Hvad er ovarietorsion, og hvordan behandles det?

Ovarietorsion er en sjælden tilstand hos kvinder. Den viser sig ved pludselige og intense mavesmerter, som er en medicinsk nødsituation.
Hvad er ovarietorsion, og hvordan behandles det?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 25 januar, 2023

Ovarietorsion opstår, når en af de to æggestokke vrider sig på de ledbånd, der holder den på plads. Denne vridning medfører en afbrydelse af blodtilførslen til organet og endda til æggelederen med deraf følgende nedsat iltning af vævet.

Hovedsymptomerne på ovarietorsion er stærke smerter i underlivet og bækkenet, opkastninger ledsaget af kvalme, unormal blødning i livmoderen og undertiden endda feber. Det er hyppigere i højre side, fordi den venstre æggestok holdes i en stabil position af tarmen.

Dette er en medicinsk nødsituation, der kræver øjeblikkelig behandling. Dens løsning er kun kirurgisk. Derfor er det nødvendigt at vide, hvordan man kan genkende den i tide.

Hvordan viser ovarietorsion sig?

Ved ovarietorsion har smerten en tendens til at være pludselig og intens. Den kan dog være intermitterende og skyldes vekslende perioder med torsion og detorsion af organet.

Den forekommer næsten aldrig uden smerter.

Smerterne manifesterer sig normalt i det nedre mave- og bækkenområde og endda på siden af den berørte æggestok. Desuden kan den forårsage opkastninger med forudgående kvalme, feber og unormal blødning fra livmoderen.

Hvis torsion af æggestokkene varer ved over længere tid, kan den forårsage vævsdød på grund af iltmangel (iskæmi og efterfølgende nekrose), hvilket fører til tab af æggestokkene og deres funktion. I sjældne tilfælde kan området blive inficeret, og infektionen spreder sig til hele underlivet.

Diagnosen er vigtig, fordi symptomerne kan forveksles med andre tilstande:

Underlivssmerter grundet ovarietorsion

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad indebærer en graviditet uden for livmoderen?

Epidemiologi

Ovarietorsion er mest almindelig mellem det andet og fjerde årti af livet. Den forekommer normalt ikke før puberteten eller efter overgangsalderen.

Årsager

Selv om der ikke findes nogen specifik årsag, er der tilknyttede risikofaktorer. Tilstedeværelsen af en cyste, tumor, absces i æggestokken og æggelederen eller anden masse i æggestokkenes væv kan øge risikoen for ovarietorsion.

Fordi den ekstra vægt gør det muligt for organet at rotere på sig selv og dets støtteledbånd, er der i op til 80 % af tilfældene en cyste eller masse i æggestokkene, især hvis den er større end 5 cm. Nogle gange kan ud over æggestokkene også æggelederen som helhed blive snoet.

Det kan også skyldes, at det ligament, der forbinder æggestokken med livmoderen, er mere slapt end normalt, hvilket gør det lettere at mobilisere. Associeret med øget slaphed i ligamentet er induceret ægløsning i forbindelse med assisteret reproduktionsbehandling, polycystisk ovariesyndrom, hormonbehandling og graviditet.

Høje hormonelle belastninger kan få vævet til at slappe af, hvilket gør det mere tilbøjeligt til ligamenttorsion.

Da der er en hindring af blodgennemstrømningen, er ovarietorsion en medicinsk nødsituation. En historie med tuballigation er også en risikofaktor.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Smertefuld ægløsning: Fremragende behandlingsmidler

Diagnose

Diagnosen af ovarietorsion begynder med spørgsmål og en fysisk undersøgelse. Vaginal og abdominal ultralyd anvendes til billeddannende undersøgelser.

Hvis tilstanden ikke er tydelig, kan en CT-scanning eller en MR-scanning være indiceret. Desuden anmodes der om fuldstændig hæmatologi for at vurdere tilstedeværelsen af en eventuel infektion.

Den endelige diagnose af ovarietorsion er visualisering gennem kirurgi.

Den eneste behandling er kirurgi

Den eneste endelige diagnosemetode og behandling er kirurgi. Forud herfor kan det dog være indiceret at anvende en metode til at reducere smerter og kvalme.

Blandt de smertestillende midler foretrækkes følgende:

  • Acetaminophen.
  • Ibuprofen.
  • Naproxen.
  • Opioider i tilfælde af mere alvorlige smerter.

Operation bør foretages så hurtigt som muligt for at undgå iskæmi og vævsnekrose. Proceduren for ovarietorsion kan foretages ved laparoskopi (en endoskopisk operation) eller laparotomi (en åben operation).

Under operationen visualiseres æggestokken for at afgøre, om den har tilstrækkelig blodgennemstrømning. Hvis den viser tegn på iskæmi, skal hele æggestokken fjernes. Nogle gange kan det ud over fjernelse af æggestokken være nødvendigt at fjerne æggelederen på samme side.

I tilfælde, hvor der ikke er vævsinvolvering, er det tilstrækkeligt blot at sno æggestokken ud og vurdere blodgennemstrømningen til æggestokken. Postoperativt er høje doser af præventionsmidler indiceret for at reducere risikoen for tilbagefald.

Kvinde ser på en pakke p-piller

Ovarietorsion kræver øjeblikkelig handling

Ovarietorsion er en meget sjælden tilstand, men det er en tilstand, der skal tages i betragtning i tilfælde af pludselige mavesmerter hos kvinder. Det gælder især for kvinder i den fødedygtige alder.

Det er en medicinsk nødsituation, fordi det kan føre til iskæmi og nekrose af æggestokvæv med efterfølgende tab af det. Det er dog vigtigt at bemærke, at i tilfælde af at miste en æggestok vil fertiliteten ikke blive påvirket, da det andet organ er i stand til at dække kroppens behov.

Det kan interessere dig ...
Dermoidcyster på æggestokkene: Symptomer og hvornår man skal gå til lægen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Dermoidcyster på æggestokkene: Symptomer og hvornår man skal gå til lægen

Dermoidcyster på æggestokkene er de hyppigste tumorer under graviditet. Tidlig behandling reducerer risikoen for komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists Committee. Adnexal torsion in adolescents: ACOG Committee Opinion No, 783. Obstet Gynecol. 2019;134(2):e56-e63.
  • Huang C, Hong M, Ding D. A review of ovary torsion. Ci Ji Yi Xue Za Zhi. 20017;29(3). Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974907/.
  • Lasso C, et al. Torsión ovárica. Evolución del ovario necrótico tras detorsión laparoscópica. Cir Pediatr 2014;27. Disponible en https://secipe.org/coldata/upload/revista/2014_27-1_26-30.pdf.
  • Sasaki KJ, Miller CE. Adnexal torsion: review of the literature. J Minim Invasive Gynecol. 2014;21(2):196-202.
  • Wang Z, Zhang D, Zhang H, et al. Characteristics of the patients with adnexal torsion and outcomes of different surgical procedures: a retrospective study. Medicine. 2019;98(5):e14321.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.