Taknemmelighedskrukke: En metode til at leve et rigt liv

At øve taknemmelighed er en aktivitet, der bliver mere og mere udbredt i en verden af psykologi og personlig udvikling. I denne artikel vil vi lære dig flere øvelser - som at lave en taknemmelighedskrukke - der giver dig mulighed for at indarbejde denne vane i dit daglige liv.
Taknemmelighedskrukke: En metode til at leve et rigt liv
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Taknemmelighed er et begreb, som mange religioner og filosofiske traditioner har fremmet i tidens løb. Hver filosofi praktiserer taknemmelighed i henhold til sine egne principper, men de fleste har ting til fælles. Bevidst værdsættelse af disse ting øger trivsel i vores liv. En måde at praktisere denne vane på er ved at lave en taknemmelighedskrukke.

Taknemmelighed er en praksis, der giver os mulighed for især at koncentrere os om alle de gode ting, der sker for os. Det lægger et positivt fokus på disse ting. Det minimerer den opmærksomhed, vi giver til mindre behagelige aspekter af vores liv.

Derudover reducerer det også den frustration, der følger med at tænke på de ting, vi ikke har eller har mistet. For eksempel en mistet arbejdsmulighed, et romantisk forhold, materielle goder, vores helbred osv.

Ifølge den amerikanske forfatter, Melody Beattie, er taknemmelighed en praksis, der forvandler vores virkelighed:

”Taknemmelighed låser op for livets fuldkommenhed – det gør, at det, vi har, er nok og mere end nok. Det gør benægtelse til accept, kaos til orden, forvirring til klarhed. Det kan gøre et måltid til en fest, et hus til et hjem, en fremmed til en ven. Taknemmelighed giver mening til vores fortid, bringer fred til i dag og skaber en vision for i morgen.”

Fordelene ved at være taknemmelig

Kvinde mediterer foran sofa

At være taknemmelig som en vane forbedrer vores helbred og giver et større niveau af velvære. På samme måde hjælper det os til bedre at håndtere vores angst, vrede og tristhed. Dette skyldes, at det får os til at sætte pris på de små detaljer, som vi ofte tager for givet og hjælper med at reducere lidelse.

Lad os for eksempel overveje mennesker, der lider af depression. Det er meget sandsynligt, at de fokuserer deres opmærksomhed på al deres smerte og tristhed. Det, som taknemmelighed kan gøre for disse personer, er at lære dem at værdsætte de områder i deres liv, der er gode.

Måske har disse mennesker støtte fra deres familier eller de har godt fysisk helbred. Hvis de har et tag over hovedet og muligheden for at spise mindst et måltid om dagen, har de noget at være taknemmelige for. Disse er alle ting, som vi ofte tager for givet. Men ikke alle mennesker har disse privilegier.

Læs også: Nogle gange er det ikke nok at være positiv

Det er rigtigt, at refleksion over, hvor heldige vi er på visse områder af vores liv, ikke får vores problemer til at forsvinde. Især for dem, der virkelig lider, er det svært at se ud over deres smerte.

Vi kan dog indarbejde taknemmelighed som en vane i vores hverdag gennem handlinger, såsom at lave en taknemmelighedskrukke. Denne slags handling hjælper os med at opnå flere af fordelene ved taknemmelig levevis. Så derfor fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide for at lave din egen taknemmelighedskrukke.

Hvad er en taknemmelighedskrukke helt præcis?

Person med en taknemmelighedskrukke

En taknemmelighedskrukke er en øvelse, der giver os mulighed for at øve taknemmelighed på en meget enkel måde. Det eneste, du behøver for at lave en, er en krukke eller beholder, små stykker papir (hvide eller farvet) og noget at skrive med.

Når du har din krukke, er det vigtigt at finde et tidspunkt, hvor du er så rolig og fredelig som muligt. Brug derefter et par minutter på at opsummere de situationer eller faktorer fra din dag, der får dig til at føle dig taknemmelig. Til slut skal du skrive dem alle ned på et stykke papir, tilføje datoen, folde papiret og lægge det i din krukke.

Ved mange lejligheder anbefaler eksperter at udføre denne praksis, lige inden du går i seng. Men hvis det af en eller anden grund ikke virker for dig, kan du finde et øjeblik om morgenen, før du går i gang med dine daglige aktiviteter.

Det, der betyder noget, er, at du sætter et bestemt tidspunkt på din dag af og forpligter dig til det. Så bliver det lettere at etablere denne nye vane.

Læs også: Fem vaner for god mental sundhed

Hvilke andre metoder kan du bruge til at øve taknemmelighed?

En taknemlighedskrukke er kun én mulighed, når det kommer til at være forsætlig med at øve taknemmelighed. Men der er selvfølgelig mange andre muligheder, du kan vælge imellem.

For eksempel med små børn kan du foreslå, at de tegner et billede af noget, de føler sig taknemmelige for fra deres dag. Derefter kan du hænge tegningen i deres værelse eller på køleskabet som en påmindelse.

Du kan også lave en krukke, hvor hele din familie efterlader taknemmelighed for hinanden. Eller du kan bruge post-it sedler. På dem kan du skrive de ting, du er taknemmelig for. Derefter kan du hænge dem på et synligt område i dit hjem.

Faktisk behøver du ikke engang at skrive dem på papir for at høste fordelene ved taknemmelighed. Du kan simpelthen etablere en vane med at bruge flere minutter af din dag på at reflektere over de aspekter af dit liv, som du føler dig taknemmelig for.

Uanset hvilke teknikker du beslutter dig for at bruge, vil det at praktisere taknemlighed og gøre det til en del af din hverdag, tilføje dit liv trivsel på en betydelig måde. Derudover giver det dig mulighed for at vokse på et følelsesmæssigt niveau. Så hvad venter du på, se at komme i gang med at transformere din virkelighed!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Carr, A. (20007). Psicología positiva: la ciencia de la felicidad. Barcelona: Paidós.
  • Cunha, LF, Pellanda, LC y Reppold, CT (2019). Intervenciones de gratitud y psicología positiva: un ensayo clínico aleatorizado. Frontiers in Psychology, 10. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00584
  • Owens, RL y Patterson, MM (2013). Intervenciones psicológicas positivas para los niños: una comparación de los enfoques de gratitud y lo mejor posible del yo. The Journal of Genetic Psychology, 174 (4), 403–428. https://doi.org/10.1080/00221325.2012.697496
  • Shankland, R. (2018). Los poderes de la gratitud. Plataforma Actual.
  • Yoshimura, S. M. & Berzins, K. (2017) Grateful experiences and expressions: the role of gratitude expressions in the link between gratitude experiences and well-being, Review of Communication, 17:2, 106-118,DOI: 10.1080/15358593.2017.1293836

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.