Hvad er næseslim, og hvad gør det?

Slim kan være groft, men det er faktisk et tegn på, at alt fungerer godt i din næse. Alligevel er det bedst at lære børn ikke at spise det. Det er ikke, fordi det er giftigt, men det er et affaldsstof fra kroppen.
Hvad er næseslim, og hvad gør det?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Alle kender til næseslim, men ikke mange ved, hvad det egentlig er, og hvad det gør. Utroligt nok producerer den gennemsnitlige voksne omkring en liter af dette stof gennem næsen og en ekstra liter i halsen hver dag.

Næseslim har forskellige teksturer og farver. Der er blødt og hårdt, sort og hvidt, grønt og gult. Generelt er det relateret til snavs, men dets hovedfunktion har at gøre med at forhindre uønskede partikler i at trænge ind i luftvejene.

På en eller anden måde angiver næseslim, om en næse fungerer, som den skal eller ej. Selvom nogle mennesker måske piller i deres næse for at slippe af med det klæbrige stof, er det bedst at bruge en ren klud.

Hvad er næseslim?

Dette er væsken, der kommer ud af næsen. Det er ikke det eneste slim, som kroppen producerer, men navnet er blevet populært. Bronkial sekret kaldes normalt slim.

Slim er en tyktflydende væske, som epitelcellerne i næsen og andre organer udskiller. Disse celler har cilia, som er en type fimrehår. Disse flytter slim inde i næseborene.

De gør flere forskellige ting, men disse er de vigtigste:

  • Fungerer som smøremidler: Det hjælper med at holde næsen og bihulerne fugtige. Dette beskytter dem mod irritation forårsaget af gnidning mod et objekt eller en partikel.
  • At være et beskyttende skjold: Vævene i næsen og bihulerne er ganske fine og sarte. Derfor hjælper slim med at beskytte dem.
  • Danner en barriere: Det hjælper med at fange og udvise fremmede partikler, der kommer ind i næsen. For eksempel inkluderer dette støv, pollen, bakterier og vira.

Generelt kan vi sige, at næseslim er en forsvars- og beskyttelsesmekanisme mod eksterne midler, der kan komme ind i kroppen gennem næsen. De er også nøglen til at bekæmpe allergi og forkølelse.

En kvinde med en tilstoppet næse

Hvordan dannes næseslim?

Slim dannes i næsen. Det er et stof, der indeholder vand, proteiner, nogle kemikalier og salt. Det har en tyktflydende og klistret tekstur, som hjælper det med at fange skadelige stoffer fra miljøet.

Det meste af slim, næsen og halsen producerer, blandes med spyt, og du sluger det. En del af det bliver i næsen. Når du så nyser eller pudser din næse, slipper du af med slimet. Hvis ikke, bliver det i din næse og tørrer ind.

Hvis du bliver forkølet, producerer kroppen mere histamin. Dette er et stof, der får din næses membraner til at hæve og producere mere slim. Derefter danner dette et tykt lag slim, der hjælper med at beskytte næsevævet.

På samme måde, når der er mere slim, skal du af med det oftere, enten fordi du skal pudse næse mere eller nyse mere. Dette hjælper med at udvise det smitsomme middel. Også noget lignende sker med allergi.

Hvad slim ikke er

Der er mange populære myter omkring næseslim. Da de er myter, er de ikke sandfærdige. For eksempel tror nogle mennesker, at de er hjerneceller, der kommer ned fra kraniet og når næsen, hvilket er falsk.

På samme måde tror nogle mennesker, at det er spor af cerebrospinalvæske. Andre tror, at grønt slim indebærer en alvorlig infektion, eller at ikke at have det betyder, at din næse er renere. Intet af dette er korrekt.

Hvorfor ændrer slim farve?

Et af de mest markante aspekter ved slim er, at det skifter farve. Generelt sker dette på grund af de stoffer, der kommer i kontakt med det. Fra det synspunkt kan vi se forskellige farver.

Gennemsigtig

Dette er den almindelige farve og den, der betragtes som normal. Men hvis det lækker for meget, kan det være et tegn på allergisk rhinitis. Med andre ord betyder fraværet af farve ikke altid, at der ikke er et sundhedsproblem.

Gullig eller grønlig

Gulligt eller grønligt slim er et tegn på infektion, men det betyder ikke altid, at det er alvorligt. Det får denne farve, fordi immunsystemet øger produktionen af forsvarsceller kaldet neutrofiler.

Disse celler udskiller enzymer for at dræbe det infektiøse middel. Et af disse enzymer, peroxidase, giver slim den farve. Normalt ændrer slim gradvist farve. Det går fra gennemsigtigt til gult og derefter til grønt.

Rød eller brun

Denne farve betyder, at der er noget blod i slimet. Det er muligt, at nogle af de små blodkar i næsemembranen er gået i stykker. Der kan også være en lille skade ved nysen eller at have pudset næse for meget. Men at se dette burde ikke umiddelbart alarmere dig.

En kvinde pudser næsen udenfor

Sort

Det er ikke meget almindeligt at have denne farve slim. Normalt får slim denne farve, fordi du inhalerede røg eller sod. Det kan også være et tegn på, at du befinder dig i en meget forurenet atmosfære.

Næseslim er en naturlig ting

Slim kan være groft, men det er faktisk et tegn på, at alt fungerer godt i din næse. Alligevel er det bedst at lære børn ikke at spise det. Det er ikke, fordi det er giftigt, men det er et affaldsstof fra kroppen.

Derudover er det vigtigt, at børn og voksne ikke piller i deres næse, da dette let kan skade næsevævet. Det er bedst at pudse næse forsigtigt eller bruge en næsespray til at rense din næse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García-Moreno, J. M. (2005). El estornudo: Revisión de su etiología y fisiopatología. Revista de neurología, 41(10), 615-621.
  • Ramos-Jiménez J, Garduño-Torres B, Arias-Montaño JA. Histamina y comunicación intercelular: 99 años de historia. Rev Biomed. 2009;20(2):100-126.
  • Ripoll, J. (2001). Mocos y tos, el problema de cada día. Infancia: educar de 0 a 6 años, (65), 35-39.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.