Hvad er sort salt, og hvad bruges det til?

Vi vil vise dig, hvad sort salt er. Det er et krydderi, som du kan bruge i dine retter for at drage fordel af dets egenskaber.
Hvad er sort salt, og hvad bruges det til?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 20 september, 2022

Sort salt eller Hawaii-salt er et krydderi, der kan give en række sundhedsmæssige fordele, hvis det indtages med måde i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost.

Det er en type urenset salt, der er af vulkansk oprindelse, hvilket giver det en række særlige egenskaber. Det har en mindre smagsforstærkende kraft end almindeligt salt og har ingen lugt, selv om det har en intens sort farve.

Inden vi begynder, bør vi påpege, at det for at bevare en god sundhedstilstand er vigtigt at afbalancere forbruget af natrium med forbruget af kalium.

Disse mineraler har antagonistiske virkninger på kontrol af blodtrykket, så et afbalanceret indtag vil forbedre det kardiovaskulære systems homøostase. På denne måde kan mange kroniske og komplekse sygdomme forebygges.

Fordele ved sort salt

Sort salt på en træske

Sort salt består af mineraler som svovl, jern, natriumklorid, kaliumklorid og forskellige svovlforbindelser. Dette giver det særlige ernæringsmæssige og organoleptiske egenskaber.

Vi må dog ikke glemme, at natriumindtaget fortsat skaber betydelig kontrovers i det videnskabelige samfund på grund af dets rolle i kardiovaskulære sygdomme. Dette bekræftes af en undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology.

Generelt bør raffineret salt undgås. Ligesom sukker mister dette produkt en del af sin kvalitet, når det industrialiseres. I dette tilfælde kan det føre til ændringer i kroppens indre homøostase, hvilket medfører en øget risiko for, at organerne ikke fungerer effektivt. Sort salt kan dog have en række særlige fordele.

Det forbedrer hudens og hårets udseende

Mange af de mineraler, der er i sort salt, kan bidrage til at forbedre hudens og hårets udseende. Når begge disse elementer lider af svaghed, anbefales det ofte at give mikronæringsstoftilskud for at genoprette deres vitalitet. Beviserne her er dog begrænsede, så der bør udvises en vis forsigtighed med denne type oplysninger.

Det skal også bemærkes, at god søvnkvalitet er tæt forbundet med hudens udseende. Det vil være nødvendigt at sikre 7 eller 8 timers kvalitetssøvn hver nat for at optimere kroppens reparationsprocesser.

Forebyggelse af type 2-diabetes

Meget lave natriumniveauer i kroppen kan være relateret til en højere forekomst af type 2-diabetes. Dette grundstof er vigtigt for kroppen, da det er involveret i en række forskellige fysiologiske processer. Derfor er det nødvendigt at sikre, at det daglige behov dækkes, men ikke mere. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Diabetes & Metabolism.

Men for at forebygge udviklingen af denne type metaboliske problemer er det bedste at gøre at forbedre livsstilsvanerne generelt. Vi skal ikke kun passe på vores kost, men hyppig fysisk træning vil også gøre en forskel. I denne forstand har styrketræning vist store fordele på kroppens funktion og på kropssammensætningen.

Du er måske også interesseret i: Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?

Hvordan kan du bruge sort salt i din madlavning?

Hawaiisalt

Brug hawaii-salt i stedet for traditionelt havsalt, og bliv overrasket over resultatet.

Det er ganske enkelt at bruge sort salt. Det er nok bare at inkludere det rutinemæssigt i retter og erstatte almindeligt havsalt. Det vil ændre retternes organoleptiske egenskaber og i nogle tilfælde gøre dem meget mere appetitlige.

På den anden side er det vigtigt at huske på, at kraften til at forbedre smagen er lavere. For at opnå det samme resultat kan det være nødvendigt med en større mængde.

Sort salt er et kvalitetskrydderi

Som du har set, er sort salt et kvalitetskrydderi, der kan indgå i kosten med en vis hyppighed. Det forbedrer tilførslen af mineraler, som er vigtige elementer for at sikre effektiviteten af kroppens indre fysiologi.

Takket være disse mineraler vil det være muligt at reducere forekomsten af mange kroniske og komplekse sygdomme og dermed opnå homøostase. Men ligesom med almindeligt havsalt er det ikke tilrådeligt at overdrive med forbruget.

Som det sidste bør vi nævne, at brugen af krydderier i kosten stærkt anbefales af eksperter i ernæring. Ikke kun salt som sådan, men også kulinariske krydderier kan give en høj mængde fytokemikalier med antioxidant virkning.

Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne mekanisme er bl.a. forbundet med en forsinkelse af aldring.

Det kan interessere dig ...
Opskrift på nem og lækker kylling i sort sauce, som alle vil elske
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opskrift på nem og lækker kylling i sort sauce, som alle vil elske

Kylling i sort sauce er let at tilberede og formår at give en stor mængde proteiner med høj biologisk værdi. Få opskriften her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cook NR, Appel LJ, Whelton PK. Sodium Intake and All-Cause Mortality Over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. J Am Coll Cardiol. 2016;68(15):1609-1617. doi:10.1016/j.jacc.2016.07.745
  • Hao G, Liu K, Halbert JD, Chen H, Wu J, Jing C. Dietary sodium and potassium and risk of diabetes: A prospective study using data from the China Health and Nutrition Survey. Diabetes Metab. 2020;46(5):377-383. doi:10.1016/j.diabet.2019.12.002
  • Kirwan JP, Sacks J, Nieuwoudt S. The essential role of exercise in the management of type 2 diabetes. Cleve Clin J Med. 2017;84(7 Suppl 1):S15-S21. doi:10.3949/ccjm.84.s1.03

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.