Hvad er øjentrøst, og hvad kan du bruge det til?

Folk har traditionelt brugt øjentrøst som en behandling af milde øjenproblemer. Se, hvad forskningen siger, og hvordan denne plante kan være til gavn for andre områder af kroppen!
Hvad er øjentrøst, og hvad kan du bruge det til?

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Øjentrøst er en etårig plante, der er mellem 5 og 25 centimeter høj. Den stammer fra Europa, Asien og Nordamerika og har savtakkede ovale blade og hvide blomster med lilla linjer og gule pletter i midten.

I århundreder har traditionel medicin brugt øjentrøst til at lindre forskellige milde øjenproblemer som rødme og irritation. På samme måde kan den hjælpe med at fremme hudens sundhed og reducere blodsukkeret. I denne artikel vil vi gå i detaljer med, hvad du skal vide!

Anvendelse og fordele ved øjentrøst

Nærbillede af øje

På græsk betyder euphrasia “glæde” og henviser til det, folk føler, når denne urt lindrer ubehag, de måtte opleve omkring øjnene. Opdag de andre mulige fordele her.

Den er en kilde til vegetabilske komponenter

Øjentrøst er rig på vegetabilske komponenter som luteolin og quercetin. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Central European Journal of Immunology kan disse flavonoider hæmme mastceller.

Disse er de immunceller, der er i stand til at frigive histamin, som er et stof, der forårsager allergisymptomer som f.eks. løbende næse eller øjne.

Specialister mener dog, at man traditionelt brugte øjentrøst til behandling af allergisk rhinitis, også kendt som høfeber. Det skyldes, at den har antihistaminiske egenskaber. Dette kræver dog yderligere undersøgelser.

Desuden er der videnskabelige beviser for, at øjentrøst indeholder aucubin, som er en kemisk forbindelse, der er en del af iridoidgruppen og udmærker sig ved sine virkninger på vores helbred.

Ifølge en reagensglasundersøgelse kan aucubin reducere de arvæv, som et hjerteanfald forårsager. Dette er afgørende, fordi de påvirker hjertets evne til at pumpe blodet rundt i kroppen.

Tilsvarende viste en undersøgelse udført på gnavere, at denne forbindelse minimerer arvævsdannelsen på hjertevævet efter et hjerteanfald, hvilket sker på grund af en reduktion af de oxidative skader, som frie radikaler forårsager. Dette kræver dog stadig yderligere undersøgelser.

Lindring af milde øjenproblemer

Øjentrøsts navn henviser til de fordele, den har for vores øjensundhed. Selv om der er foretaget mange undersøgelser, er beviserne dog stadig begrænsede.

En undersøgelse offentliggjort i Balkan Medical Journal viste, at ekstrakt fra øjentrøst kan bidrage til at kontrollere inflammation i hornhindecellerne.

Ligeledes blev det i en reagensglasundersøgelse fastslået, at nogle få øjendråber med øjentrøst og kamille bidrog til at beskytte hornhindecellerne mod inflammation og skader forårsaget af solen.

Som det sidste blev der i en anden klinisk undersøgelse, der arbejdede med 65 voksne med øjenbetændelse, afprøvet øjendråber med øjentrøst og rosenekstrakt på pollenallergi, vind, støv, infektioner og øjenudmattelse.

De fandt ud af, at disse dråber fuldstændig lindrede rødme, hævelse, svie og klæbrige sekreter omkring øjnene hos ca. 81% af deltagerne.

Det viste også, at de andre deltagere oplevede en mærkbar forbedring. Dette kræver dog stadig undersøgelser på mennesker, der bekræfter øjentrøsts effektivitet i behandlingen af øjenirritation og -betændelse.

På samme måde er der ingen beviser, der bekræfter, om øjentrøst kan lindre symptomerne på øjensygdomme som makuladegeneration, grå stær og grøn stær på grund af manglende forskning.

