Hvad er nattespisning?

Mennesker, der lider af nattespisning, spiser oftest ikke om morgenen, men har en stærk trang til at spise efter aftensmaden inden deres sengetid. De kan også lide af søvnløshed.
Hvad er nattespisning?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Har du nogensinde spist meget mere end du burde, sent om aftenen? I så fald, kender du måske til nattespisning.

Mennesker med dette syndrom står op midt om natten, for at spise. De spiser ofte på det tidspunkt, fordi de vågner op med en ukontrollerbar sult.

Det sker oftest kun om natten. I løbet af dagen mangler de ofte appetit, eller spiser simpelthen ikke, fordi de er på en streng kur.

Hvis det er dig, er du ikke alene. Nattespisning er faktisk ganske almindeligt. Cirka 1 ud af 100 mennesker oplever nattespisning.

Hvad er nattespisning?

Overspisning er et alvorligt problem, og du kan identificere det ved to grundlæggende ting:

  • Personen vil spise en stor mængde mad, meget større end hvad nogen anden ville spise under lignende omstændigheder.
  • Der er en følelse af manglende kontrol. Personen kan ikke stoppe med at spise og mangler kontrol over deres spisning.

Karakteristika ved nattespisning

Kvinde ved køleskab oplever nattespisning

Hvem har ikke hørt om spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi? Selvom det ikke lyder rigtigt, er nattespisning faktisk meget mere almindeligt.

Mennesker med denne slags syndrom har ofte problemer med at kontrollere deres følelser og oplever ofte panikanfald i form af:

Ifølge nogle psykologer har folk, der oplever nattespisning, normalt vægtproblemer. Dette er sandsynligvis, fordi de spiser det meste af deres mad på et tidspunkt, hvor de burde sove.

Desuden indrømmer 20% af overvægtige mennesker, at de føler sig meget gladere og mætte, når de spiser om natten. Tilsvarende handler over 75% af dem på denne lyst.

Selvom denne tilstand er meget mere almindelig hos overvægtige mennesker, kan den dog ramme alle.

Læs også: 10 ting der gør dig konstant sulten

Symptomer på nattespisning

Symptomerne og mønstrerne på denne tilstand er klare og personen med spiseforstyrrelsen gentager dem ofte. Som vi nævnte ovenfor, går folk, der oplever nattespisning, ofte hele dage uden at spise. De virker til at mangle appetit i løbet af dagen.

Desuden er disse mennesker normalt mere energiske om morgenen, selvom deres energi falmer i løbet dagen. Det er også meget almindeligt, at disse mennesker oplever søvnforstyrrelser.

De fødevarer, de oftest ender med at spise, er normalt rige på kulhydrater, såsom slik, kager, brød, ris og pasta.

Mennesker, der oplever nattespisning, ved normalt godt, at de har et problem. Derfor føler de sig ofte deprimerede og skammer sig over sig selv. Desværre forværres tilstanden, når de er under stress.

Tips til at forebygge og behandle nattespisning

Kvinde får terapi

Terapi kan hjælpe dig med at finde årsagen til dine usunde spisevaner og også hjælpe dig med at håndtere dem.

Vi kender stadig ikke de nøjagtige årsager til dette syndrom, og ved derfor ikke helt, hvordan det kan behandles. Det, vi ved, er, at det ikke er en god idé at tackle problemet via emnet overvægt. Det er et følsomt emne, og nattespiseren ved det allerede og skammer sig over det.

I modsætning til andre spiseforstyrrelser, handler denne ikke nødvendigvis om vægt eller selvopfattelse. Det vil sige, disse mennesker ikke nødvendigvis er utilfredse med deres kroppe (det er i det mindste ikke deres største bekymring).

Derfor er det enormt vigtigt at forstå, hvor deres følelser af angst kommer fra, og hvorfor de forsøger at berolige dem med mad. Derfor indebærer behandlingen ofte tværfaglig intervention fra fagfolk inden for psykologi, psykiatri og ernæring.

Derfor har vi her samlet nogle råd fra forskellige perspektiver.

Ernæringsperspektiv

  • Mennesker, der oplever nattespisning, er nødt til at følge en ordentlig diæt og tilpasse den til deres tilstand.
  • De skal træne mindst 30 minutter om dagen.
  • Hvile er vigtigt for ens helbred, både kvantitet og kvalitet. De skal lære teknikker, der hjælper dem med at få nok hvile.
  • De bør reducere deres stress ved at bruge tid på de ting, de nyder. Det sociale liv og aktiviteter er vigtige for et godt helbred.

Psykologisk perspektiv

Kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe en person, der er ramt af nattespisning, til at forstå og gradvist ændre deres adfærd. Det kan hjælpe dem med at organisere deres tanker og håndtere stress og angst i relation til deres tilstand.

Læs også: 6 sunde snacks, som du gerne må spise før sengetid

Konklusion

Nattespisning er meget mere almindeligt end både anoreksi og bulimi.

Derfor er det vigtigt at etablere en tværfaglig tilgang til at løse det, ved først at fokusere på behandlingen af ​​den angst, der udløser nattespisning.

Tøv ikke med at få professionel hjælp, hvis du har problemer med overspisning, eller hvis dine angstniveauer er høje.

Det kan interessere dig ...
Tre sunde slankekure, som ikke sætter dit helbred i fare
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre sunde slankekure, som ikke sætter dit helbred i fare

Det er muligt at tabe dig uden at sætte dit helbred i fare. Læs med for at opdage tre sunde slankekure! Har du prøvet dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.