Tips til at undgå søvnlidelser hos teenagere

I teenageårene kan særlige vaner og livsstile påvirke teenagerers søvn. I denne artikel vil vi give nogle tips til, hvordan søvnlidelser kan undgås i denne periode. 
Tips til at undgå søvnlidelser hos teenagere
María Belén del Río

Bedømt og godkendt af biolog, læge María Belén del Río.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

At få en god nats søvn er afgørende for god fysisk og mental sundhed. Imidlertid lider teenagere i stigende grad under søvn af dårlig kvalitet. Derfor besluttede vi at dele nogle tips til at undgå søvnlidelser hos teenagere.

Generelt skal teenagere sove mindst otte timer om dagen. Derfor skal vi kende de forskellige årsager og faktorer, der gør det svært for dem at få søvn af en god kvalitet. Først da kan du løse ethvert søvnproblem.

Tips til at undgå søvnlidelser hos teenagere

1. Reducer risikoen for fedme

Flere og flere børn og teenagere er overvægtige i dag på grund af en ukorrekt livsstil.

En undersøgelse viste et forhold mellem teenagere, der har sværere ved at falde i søvn. og deres BMI, hvilket var højere end resten. Dette bekræfter spørgsmålet om fedme hos børn og unge, som bliver mere alvorligt.

Hvis de ikke behandles, påvirker søvnforstyrrelser spisevaner, hvilket betyder, at det kan forværre fedme.

I den forstand er det vigtigt for teenagere at spise en afbalanceret kost, rig på grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, magert kød, fisk og æg. De måltider, de spiser derhjemme, bør være baseret på disse fødevaregrupper. De bør også undgå for meget raffineret mel, stegt mad og sukker.

Samtidig er fysisk aktivitet også vigtig, da det hjælper dem med at beholde deres vægt. Teenagere skal forblive aktive og undgå en stillesiddende livsstil.

2. Regler for brug af mobiltelefon

En anden grund til, at søvnlidelser hos teenagere er almindeligt i dag, er ny teknologi. Det er svært for forældre at kontrollere antallet af timer, deres teenagere bruger på deres mobiltelefoner og computere eller tv eller med at spille videospil.

Disse enheder udsætter teenagere for overdreven stimulering, der er meget skadelig for deres helbred. Det påvirker nervesystemet direkte og ændrer kroppens naturlige biorytmer, hvilket påvirker søvn.

Dette er dog en faktor, der ikke kun påvirker unge, men også deres forældre. Således skal brug af mobiltelefoner reguleres for alle. Du skal heller ikke tillade, at dine teenagere bruger nogen enhed to timer før sengetid.

3. Stop tobaksbrug

En teenager ryger

Desværre begynder folk at ryge i deres ungdomsår, hvilket kan føre til søvnløshed.

Der kan også være en sammenhæng mellem den dårlige vane med at ryge og dårlig søvnkvalitet hos unge mennesker. Af samme grund kan ophør med at ryge hjælpe din teenager med at sove bedre.

For at hjælpe din teenager med at overvinde nikotinafhængighed, skal du være tålmodig og forstående overfor dem. Desuden skal du vide, at teenageren muligvis har brug for noget støtte til at gøre det.

4. Forældres sengetid og søvnproblemer

Endelig er en anden faktor, der er relateret til søvnlidelser hos teenagere, blevet nævnt i flere undersøgelser: Nogle forældres nattetimer. For eksempel når en af ​​dem arbejder på nattevagt.

I denne forbindelse er det vigtigt at respektere alle familiemedlemmers søvnplaner. Hvis teenageren allerede har svært ved at falde i søvn, kan de let vækkes.

Generelle tips til forebyggelse af søvnlidelser hos teenagere

God søvnhygiejne giver teenagere mulighed for at hvile og fungere godt i deres daglige aktiviteter.

 • Din teenager skal gå i seng på samme tid hver aften.
 • De skal følge en afbalanceret diæt og være opmærksomme på den mad, de spiser om natten.
 • Du skal sørge for, at din teenager undgår at bruge stimulanser (kaffe, te, læskedrikke, energidrikke).
 • De skal bekæmpe fedme.
 • Sørg for, at din teenager undgår en stillesiddende livsstil og udfører en fysisk aktivitet flere gange om ugen.
 • De bør undgå at ryge og drikke.
 • Du bør regulere brugen af ​​mobiltelefoner og brugen af ​​teknologi generelt, især i timerne før sengetid.
 • Sørg for at etablere en søvnplan og undgå aktiviteter om natten, der kan forstyrre din families hvile.
 • Sørg for, at din teenagers soveværelse er et roligt og mørkt sted med en passende temperatur.

I nogle tilfælde kan søvnforstyrrelser også relateres til et overskud af opgaver eller sociale aktiviteter eller arbejdsaktiviteter, så sørg for, at din teenagers tidsplan ikke er for overbelastet. Det betyder ikke noget, hvilken uddannelse de prøver på at komme ind på, hvis de ikke er sunde, mens de gør det.

Vi håber, du anvender disse tips til at hjælpe dine teenagere med at sove bedre. Kun på denne måde vil de være i stand til at udføre deres opgaver ordentligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chen, D. R., Truong, K. D., & Tsai, M. J. (2013). Prevalence of poor sleep quality and its relationship with body mass index among teenagers: Evidence from Taiwan. Journal of School Health. https://doi.org/10.1111/josh.12068
 • Chaput, J. P., & Dutil, C. (2016). Lack of sleep as a contributor to obesity in adolescents: Impacts on eating and activity behaviors. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0428-0
 • Atkinson, G., & Davenne, D. (2007). Relationships between sleep, physical activity and human health. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.09.015
 • Dugas, E. N., Sylvestre, M. P., O’Loughlin, E. K., Brunet, J., Kakinami, L., Constantin, E., & O’Loughlin, J. (2017). Nicotine dependence and sleep quality in young adults. Addictive Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2016.10.020

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.