Andre fordele ved øjentrøst

Ud over at forbedre vores øjensundhed kan øjentrøst også gavne andre dele af kroppen. Følgende er nogle af de almindelige former for anvendelse:

 • Forbedre hudens sundhed: Ifølge en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences kan øjentrøst forhindre solskader på huden, fordi den bekæmper de såkaldte frie radikaler. Det er værd at nævne, at disse skader kan medføre, at der opstår rynker. Det øger også risikoen for at udvikle hudkræft.
 • Reducere blodsukkerniveauet: En undersøgelse offentliggjort i Fitoterapia tyder på, at det at give et oralt ekstrakt af øjentrøsts blade til gnavere med diabetes reducerede deres blodsukkerniveau med 34% i løbet af to timer. Derudover påvirkede ekstraktet ikke glukoseniveauet hos gnavere uden diabetes.
 • Bekæmpe skadelige bakterier: En laboratorieundersøgelse viste, at de vegetabilske komponenter i øjentrøst har en tendens til at hæmme væksten af bakterier, der er forbundet med øjeninfektioner som Staphylococcus aureus og Klebsiella pneumoniae.
 • Beskytte leverens sundhed: Ifølge en undersøgelse på dyr og reagensglas skulle aucubinen i øjentrøst beskytte leveren mod de skader, som frie radikaler forårsager.
 • Reducere forkølelse og hoste: Traditionelt har folk brugt øjentrøst til at lindre forkølelse, hoste og bihulebetændelse.

Hvor kan du finde den?

Du kan finde øjentrøstplanten i flere former, hvad enten det er som urtete, flydende ekstrakt, homøopatisk granulat, kapsler og øjendråber.

Mulige bivirkninger

Kvindes øje

Det er vigtigt at være forsigtig med den måde, du bruger øjentrøst på for at lindre synsproblemer. På trods af dens popularitet i hjemmelavede øjendråber til at hjælpe på trætte øjne, er disse ikke så sikre. Faktisk kan det forårsage en infektion.

Med det i tankerne anbefaler vi, at du bruger sterile øjendråber. Hvis du har fået foretaget en øjenoperation eller bærer kontaktlinser, bør du dog konsultere en øjenlæge, før du bruger øjendråber.

På samme måde bør du også konsultere din læge, hvis du tager medicin mod diabetes. Det skyldes, at nogle undersøgelser tyder på, at øjentrøst kan sænke blodsukkeret.

Som det sidste er det bedst at undgå den, hvis du er gravid eller ammer, da specialister ikke har testet denne plante på hverken gravide eller ammende kvinder. Husk også, at denne plante ikke er en certificeret behandling af nogen tilstand eller sygdom. Derfor bør den ikke erstatte et ordineret lægemiddel.

Dosering og anbefalinger

Der er ikke en specifik dosering af planten, der vil virke for alle. Nogle produkter styrer dog mængden i henhold til den form, den kommer i. Her er nogle af dem:

 • Te: Mellem en og to teskefulde tørret øjentrøst eller en tepose pr. kop varmt vand. Da denne te normalt har en lidt bitter smag, kan du søde den, hvis du vil.
 • Flydende ekstrakt: Mellem en og to milliliter, højst tre gange om dagen.
 • Homøopatiske granulater: Mellem tre og fem granulater opløst under tungen om dagen med en koncentration på 30c.
 • Kapsler: Mellem 400 og 470 milligram, to til tre gange om dagen.
 • Øjendråber: En eller flere dråber pr. øje, når det er nødvendigt, tre til fem gange om dagen.

Er øjentrøst effektiv for synet?

Øjentrøst er lille i størrelse og stammer fra Europa, Asien og Nordamerika. Den skiller sig ud med sine hvide blomster, lilla streger og en gul midte.

På samme måde refererer dens navn til den fordel, den er mest kendt for, nemlig at fremme øjnenes sundhed. På græsk betyder euphrasia “glæde”. Det er det, som folk oplever, efter at denne urt lindrer øjenlidelser.

