Hvad er positiv psykologi, og hvad bruges det til?

Hvad er positiv psykologi? Det fokuserer på menneskers styrker og ressourcer som en løftestang til at opnå et bedre liv. Lær alt om det her!
Hvad er positiv psykologi, og hvad bruges det til?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 21 juni, 2023

“Behandling handler ikke kun om at reparere det, der er i stykker, men også om at fremme det bedste i os.” Det er en af de centrale idéer, som Martin Seligman, en af de vigtigste grundlæggere af positiv psykologi, forsøger at formidle. Men hvad er positiv psykologi?

Positiv psykologi handler om at ledsage mennesker, så de kan erkende, hvad deres kvaliteter og styrker er. Det er det springbræt, der bidrager til deres trivsel og til bedre at kunne løse vanskeligheder.

Hvad er positiv psykologi?

Sammen med Mihály Csíkszentmihályi er Seligman en af grundlæggerne af positiv psykologi. For dem er positiv psykologi den, der fokuserer på udviklingen af menneskers potentiale og fremhæver deres styrker og dyder. En af dens grundlæggende antagelser er, at ved at fokusere på personernes ressourcer er det muligt at forbedre deres livskvalitet.

Derfra forholder positiv psykologi sig kritisk til den måde, psykologien generelt har arbejdet på: Med en tilgang baseret på underskud eller mangler, som dermed bliver en model eller et synonym for psykopatologi i stedet for at styrke menneskets potentiale.

“Positiv psykologi er det videnskabelige studie af positive oplevelser, positive individuelle træk, institutioner, der fremmer deres udvikling, og programmer, der hjælper med at forbedre livskvaliteten for individer og samtidig forebygger eller reducerer forekomsten af psykopatologi.”

For Seligman er den traditionelle psykologi en logisk konsekvens af efterkrigstidens psykologi, der er orienteret mod at reparere de skader, der er sket.

Derfor fokuserer positiv psykologi i stedet på strategier, der er orienteret mod anerkendelse af styrker og udvikling af ressourcer til at ledsage mennesker på vejen mod et mere fuldgyldigt liv med velvære og kvalitet. Det er også en måde at hjælpe dem med at lære at være lykkelige på.

Der lægges vægt på håndtering af følelser i kontakt med oplevelser, der motiverer og begejstrer os, og som fylder os med en følelse af formål. Ligesom det er vigtigt at hele fortidens sår, mener positiv psykologi, at selvindsigt, selvværd, modstandskraft og introspektion er lige så vigtige.

Det er også vigtigt at fremhæve, at positiv psykologi er en måde at binde løse ender sammen på fra andre teorier. Begreber som Bowlbys tilknytningsteori, Maslows behovspyramide og Golemans følelsesmæssige intelligens er nogle af de idéer, der fokuserede mere på det optimale og mindre på psykopatologi.

Positiv psykologi har formået at danne en samling af videnskabelige idéer og begreber om lykke og velvære.

En masse personer viser tommel op
At styrke det positive er at fremme de bedste egenskaber hos mennesker.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Psykologer og psykiatere: Hvordan adskiller de sig?

Hvad er positiv psykologi: Formålet

Nogle af de mål, der forfølges ud fra denne tilgang, er følgende:

  • At identificere vores mål og målsætninger og dermed hjælpe os med at orientere os mod det, vi ønsker.
  • At indtage en optimistisk og modstandsdygtig holdning. Det betyder at være i stand til at tro, at tingene kan gå godt. Det betyder ikke, at vi skal have vrangforestillinger eller være naive, men ligesom vi giver visse tanker et øjeblik, skal vi også tage os tid til at forestille os gunstige og tilfredsstillende scenarier. Samtidig indebærer det, at man ser muligheder på trods af kriser og betragter situationer som kilder til læring.
  • At være optaget af her og nu. Fremtidsorienteret angst og fortidsorienteret depression afleder os fra den tid og det rum, hvor vi kan handle og være hovedpersoner.

PERMA-modellen for positiv psykologi

Den model, som Seligman har foreslået, omfatter følgende komponenter:

  • Positive følelser: Dette refererer til at komme i kontakt med positive og behagelige følelser som håb, glæde og taknemmelighed.
  • Engagement er forbindelsen mellem lyst og handling. Det handler om at komme ind i en tilstand, der giver os mulighed for at komme ind i nuets flow.
  • Relationer fokuserer på etableringen af sunde, respektfulde og gensidige relationer.
  • Mening handler om at være i stand til at give mening til det, vi gør.
  • Accomplishment (opnåelse) er opnåelsen af resultater, der giver os tilfredshed og motiverer os til at komme videre. Det giver os positiv feedback.
Kvinde tegner hjerte på spejl

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er biopsykologi, og hvad er det til?

Positiv psykologi er ikke det samme som giftig positivitet

Det er vigtigt at understrege, at positiv psykologi ikke fremmer giftig positivitet – den, der tager lykken som et ukritisk mandat. Tværtimod fremmer den arbejdet med følelser og med at genkende og håndtere dem.

Folk bruger meget tid på at tænke over, hvordan de kan ændre deres svagheder, men bruger ofte meget lidt tid på at tænke over, hvordan de kan vokse fra deres styrker. Dette er en god syntese af, hvad positiv psykologi fremmer.

Lykke findes også i de små ting i hverdagen. For eksempel at tage en pause med en kop kaffe eller nyde en gåtur med hunden. På den måde lærer hver person at identificere, hvad der er godt for ham/hende. For der findes ikke universelle opskrifter på lykke.

Positive følelser er en kilde til sundhed og velvære – derfor er det vigtigt at forbinde sig med dem. Ud over det faktum, at der er en voksende mængde forskning om emnet, vil ingen i dag sætte spørgsmålstegn ved den væsentlige rolle, som holdning og positive tanker spiller for en persons bedring efter en ulykke eller sygdom.

Afslutningsvis er det værd at bemærke, at positiv psykologi ikke blot er en hensigtserklæring. Den har videnskabelig opbakning og undersøgelser, der bekræfter dens effektivitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Contreras, Francoise, & Esguerra, Gustavo. (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas2(2), 311-319. Recuperado em 26 de maio de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-99982006000200011&lng=pt&tlng=es.
  • Lupano Perugini, María Laura, & Castro Solano, Alejandro. (2010). PSICOLOGÍA POSITIVA: ANÁLISIS DESDE SU SURGIMIENTO. Ciencias Psicológicas4(1), 43-56. Recuperado en 26 de mayo de 2022, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212010000100005&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.