Hvad er forskellene mellem sult og angst?

Kender du forskellene mellem sult og angst? Selvom dette kan virke latterligt, ved de fleste af os faktisk ikke, hvor den ene slutter og den anden begynder.
Hvad er forskellene mellem sult og angst?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

At kende forskellene mellem sult og angst er vigtig for at være i stand til at kontrollere de impulser, der fører dig til at spise, når du ikke rigtig er sulten. At spise overdrevent kan have negativ indflydelse på dit helbred.

Følelsen af sult er et instinkt, der reguleres af dit sympatiske nervesystem. Med frigivelse af visse hormoner oplever du denne fornemmelse, som indikerer en klar nødvendighed. Derefter skal du have energi til din krop for at overleve, så din krop og hjerne kan opretholde homeøstase.

På den anden side har angst ikke det formål at ernære kroppen. I stedet har det til formål at kompensere for dine følelser og bekymringer i en kort periode.

Det er meget vigtigt at kende og forstå forskellene mellem sult og angst. Som et resultat hjælper du ikke kun med at forhindre helbredsproblemer som fedme og diabetes, men også mentale helbredsproblemer, såsom spiseforstyrrelser.

Forskellene mellem sult og angst

En kvinde kigger på en donut

Forbundsuniversitetet i Uberlandia i Brasilien offentliggjorde en interessant undersøgelse i 2017, der afslørede nogle meget vigtige aspekter ved dette emne:

  • For det første spiser en stor del af befolkningen for at berolige deres angst. Vi alle gør det dog også lejlighedsvis. Hvis det sker en gang imellem, betyder det ikke, at det bliver en gentagen opførsel, og det antyder heller ikke psykisk sygdom.
  • Lejlighedsvis har vi lyst til mad, der enten er meget sødt eller meget saltet, fordi vores hjerne søger tilfredshed med den dosis endorfiner eller serotonin. Det er øjeblikkelig tilfredsstillelse og er kortvarig.
  • Når det er sagt, er der mennesker, der lider af kronisk angst, der ikke opdages. Denne type uro finder en flugt gennem mad, især tvangsmæssig og usund spiseadfærd.

Lad os alligevel se på nogle tips, der hjælper dig med at forstå forskellene mellem sult og angst.

Rigtig sult vises gradvist

Den første forskel mellem sult og angst er, at reel sult vises, når kroppen har brug for mere energi. Dette sker, som timerne går, og din krop forbrænder kaloriereserver, når den udfører daglige aktiviteter.

Derfor er det vigtigt at erkende, at reel sult vises gradvist. Du får en let fornemmelse af det, som tiden går, hvilket gradvist stiger, indtil det påvirker din præstation. Du begynder at føle dig svagere og svagere.

For at undgå at føle den form for ekstrem sult, anbefaler vi, at du spiser lette måltider eller sunde snacks med få timers mellemrum. På denne måde kontrollerer du også din vægt og erstatter gradvist den energi, som din krop bruger.

På den anden side provokerer angst en pludselig følelse af sult: Det er en længsel, et ønske og en tom følelse.

Hvis du har oplevet denne mentale forstyrrelse, har du følt behovet for at spise noget selv efter at have afsluttet et måltid. Selvom der ikke er nogen grund til, at du skal føle dig sulten, vil du føle dig desperat efter at spise noget andet.

Tilsvarende er det almindeligt, at angstdrevet sult stiger i løbet af natten.

Forskellene mellem sult og angst: Angstdrevet sult fører til trang til specifikke fødevarer

Et stykke chokoladekage

En anden forskel mellem sult og angst er, at ægte sult ikke involverer en trang til at spise noget specifikt. I dette tilfælde søger din krop at få den energi, den har brug for. Af denne grund skal du være i stand til at spise næsten alt.

På den anden side, når du oplever et angstanfald, vil du efterspørge mad, der er rig på kulhydrater. I dette tilfælde skal du have et stykke frugt eller sund snack til rådighed, så du ikke bare spiser noget, fordi det ser appetitligt ud.

Under et angstanfald er det temmelig almindeligt at tørste efter forarbejdede fødevarer, der indeholder store mængder af sukker og fedt, som pommes frites, kage osv.

Problemet med angst er, at når du først har spist disse produkter, kan du udvikle en slags afhængighed. Så hver gang du føler dig ængstelig, vil du spise mere og mere junkfood.

Forskellene mellem sult og angst: Angst vil få dig til at spise, selv når du er mæt

Når du virkelig er sulten, giver du kun din krop den mængde mad, den har brug for. Af denne grund stopper du med at spise, når du føler dig mæt.

Når du imidlertid er bekymret eller stresset, fortsætter du med at spise desperat, som om du ikke havde spist noget endnu. Som et resultat vil din angst forbruge mere mad, end du virkelig har brug for.

Hvis du regelmæssigt er ængstelig, er det sandsynligt, at du er overvægtig. Af denne grund er det vigtigt, at du lærer at berolige dit problem med afslapningsteknikker. Hvis du ikke gør det, kan du udvikle alvorlige stofskifteproblemer.

Kompulsiv spisning og følelse af skyld

En mand spiser junkfood og illustrerer forskellene mellem sult og angst

Ordet “skyld” refererer til den følelse, du har, når du føler, at du er skyldig eller ansvarlig for noget, der er forkert. Rigtig sult forårsager ikke en skyldfølelse, fordi det er en fysiologisk nødvendighed. Når du opfylder dette behov, holder du din krop sund og klar til at fortsætte med at fungerer korrekt.

Angst skaber derimod skyld. Dette er en virkning, der er forårsaget af egenskaberne ved fødevarer med meget sukker og umættet fedt. Hvis du fortsat spiser hele dagen lang, vil du føle dig tung og vil ikke være i stand til at gennemføre dine daglige rutiner og aktiviteter.

Konklusioner

Det er grundlæggende, at du kender forskellene mellem sult og angst. Hvis du ikke gør det, kan du gå ind i en cyklus, hvor du spiser for at glemme dine problemer.

Selvom dette kan være en hurtig løsning til at glemme, hvad der generer dig, skal du huske, at det ikke er sund opførsel.

Heldigvis er det sådan, at det at spise mad, der er rig på fiber, såsom frugt og grøntsager, faktisk kan hjælpe med at reducere angstniveauer. Derudover skal du sørge for, at din diæt er lav i sukker og fedt.

Tænk på din opførsel over for mad. Hvis du er klar over, at du spiser på grund af angst, skal du søge en professionel, der hjælper dig med af vende det rundt.

Der er psykoterapi, der er meget effektiv til behandling af angst og spiseforstyrrelser, uanset om de er milde. Sund opførsel med mad betyder at spise, når du virkelig er sulten, og ikke spiser for at løse dine problemer.

Det kan interessere dig ...
Undertrykkelse af dine følelser øger din angst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Undertrykkelse af dine følelser øger din angst

Undertrykkelse af dine følelser øger din angst betydeligt og kan i længde gøre skade på dig og muligvis de mennesker omkring dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cecilia SIlva AAS., Cardoso Lopes TV., Teixeira KR., Amaral Mendes J., et al., The association between anxiety, hunger, the enjoyment of eating foods and the satiety after food intake in individuals working a night shift comparted with after taking a nocturnal sleep: a prospective and observational study. Appetite, 2017. 108: 255-262.
  • Klatzkin RR., Gaffney S., Cyrus K., Bigus E., et al., Biol Psychol, 2018. 131: 96-106.
  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.