Hygge: At være tilfreds med de små ting

Hygge er et begreb, der henviser til hjemmets varme og glæden ved at leve i enkelhed. Hvordan kan vi indarbejde det i vores livsstil og være tilfredse med de små ting? Få mere at vide her!
Hygge: At være tilfreds med de små ting
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hygge, eller at være tilfreds med de små ting, er en livsfilosofi, der følges af danskerne, som flere gange er blevet kåret som de lykkeligste på planeten. Så hvem er bedre end danskerne til at diktere nøglen til den dør, der kan føre os til lykke?

Hygge er betegnelsen for varmen i et hjem, for det at sidde foran en pejs med en varm te eller blot at nyde det øjeblik, man befinder sig i. Nogle spekulerer på, om det vil være muligt at eksportere denne livsstil til andre lande, hvor tiden synes at gå for hurtigt.

At drømme om at nyde den lækre smag af kanelsnegle, klappe vores kæledyr eller dække os selv med et tæppe uden at bekymre os om noget som helst virker som en drøm. Alligevel er det sådan, danskerne gerne vil leve.

Hygge er ikke bare et ord, men en filosofi eller livsstil for en hel befolkning, der lever af at nyde de små ting i livet.

Hvad er “hygge” og nydelsen af de små ting?

Udtrykket “hygge” inkluderer også bl.a. “velvære” og “komfort”. Siden ordet opstod i Danmark i det 19. århundrede har det formået at vinde indpas i andre kulturer.

Det skyldes, at det at leve under pres, som undersøgelser viser, skaber en overbelastning af spændinger, der får mange sygdomme til at opstå. Ingen ønsker naturligvis at blive syg, så mange mennesker rundt om i verden er begyndt at værdsætte andre måder at leve på med mindre stress.

Familie hygger og nyder de små ting
Denne livsstil indbyder os til at nyde varmen i hjemmet, leve i ro og mag og slippe stress.

I bogen “The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well” af Louisa Thomsen Brits nævner hun, at hygge er en stil, der opstår, når “vi forpligter os til at nyde nuet”. Denne stil indebærer også at omfavne enkelhed, og kan findes:

“…i de ting vi gør, som giver værdi og mening til hverdagen, trøster os, får os til at føle os hjemme, rodfæstet og generøse.”

Danskerne må nemlig gennemleve en skræmmende vinter, hvor de kun ser solen i fire timer om dagen. Derfor må de finde en måde at gøre deres tid indendørs behagelig på.

Inspireret af denne stil forsøger mange caféer, boghandlere, restauranter og andre virksomheder at tilpasse deres omgivelser, så folk føler sig “hjemme” og glemmer deres daglige bekymringer.

Du er måske interesseret i: Grin din vej til sundhed og lykke

Litteraturen om hygge

I dag er der en masse litteratur og forskning om denne stil, som mange mennesker gerne vil vide noget om. Således foreslår forfatteren Helle Russell, forfatter til bogen “The Year of Living Danishly”, at:

“Hygge handler om at være god mod sig selv: At forkæle sig selv, ikke straffe eller nægte sig selv noget… at have det rart.”

Danskerne har delt denne hemmelighed om lykke i flere generationer. Resten af verden er først lige begyndt at indse den varme, som det intime rum i vores hjem giver.

En anden forfatter, der også ønskede at dykke ned i denne filosofi, var Meik Wiking. Han skrev “Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well”, en bog, hvor han endda deler danske madopskrifter.

Man behøver ikke at bo i Danmark for at være en del af denne bevægelse, der inviterer os til at leve uden hastværk. Du skal bare vide lidt om det.

Sådan tager du hyggen til dig

Det er ikke så kompliceret at tage hyggen til sig. Det eneste, du skal gøre, er at anvende følgende anbefalinger:

 • Du adopterer hygge, når du nyder et bad med masser af bobler.
 • Du følger hyggefilosofien, når du kigger ud på havet eller måske ved at lægge fødderne i vandet og mærke sandet.
 • Når du nyder din kaffe i ro og mag og virkelig nyder duften, er det hygge.
 • Det er også værd at skabe et rum derhjemme med blød belysning, blød baggrundsmusik, lækker mad og duften af stearinlys.
Kvinde slapper af på sofa
For at tage hyggen til os, kan vi skabe et afslappende rum i vores hjem.

Flere tips til at begynde at nyde de små ting

 • Det er vigtigt at undgå emner, der gør dig urolig, f.eks. økonomiske, religiøse eller politiske emner. Det handler om at nyde de små ting, uden at producere stress om fremtiden.
 • Ær dine forfædre, da dette er fundamentalt for danskerne. Derfor smager kaffen mere lækkert, når den serveres i service, der har værdi for familien. Det er også med til at mindes hyggelige begivenheder.
 • Snup en bog, bliv i nattøjet og begynd at nyde fordelene ved at læse under dynens varme.
 • Gør traditionelle ting og undgå videospil, fjernsyn eller mobiltelefoner.
 • Kom i kontakt med dit indre jeg.

Ud over at følge disse retningslinjer kan du også integrere begrebet hygge i dit ordforråd. Sig det til dine venner: “Lad os mødes og hygge”. Udover at bruge udtrykket og gøre det, vi har anbefalet, er det vigtigt at være opmærksom, så du virkelig føler glæden.

Denne filosofi handler om at slappe af, værdsætte hvor hyggeligt hjemmet kan være, leve i nuet og dele tid med vores kære. Hygge er uden tvivl en af de mest behagelige oplevelser, der findes!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Altman, A. (2016). The year of Hygge, the Danish obsession with getting cozy. The New Yorker.
 • Bigelow, D. (2017). Hygge: The Danish Art of Happiness. In Library Journal.
 • Beltagui, A., & Schmidt, T. (2017). Why Can’t We All Get Along? A Study of Hygge and Janteloven in a Danish Social-Casual Games Community. Games and Culture. https://doi.org/10.1177/1555412015590062
 • Jensen, R. H., Strengers, Y., Raptis, D., Nicholls, L., Kjeldskov, J., & Skov, M. B. (2018). Exploring hygge as a desirable design vision for the sustainable smart home. DIS 2018
 • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis. https://doi.org/10.3167/sa.2011.550202

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.