Selvom folk har brugt den i århundreder til at lindre øjenrelaterede problemer, har forskere ikke bekræftet alle dens fordele. Af den grund bør du ikke erstatte nogen form for given behandling med nogen former af denne plante.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Shaik, Y., Caraffa, A., Ronconi, G., Lessiani, G., & Conti, P. (2018). Impact of polyphenols on mast cells with special emphasis on the effect of quercetin and luteolin. Central-European journal of immunology, 43(4), 476–481. https://doi.org/10.5114/ceji.2018.81347
 • Mari, A., Ciocarlan, A., Aiello, N., Scartezzini, F., Pizza, C., & D’Ambrosio, M. (2017). Research survey on iridoid and phenylethanoid glycosides among seven populations of Euphrasia rostkoviana Hayne from the Alps. Phytochemistry, 137, 72–80. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2017.02.013
 • Xiao, Y., Chang, W., Wu, Q. Q., Jiang, X. H., Duan, M. X., Jin, Y. G., & Tang, Q. Z. (2018). Aucubin Protects against TGFβ1-Induced Cardiac Fibroblasts Activation by Mediating the AMPKα/mTOR Signaling Pathway. Planta medica, 84(2), 91–99. https://doi.org/10.1055/s-0043-118663
 • Yang, Z., Wu, Q. Q., Xiao, Y., Duan, M. X., Liu, C., Yuan, Y., Meng, Y. Y., Liao, H. H., & Tang, Q. Z. (2018). Aucubin Protects against Myocardial Infarction-Induced Cardiac Remodeling via nNOS/NO-Regulated Oxidative Stress. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 4327901. https://doi.org/10.1155/2018/4327901
 • Paduch, R., Woźniak, A., Niedziela, P., & Rejdak, R. (2014). Assessment of eyebright (euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan medical journal, 31(1), 29–36. https://doi.org/10.5152/balkanmedj.2014.8377
 • Bigagli, E., Cinci, L., D’Ambrosio, M., & Luceri, C. (2017). Pharmacological activities of an eye drop containing Matricaria chamomilla and Euphrasia officinalis extracts in UVB-induced oxidative stress and inflammation of human corneal cells. Journal of photochemistry and photobiology. B, Biology, 173, 618–625. https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2017.06.031
 • Stoss, M., Michels, C., Peter, E., Beutke, R., & Gorter, R. W. (2000). Prospective cohort trial of Euphrasia single-dose eye drops in conjunctivitis. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 6(6), 499–508. https://doi.org/10.1089/acm.2000.6.499
 • Liu, Y., Hwang, E., Ngo, H., Perumalsamy, H., Kim, Y. J., Li, L., & Yi, T. H. (2018). Protective Effects of Euphrasia officinalis Extract against Ultraviolet B-Induced Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts. International journal of molecular sciences, 19(11), 3327. https://doi.org/10.3390/ijms19113327
 • Porchezhian, E., Ansari, S. H., & Shreedharan, N. K. (2000). Antihyperglycemic activity of Euphrasia officinale leaves. Fitoterapia, 71(5), 522–526. https://doi.org/10.1016/s0367-326x(00)00204-5
 • Novy, P., Davidova, H., Serrano-Rojero, C. S., Rondevaldova, J., Pulkrabek, J., & Kokoska, L. (2015). Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2015, 734101. https://doi.org/10.1155/2015/734101
 • Lv, P. Y., Feng, H., Huang, W. H., Tian, Y. Y., Wang, Y. Q., Qin, Y. H., Li, X. H., Hu, K., Zhou, H. H., & Ouyang, D. S. (2017). Aucubin and its hydrolytic derivative attenuate activation of hepatic stellate cells via modulation of TGF-β stimulation. Environmental toxicology and pharmacology, 50, 234–239. https://doi.org/10.1016/j.etap.2017.02.012

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.