Hvad er skildvagtslymfeknuderne?

Skildvagtslymfeknuderne er en meget vigtig lymfeknude i diagnosen, etablering af stadiet og behandlingen af kræft, især brystkræft. Dets korrekte identificering kan redde mange kræftpatienter fra operationer og andre indgreb.
Hvad er skildvagtslymfeknuderne?

Sidste ændring: 08 december, 2020

Onkologiske lidelser fører ofte til overforbrug af forskellige procedurer, når man behandler patienter. Biopsi af skildvagtslymfeknuderne sparer nogle trin og undgår operationer, som ville være unødige.

Skildvagtslymfeknuderne er de første lymfeknuder, som kræftceller går til, når de adskiller sig fra den primære tumor. Det er ikke en metastase i den brede forstand af ordet, men mekanismen minder om. Fra lokaliseret kræft i et organ, flytter ondartede celler sig til andre områder og nogle kommer til en lymfeknude i nærheden.

Med brystkræft er skildvagtslymfeknuderne nøglen, når man etabler stadiet, hvilket er, når man vurderer, hvor meget tumoren har bredt sig i kroppen. Gennem en biopsi af skildvagtslymfeknuderne kan læger forudsige udviklingen af lidelsen hos personen.

Derudover hjælper data om skildvagtslymfeknuderne med at planlægge behandlingen efter biopsien. Baseret på det kategoriserede omfang af kræft kan læger beslutte, om de vil anvende blot kirurgi, kemoterapi og strålebehandling eller enhver anden kombination.

Udviklingen takket være skildvagtslymfeknuderne

Biopsi af skildvagtslymfeknuderne var en vigtig udvikling indenfor onkologi. Tænk blot på, at før denne teknik plejede en kvinde med brystkræft at gennemgå større operationer, hvor dele af kæder af lymfeknuder blev fjernet fra armhulen tæt på den primære tumor.

Det er ikke et lille indgreb, og en af de mest gængse bivirkninger er lymfødem, hvilket består af obstruktioner i omløbet i lymfesystemet. I dette tilfælde siver væsken ind i de bløde væv grundet mangel på cirkulering, hvilket gør de øverste lemmer betændte.

Fjernelse af hele lymfekæder havde to formål: Til at diagnosticere, hvor udbredt kræften var, og til at behandler enhver metastase, der allerede var der. Problemet med denne teknik var, at hvis resultatet af den efterfølgende biopsi var negativ, så havde hele indgrebet været forgæves, og kvinden skulle så lide under bivirkningerne.

Idéen om at mindske størrelsen på operationen er at forbedre patienternes livskvalitet. Man vil stadig få brug for indgreb, men snittet er mindre og kirurgen vil kun fjerne knuden, hvis biopsien rapporterer tilstedeværelsen af ondartede celler.

Kvinde hæver arm

Biopsi af skildvagtslymfeknuderne

Proceduren for biopsi af skildvagtslymfeknuderne er en del af protokollen for bestemte tilfælde af brystkræft.  Melanomer er der blevet eksperimenteret med, men der er stadig diskussion om, hvor nyttigt det er.

Som vi nævnte ovenstående, tager denne biopsi en prøve fra den første knude, som den primære tumor ville dræne, for at kunne lokalisere de ondartede celler. Hvis resultater er negativt, så kan vi være sikre på, at tumoren er lokaliseret og er indeni organet.

Dette involverer et mindre snit, end der er nødvendigt til større operationer med fjernelse af lymfekæder, men det kan stadig have nogle bivirkninger. De mest gængse er efterfølgende blødning fra såret og infektion. Risikoen er dog meget lav.

Find ud af mere: ABCDE-testen for hudkræft

Hvordan ved de, hvilke der er skildvagtslymfeknuderne?

Kvinde får scannet skildvagtslymfeknuderne

For at udføre biopsien skal læger først identificere skildvagtslymfeknuderne. For at gøre det anvender sundhedsfagfolk teknikker, der gør disse knuder synlig i forhold til de andre. På den måde er kirurgen i stand til at finde den korrekte placering for proceduren.

En måde at markere skildvagtslymfeknuderne på er med radioaktivitet. Først bliver en opløsning med strålingseffekt indsprøjtet i området tæt ved den primære tumor. Denne opløsning vil trænge ind i lymfesystemet og radioaktivere den første knude i kæden.

En anden teknik er anvendelse af blå farve. I stedet for et radioaktivt substans bærer indsprøjtningen en blå farve, som tager på den samme rejse ved at passere fra området ved den primære tumor til den første knude i nærheden.

Valget af den bedste metode afhænger af teamet, der behandler lidelsen. Begge er effektive til at lokalisere skildvagtslymfeknuderne og bivirkningerne er minimale. Det radioaktive substans er svagt og forårsager ikke problemer med indre stråling i cellerne. På den anden side kan den blå farve skabe en blålig misfarvning i urinen i et stykke tid.

Hvad betyder resultaterne af biopsien?

Der er to måder at gå videre på efter en biopsi af skildvagtslymfeknuderne. Hvis resultatet er negativt, betyder det, at de ikke opdagede nogen ondartede celler, så der er ikke behov for yderligere operation. Læger vil vurdere patientens situation og begynde på den passende behandling.

I tilfælde af et positivt resultat bør der bliver udført endnu en operation. Det betyder, at kræftceller er blevet opdaget i de omkringliggende knuder, og tumoren har bredt sig.

Som vi altid advarer om, er tidlig opdagelse meget vigtigt indenfor onkologi. Jo tidligere proceduren finder sted, jo hurtigere vil resultaterne være tilgængelige, og jo bedre er prognosen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jaimovich, León. “Micrometástasis en el ganglio centinela en melanoma maligno.” Arch. Argent. Dermatol 60 (2010): 133-138.
  • Colmenares, Josepmilly Peña, et al. “Detección ganglio centinela con azul patente cáncer de mama localmente avanzado después de quimioterapia neoadyuvante.” Revista Venezolana de Oncología 24.3 (2012): 217-225.
  • Álvarez, Nadia Jesús López, et al. “Biopsia ganglio centinela en cáncer de mama.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 279-295.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.