Hvad er bivirkningerne ved kræftbehandling?

Der er masse af mulige kræftbehandlinger. Patienter undrer sig dog ofte over, hvilke bivirkninger de har. Find ud af mere i denne artikel.
Hvad er bivirkningerne ved kræftbehandling?
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange patienter har ofte spørgsmål omkring bivirkningerne ved kræftbehandling. Når de leder efter professionel hjælp til deres behandling, søger nogle personer på internettet efter svar. Efter at have udforsket den tilgængelige information har de dog endnu flere spørgsmål. For eksempel undrer de sig over, hvad bivirkningerne ved kræftbehandling er.

For at svare på dette spørgsmål bliver vi dog først nødt til at nævne, at kræft er et begreb, der refererer til en gruppe sygdomme. Selvom alle kan møde gængse karaktertræk, har de fleste deres egen oprindelse, og de spreder sig på forskellige måder. Disse forskelle betyder, at bestemte behandlinger er bedre til forskellige typer af kræft.

Der er forskellige variationer af kræftbehandling, men i denne artikel vil vi nævne de følgende:

  • Operation
  • Kemoterapi
  • Strålebehandling

I denne artikel vil vi se kort på alle tre.

Bivirkningerne ved kræftbehandling: Operation

Patient oplever bivirkningerne ved kræftbehandling

Selvom de fleste bivirkninger ved operation er forbundet med organet, der bliver opereret i, og hvordan operationen bliver udført, kan vi dog pointere nogle bivirkninger forbundet med alle typer operationer.

Smerte

Det er gængs at føle smerte i den del af kroppen, hvor man er blevet opereret. Smertens intensitet vil dog afhænge af, hvor stor operationen var, kropsdelen og personens følsomhed overfor smertefulde stimuli. Man kan også kontrollere smerte med smertestillende fra sin læge.

Infektion af såret

En operation indebærer at skære i huden. Disse sår kan fungere som en indgang for mikroorganismer, som er skadelige for vores helbred. Infektioner finder som regel sted indenfor de første få dage efter operationen.

Under en infektion kan man opleve betændelse, smerte og rødme omkring såret. Man vil måske også have feber eller pus fra såret. Det er vigtigt at fortælle sin læge, hvis man har nogen af disse symptomer.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Mand giver syge børn midlertidige tatoveringer for styrke

Bivirkningerne ved kræftbehandling: Kemoterapi

Kemoterapi er forbundet med en længere liste over bivirkninger. Her vil vi tale om nogle af de mest gængse.

Anæmi

Størstedelen af midlerne i kemoterapi påvirker knoglemarven negativt. Dette forårsager derefter ændringer i celleproduktionen hos patienten, hvilket potentielt kan føre til anæmi.

Kvalme og opkast

Dette er faktisk den mest gængse bivirkning ved kemoterapiog det rammer 80% af folk, der får denne behandling.

Ændringer i tarmbevægelser

Kemoterapi forårsager ændringer i din krop. Nogle af disse ændringer kan finde sted i dine tarme. Afhængig af medicinen kan det også forårsage diarré eller forstoppelse.

Hårtab

Modsat den populære overbevisning vil hårtab under kemoterapi afhænge af den type medicin, der anvendes. Denne bivirkning er meget forskellig fra person til person.

Bivirkningerne ved kræftbehandling: Strålebehandling

Patient skal have stråleterapi

Strålebehandling har bivirkninger i forhold til den mængde stråling, der modtages. Bivirkningerne finder dermed sted i de områder, der bliver bestrålet. De er også relateret til doseringen, der modtages, andre behandlinger på samme tid og modtageligheden for personen, der gennemgår behandlingen.

Som vi allerede har nævnt, afhænger bivirkningerne også af, hvor patienten bliver bestrålet. Udmattethed er til stede i næsten alle tilfælde sammen med irritation af huden, hvor strålingen rammer. Hvis man får strålebehandling i maven, vil man måske opleve ændringer i tarmene samt kvalme og opkast.

Afsluttende tanker omkring bivirkningerne ved kræftbehandling

Bivirkningerne varierer afhængig af behandlingen og personen, der gennemgår den. Der findes også mange forskellige typer kræftbehandling. De mest gængse er dog stadig operation, kemoterapi og strålebehandling.

Afhængig af stedet, intensiteten og typen af kræft vil bivirkningerne ved kræftbehandling være forskellige. Tal med din læge, hvis du har nogen spørgsmål eller bekymringer om nogen symptomer, du oplever.

Det kan interessere dig ...
ABCDE-testen for hudkræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
ABCDE-testen for hudkræft

ABCDE-testen for hudkræft er en diagnostisk test, der anvendes til at finde ud af, om et modermærke eller en plet på din hud er melanom.  • Ferreiro, J., García, J. L., Barceló, R., & Rubio, I. (2003). Quimioterapia: efectos secundarios. Gaceta Médica de Bilbao100(2), 69-74.
  • Verdú Rotellar, J. M., Algara López, M., Foro Arnalot, P., Domínguez Tarragona, M., & Blanch Mon, A.. (2002). Atención a los efectos secundarios de la radioterapia. Medifam12(7), 16-33. Recuperado en 08 de marzo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000700002&lng=es&tlng=pt.
  • American Cancer Society. (2017, 10 febrero). Efectos secundarios del tratamiento del cáncer. Recuperado 8 marzo, 2020, de https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.