Øjenbetændelse hos børn: Hvad skal man gøre?

Øjenbetændelse hos børn kan have forskellige årsager: Bakterier, vira, allergiske processer og fremmedlegemer, der trænger ind i øjet. Hvis du bemærker nogen tegn på ubehag i øjet hos børn, er det vigtigt at gå til en børnelæge så hurtigt som muligt.
Øjenbetændelse hos børn: Hvad skal man gøre?

Sidste ændring: 17 marts, 2021

Øjenbetændelse hos børn og voksne er en sygdom, som reagerer på betændelse i bindehinden. Denne gennemsigtige slimhinde omgiver øjet, og når den er betændt, forårsager det kløende, røde øjne. Ifølge U.S. National Library of Medicine påvirker det dog som regel ikke synet.

I modsætning til forskellige populære overbevisninger kan øjenbetændelse have mange årsager foruden bakterielle infektioner. Vira, allergiske reaktioner, skader, anvendelse af kontaktlinser og endda søvnløshed kan også være faktorer.

I tilfælde af børn er det vigtigt at være særligt forsigtig, når man håndterer denne lidelse.  Nogle organisationer advarer om, at øjenbetændelse er en af de mest gængse sygdomme i barndommen.

Vær dog ikke bekymret, for vi er her for at fortælle dig, hvordan du skal håndtere det.

Hvad er øjenbetændelse hos børn?

Som vi har nævnt ovenstående, refererer øjenbetændelse til betændelse i bindehinden. Ifølge kilder, der er specialiserede i oftalmologi, rammer det som regel begge øjne på samme tid. Det kan dog også ramme blot det ene øje.

Videnskabelige studier viser os, at hos børn i alderen mellem et og ni år er det den mest gængse øjensygdom. Af alle besøg hos børnelægen for ubehag i øjet dækker næsten 41% over øjenbetændelse, mens 30% handler om skader.

Pige med ondt i øje

Øjenbetændelse er gængs i barndommen, men bakterier er ikke den eneste årsag.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Okulære melanomer; er fregner i øjnene farlige?

Symptomer på øjenbetændelse hos børn

Når vi har udridset denne sygdoms natur og dens forekomst hos børn, er det på tide af tale om, hvordan man opdager det. Pædiatriske kilder såsom Kidshealth hjælper os med at gøre det ved at nævne symptomerne hos børn. Disse inkluderer de følgende:

 • Rødme i øjet.
 • Ubehag i øjet (barnet kan sige, at det føles “grynet”).
 • Udflåd fra øjet.
 • Smerte og betændelse i bindehinden.
 • Hos nogle børn kan øjenlåget hæve op, ligesom der kan være lysfølsomhed (direkte lys forårsager ubehag).

Årsager til øjenbetændelse hos børn

Som vi har sagt, behøver årsagerne til øjenbetændelse ikke altid at have noget med infektioner at gøre. Kilderne, der er citeret ovenstående, og National Eye Institute (NEI) udforsker de forskellige årsager, der udløser betændelse i bindehinden.

Vi vil fortælle dig om dem nedenstående.

Bakteriel øjenbetændelse: Den mest gængse form

En bakteriel infektion er langt den mest gængse årsag til øjenbetændelse hos børn, da det opstår i 78% af tilfældene. Hos voksne er statistikkerne dog anderledes, eftersom vira forårsager 36% af tilfældene og bakterier 40%.

Mikroorganismerne, som forårsager denne lidelse, er som regel de samme, som forårsager sygdomme i luftvejene eller som findes på huden: Stafylokokker auerus, streptokokker pneumoniae, haemophilus influenza eller moraxella catarrhalis.

Viral øjenbetændelse

Det er en mindre gængs årsag hos børn, eftersom vira forårsager omkring 13% af tilfældene af øjenbetændelse. Adenovira (ADV) forårsager op til 50% af tilfældene af viral øjenbetændelse hos børn.

Andre årsager til øjenbetændelse hos børn

Ikke alt handler om vira og bakterier. Her er nogle af de mulige årsager, som vi endnu ikke har udforsket:

 • Allergi: Allergi forårsager op til 2% af tilfældene af øjenbetændelse hos børn. De er typisk sæsonrelaterede og som regel forbundet med bihulebetændelse.
 • Fremmedlegemer: Indtrængen af fremmedlegemer i øjet eller anvendelse af kontaktlinser kan forårsage denne lidelse.
 • Svampeinfektioner.
 • Infektioner med amøber.
 • Kontaminering: Det kan være internt eller eksternt forårsaget af forurening eller kemiske stoffer.
 • Skader såsom slag eller skrammer i øjet.

Børn har meget mindre sandsynlighed for at udvikle disse typer af øjenbetændelse. Det er sjældent for børn at være eksponeret for giftige kemikalier eller anvendelse af kontaktlinser længe nok til, at de kan udvikle denne lidelse.

Pleje derhjemme

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er viral og bakteriel øjenbetændelse meget smitsomt. Når man står over for et barn med denne lidelse, er det derfor essentielt at være meget forsigtig. Det inkluderer de følgende trin:

 • Vask dit barns pudebetræk, lagner, håndklæder og andet materiale oftere end normalt.
 • Brug ikke personlige genstande fra det smittede barn.
Pige får øjendråber mod øjenbetændelse hos børn

Kun en læge kan ordinere anvendelse af øjendråber til at behandle øjenbetændelse hos børn.

Hvornår bør man gå til en læge?

Som indikeret af pædiatriske organisationer, som vi allerede har nævnt, er der alvorlige øjenlidelser, som deler symptomer med øjenbetændelse. Hvor relativt mild denne sygdom end er, er et besøg ved børnelægen derfor nødvendigt, hvis et barn klager over ubehag i øjet.

Viral øjenbetændelse forsvinder som regel af sig selv. Det vil sige, det helbredes af sig selv efter nogle få dage. På den anden side kræver bakteriel øjenbetændelse anvendelse af antibiotika i form af dråber eller salve.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Find ud af, hvordan øjnene renser sig selv

Man må ikke selvmedicinere i tilfælde af øjenbetændelse hos børn

Det er aldrig en god idé at lege læge derhjemme. Der er for eksempel ikke nogen pointe i at behandle et tilfælde af viral øjenbetændelse med antibiotika. Det kan derudover blot forværre barnets tilstand.

Hvis dit barn oplever ubehag i øjet, er et besøg hos børnelægen derfor det mest logiske og ansvarsfulde at gøre. Ikke al smerte i øjet handler om øjenbetændelse, så en diagnose skal stilles hurtigt og nøjagtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.