker). Det er en form for behandling af neuromuskulære lidelser, der forårsager smerter, svagheder og ubalancer.

Hvad er MAT eller muskelaktivering?

I begyndelsen af 2000’erne foreslog Greg Roskopf, en ekspert i sundhed og fitness, en teori, der skulle forklare, hvorfor mange mennesker havde muskulært ubehag, som ikke blev løst med de sædvanlige fysioterapeutiske teknikker. For ham var den effektive måde at lede efter ubalancer, der kunne forklare smerten fra et andet perspektiv.

Så han foreslog, at nogle patienter for eksempel havde smerter i den ene side af kroppen, fordi de ikke aktiverede den modsatte side præcist nok. Og det kunne spores tilbage til en dårlig forbindelse mellem neuronerne og muskelvævet, eller til en hæmning i nervesystemets kommunikation med musklen.

Han udviklede specifikke teknikker til at løse det, han mente, var et problem. Disse teknikker starter med, at MAT-specialisten stiller en diagnose, hvor han formår at identificere de ikke-aktiverede områder.

Derefter sigter behandlingen mod muskelaktivering af de områder, som nervesystemet har glemt. Med forskellige tilgange stimuleres sammentrækning og spænding i de områder, der kan forbedre patientens livskvalitet.

Aktive neuroner
Neuroner overfører information til myocytten, som er muskelcellen. På denne måde indikerer de sammentrækning eller afslapning af fibrene.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: En nem guide til at opbygge muskler som Arnold Schwarzenegger

Årsagerne til problemet ifølge MAT

Så hvis vi opsummerer teorien om muskelaktivering, vil vi sige, at der er tre måder, hvorpå neuromuskulær smerte kan genereres, som kan løses med MAT-teknikker:

  • Hæmning: Hjernen vil kunne hæmme nervetransmissionen i visse neuroner, som er ansvarlige for at aktivere musklerne. Hvorfor ville den gøre det? Generelt for at beskytte strukturerne, eller fordi den opdager, at de ikke bliver brugt. Det vil sige, fordi der er en skade eller en gentagen bevægelse, der ville forårsage skade, eller fordi en stillesiddende livsstil advarer nervesystemet om, at denne del ikke bliver brugt.
  • Svaghed: Det er muligt, at have svage muskler. Det ville betyde, at de ikke er i stand til at udføre den specifikke funktion. De trækker sig ikke sammen med den tilstrækkelige kraft, der kræves i den anatomiske sammenhæng, de indgår i, eller de udfører ikke den bevægelse, vi beder dem om i en øvelse eller sport. Denne svaghed vil få hjernen til at aktivere andre muskler i nærheden eller langt væk for at udføre handlingen. Dette fremmer skader, fordi de andre aktiverede væv ikke er trænet til denne nye funktion.
  • Ubalance: Muskulær ubalance vil være en konsekvens af de to foregående problemer. Den ene del af kroppen udvikler sig meget mere end den anden. Derfor er der muskler med god tonus og styrke, som overskygger resten og ikke tillader dem at blive aktiveret. Det er, som om den svagere del går ind i en kronisk energibesparende tilstand.

Teknikker til muskelaktivering

MAT-teknikker udføres af personer, der er uddannet inden for dette område. Afhængigt af landet og den gældende sundhedslovgivning kræves det nogle gange, at den professionelle er fysioterapeut, mens det andre steder ikke er nødvendigt.

Det kan derfor være et speciale inden for kinesiologi eller en alternativ behandling. I begge tilfælde foretager teknikeren eller behandleren en indledende diagnose for at identificere hæmmede, svækkede eller ubalancerede områder. Derefter anvender han eller hun MAT-teknikkerne.

Men der er også nogle muskelaktiveringsøvelser, som er nyttige at udføre derhjemme. Før man går videre til en mere intens rutine, kan disse alternativer fungere som opvarmning.

1. Isometriske bevægelser

Isometriske bevægelser er i stand til at aktivere muskulaturen, så man undgår nogle af ulemperne ved koncentriske øvelser. Sidstnævnte er dem, der forkorter muskelfibrene mod modstand, som det sker, når vi løfter en håndvægt mod skulderen.

Problemet med koncentriske øvelser er, at hvis de gentages for ofte, styrker de nogle fibre, mens andre ikke inddrages. Resultatet er, at det ene område af kroppen bliver stærkere, mens det andet svækkes.

Isometriske øvelser ændrer ikke længden af muskelfibrene. Det vil sige, at personen forbliver i en statisk sammentrækning, og der er ingen mærkbar forskydning. Dette forbedrer den neuromuskulære balance og kan udføres med lethed, hvis vi laver den isometriske planke eller en statisk squat.

2. Løft af knæene uden stød

Før løbere begiver sig ud på en løbetur, kan de lave nogle opvarmningsbevægelser, der aktiverer hele underkroppen. En af dem er at løfte knæene over hoftehøjde, men uden at jogge på stedet og returnere foden til udgangspositionen uden stød.

Hemmeligheden bag denne muskelaktivering er ro til at fuldføre buen i leddet og ikke at tage foden ned med for meget kraft. Vi ønsker at stimulere muskelvævet, ikke at begynde at løbe. Når vi så løber, vil de sædvanlige muskler blive brugt.

Kvinde træner muskelaktivering
Sjipning er anderledes, da det består af et løb på stedet med stød og hævning af knæene. Derfor er det ikke MAT.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Styrketræning uden vægte på 15 minutter

3. Berøring

Med berøring stimulerer vi muskelvæv, der kan være hæmmet. Bare det at røre ved inaktive muskelmasser sender et signal til hjernen om en sammentrækning.

Det er svært at identificere, hvilke regioner man skal røre ved, hvis man ikke er trænet i MAT. Alligevel er det en god idé at berøre de områder, som vi ved, vi bruger mindre hyppigt.

Hvis vi altid laver styrketræning i fitnesscentret, koncentrerer os om overkroppen og aldrig løber, kan vi bruge minutter på at berøre baller, lår og lægge. Det er en måde at advare hjernen om ikke at slukke for de mindre brugte muskler.

Muskelaktivering har stadig lang vej igen

Muskelaktiveringsteknikken er ikke accepteret af alle sundhedsprofessionelle. Der er stadig lang vej igen, og der er brug for flere videnskabelige undersøgelser for at fastslå dens sande omfang.

Indtil videre ved vi, at det ikke er det samme for børn som for voksne. I den pædiatriske alder er der ikke de samme laster som med alderen, ligesom der normalt ikke er styrketræning, hvilket begrænser forekomsten af hæmninger eller sportsskader.

For ældre mennesker er aktiveringen af mavemusklerne, der reducerer rygsmerter, interessant. Der er dog forskning, der tydeliggør, at ikke alle har gavn af det, og at der bør være en personlig recept.

For øjeblikket skal du konsultere en betroet sundhedsperson. Start med en fysioterapeut eller en traumelæge, som kan vejlede dig, diagnosticere dig og anbefale en MAT-session eller ej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dotan, Raffy, et al. “Child—adult differences in muscle activation—a review.” Pediatric exercise science 24.1 (2012): 2-21.
  • Arnold, Pauline, and Ivan Bautmans. “The influence of strength training on muscle activation in elderly persons: a systematic review and meta-analysis.” Experimental gerontology 58 (2014): 58-68.
  • Stokes, Ian AF, Mack G. Gardner-Morse, and Sharon M. Henry. “Abdominal muscle activation increases lumbar spinal stability: analysis of contributions of different muscle groups.” Clinical biomechanics 26.8 (2011): 797-803.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.