Hvad er negritude-bevægelsen for afro-ligestilling?

Negritude var en intellektuel bevægelse, der forsvarede de afrikanske samfunds værdier og krævede en genoprettelse af deres kultur.
Hvad er negritude-bevægelsen for afro-ligestilling?

Sidste ændring: 07 april, 2023

Negritude er en intellektuel og litterær bevægelse, der opstod i Paris i 1930’erne. Den forsvarer de afrikanske samfunds værdier og opfordrer til at genoprette deres kultur.

Bevægelsen spredte sig hurtigt til forskellige dele af de daværende franske kolonier som f.eks. det nuværende Senegal, Elfenbenskysten og Benin i Afrika og Guadeloupe, Martinique og Haiti i de amerikanske Vestindiske Øer.

Dens hovedperson var Léopold Sédar Senghor (valgt til præsident for Republikken Senegal i 1960). Sammen med Aimé Césaire fra Martinique og Léon Damas fra Fransk Guyana begyndte de at sætte sig kritisk ind i de vestlige værdier og at revaluere den afrikanske kultur.

Bevægelsens oprindelse og udvikling

Den litterære bevægelse negritude blev født i 1930’erne og 1940’erne i Paris i en intellektuel kontekst. Den var resultatet af en sammenslutning af sorte forfattere, der søgte at bekræfte deres kulturelle identitet og gøre oprør mod den europæiske kulturs implicitte overlegenhed over for den afrikanske kultur.

I denne forstand forsvarede negritude gennem litteraturen idéer om afrikanske religioner og kosmologier, berettede om historiske begivenheder, der fandt sted på kontinentet, underviste i de afrikanske kulturers bidrag til menneskeheden og forsvarede den sorte identitet og de afrikanske samfunds frihed fra den vestlige koloniale dominans.

Aimé Césaire var den første, der prægede ordet “negritude” i sit digt fra 1939 med titlen Cahier d’un retour au pays natal ( notesbog om en tilbagevenden til hjemlandet). Her skrev han:

“Min negritude er ikke en plet af dødt vand, i jordens døde øje, men slår rod i jordens brændende kød.”

-Aimé Césaire-

Sammen med Césaire skabte Léon Damas og Léopold Sédar Senghor digte, der ville definere negritude. Disse digteres mest kendte værker var Pigmenter (Damas), Hosties noire, Chants d’ombre (Senghor) og Cahier (Césaire).

En afrikansk landsby

Udbredelse af negritude til andre lande

Ved udbruddet af Anden Verdenskrig forlod bevægelsens ledere Paris til fordel for Caribien og Afrika. Derfra opstod der nye former for negritude disse steder, hvis udtryk ikke kun omfattede litteratur, men også andre former for kunst, såsom musik og maleri.

Efter krigen blev Paris igen centrum for negritude-aktiviteter. Ved denne lejlighed flyttede mange kunstnere fra Afrika og Caribien til byen for at studere. Blandt dem var Frank Bowling, Aubrey Williams, Donald Locke, Ben Enwonwu og Uzo Egonu.

World Festival of Black Arts

I 1966 organiserede Senghor den første World Festival of Black Arts i Senegal. Mange sorte kunstnere, musikere, forfattere, poeter og skuespillere fik mulighed for at deltage i en global undersøgelse af afrikansk kultur.

Senghor havde til formål at fremme begrebet negritude som en levedygtig filosofisk model. Desuden forsøgte han at revaluere afrikansk stammekunst, som indtil da var blevet betragtet med en vis ligegyldighed af den afrikanske diaspora.

Denne begivenhed gav anledning til begyndelsen af World Festival of Black Arts og er blevet gentaget ved to efterfølgende lejligheder – i 1977 i Nigeria og i 2010 i Dakar.

Negritude-bevægelsens grundlag

Negritude-bevægelsen opstod som en protest mod fransk kulturel dominans og assimileringspolitik. Den gik derfor ind for følgende:

  • Den mystiske varme i det afrikanske liv, der får sin styrke fra dets nærhed til naturen og dets konstante kontakt med forfædrene. Dette bør til stadighed sættes i det rette perspektiv i forhold til den vestlige kulturs sjælløshed og materialisme.
  • Afrikanerne bør se på deres egen kulturarv for at finde de værdier og traditioner, der er mest nyttige i den moderne verden.
  • Engagerede forfattere skal bruge afrikanske emner og poetiske traditioner til at vække ønsket om politisk frihed.
  • Negritude i sig selv omfatter alle de afrikanske kulturelle, økonomiske, sociale og politiske værdier.
  • Frem for alt skal de afrikanske traditioners og befolkningers værdi og værdighed bekræftes.
Fugl bryder fri fra bur

Fortsætter den stadig?

Negritude reagerede på de sortes fremmedgjorte position i historien og hævdede en egen identitet for dem. Fra et politisk synspunkt var bevægelsen til gengæld et vigtigt aspekt af kampen mod kolonialismen. Den havde indflydelse på, hvordan de koloniserede så sig selv og placerede sig selv i Vestens kulturelle struktur.

Afslutningsvis er der ikke nogen klar slutdato for bevægelsen. Faktisk siger nogle litteraturkritikere, at den stadig vil fortsætte i ethvert kunstnerisk udtryk, der bekræfter den sorte identitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.