Tips og tricks til at reducere saltforbruget

En af de bedste muligheder for at reducere saltforbruget uden at gå på kompromis med smagen er at erstatte det med aromatiske urter og krydderier. Lær flere tricks i denne artikel!
Tips og tricks til at reducere saltforbruget

Sidste ændring: 06 april, 2022

At reducere saltforbruget er mere end blot en god idé: Det er nødvendigt. Og det gælder både for mennesker, der lider af en sygdom, og for dem, der er raske, da en reduktion af vores saltindtag kan hjælpe os med at forebygge sundhedsproblemer.

Den mængde salt, vi spiser hver dag, er en af hovedårsagerne til kar-sygdomme samt nyresvigt og er endda forbundet med udviklingen af osteoporose.

Men hvis vi formår at reducere vores saltindtag med halvdelen, kan vi nyde godt af mange fordele. I denne artikel giver vi dig nogle tips til at erstatte dette almindelige krydderi i dine måltider.

Hvorfor reducere saltforbruget?

Salt

Et stort forbrug af salt er blevet forbundet med mange sundhedsproblemer, så det er vigtigt at reducere saltforbruget.

Brugen af salt i fødevarer er relativt ny. Selv om det historisk set blev brugt til at konservere mad i længere tid (da der ikke fandtes køleskabe eller frysere), blev det senere et element, der er en nødvendighed i ethvert hjem.

Det er vigtigt at præcisere, at det ikke er vigtigt at tilsætte salt ved madlavning eller indtagelse af mad for at give den mere smag. Vores smagsløg er dog blevet så vant til det, at vi ofte ikke kan forestille os nogen ret uden bare en lille smule!

Den vigtigste grund til at reducere saltforbruget er at undgå at blive syg. I den forstand er et overskud af salt forbundet med nogle sundhedsproblemer, f.eks:

 • Ifølge undersøgelser er overskydende salt skadeligt for patienter med nyresygdomme og kan forårsage komplikationer.
 • Salt fremmer væskeophobning i kroppen, hvilket øger blodtrykket og fremmer udviklingen af kronisk hypertension.
 • En stor procentdel af de mennesker, der lider af hjerteanfald eller hjertesygdomme, har normalt en kost med et højt natriumindhold.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: Dette bør du spise efter et hjerteanfald

Tips til at reducere saltforbruget

At halvere vores saltindtag er en svær opgave, da vores smagsløg skal “slippe af med den idé”, at mad kun er velsmagende, hvis den er salt. Der er dog nogle foranstaltninger, som vi kan sætte i praksis for at forbruge mindre og mindre salt. Lad os tage et kig på det.

1. Erstat salt med naturlige krydderier

Der findes et stort udvalg af aromatiske urter og krydderier i pulverform, som kan bruges til at forbedre smagen af vores mad. Et måltid kan smages til med eddike, citron eller olivenolie. Eller vi kan f.eks. tilsætte spidskommen, gurkemeje, peber, oregano eller basilikum.

Se efter forskellige kombinationer af krydderier, som du kan lide, men begå ikke den fejl at tilsætte mayonnaise eller lignende smagsforstærkere, fordi de også indeholder meget salt. Det bedste er krydderurter, hvad enten de er tørrede eller friske. Prøv det!

2. Læs produkternes etiketter

Kvinde læser indhold på mad for at reducere saltforbruget

Det er vigtigt at være opmærksom på etiketterne, før du køber fødevarer, der er tilsat ekstra meget salt.

Du vil blive overrasket over at vide, hvor meget natrium der er i de fødevarer, du normalt spiser og køber i supermarkedet. Det gælder bl.a. mejeriprodukter, pølser, konserves, margarine, sojasovs osv.

Selv produkter, der ikke burde indeholde salt (f.eks. cornflakes), indeholder det. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på etiketterne, inden man lægger produkterne i indkøbskurven.

3. Lad være med at stille saltbøssen på bordet ved middagen

Dette er en dybt rodfæstet vane. Derfor vil det sandsynligvis tage tid at ændre den. Det er skadeligt at have saltbøssen i syne, da det er en stimulans for hjernen til at ville have salt.

Vi har en tendens til at smage på en bid af vores mad og straks drysse salt på den. Nogle mennesker drysser endda disse små hvide korn på, før de smager på maden. Hvis du allerede har tilsat salt under madlavningen, skal du lade saltet stå i køkkenet og ikke på bordet. På den måde undgår du fristelsen til at tilsætte mere.

På den anden side råder vi dig til at bruge en saltbøsse med små huller. Det kan virke ubetydeligt, men det gør det vanskeligere at tilsætte for meget salt.

Hvis beholderen har meget store huller, vil retten blive fyldt med salt meget hurtigt. Hvis du på den anden side skal gøre en større indsats for at salte maden, vil du måske give op, før det er for sent.

4. Tilbered dine måltider selv

Fremstillede og forarbejdede fødevarer samt de måltider, som vi bestiller hjemme, kan ikke defineres som “sunde”. I stedet for at vælge pakker, der er frosne og tilberedt i mikrobølgeovnen, eller bestille en pizza hver fredag, ville det være en bedre idé at tilberede dine måltider selv.

Ud over at være en kærlig handling over for dig selv og dine omgivelser kan du regulere mængden af salt i hver enkelt ret. Desuden er der intet bedre end et lækkert hjemmelavet måltid!

5. Du bør reducere saltforbruget lidt efter lidt

Et af de sædvanlige problemer blandt voksne er, at når lægen siger “ikke mere salt”, er ændringen som regel for brat, og derfor er det svært at vænne sig til.

At gå fra at tilsætte salt til alting til at spise uden bare en knivspids salt er som nat og dag. Det bedste er at mindske det lidt efter lidt. Du kan f.eks. sigte efter at reducere saltforbruget med 0,5 gram hver uge.

Vi anbefaler dig også at læse denne artikel: Salt kan erstattes med disse 8 krydderier

6. Vær opmærksom på dit saltindtag mellem måltiderne

Hummus

At erstatte dine salte snacks med sundere versioner som hummus med lavt natriumindhold er en god måde at reducere dit saltindtag på.

En af de vigtigste kilder til natrium i dag er kartoffelchips (og alle former for snacks og forretter) samt pølser og kødpålæg. Den dårlige nyhed er, at det ofte er en del af vores kultur at indtage dem før middagen eller til en sammenkomst med venner.

Du kan dog erstatte disse snacks med sundere og mindre salte snacks, f.eks. gulerods- eller selleristænger med kikærtemos (hummus) eller små stykker usaltet ost.

7. Andre tips til at reducere saltforbruget

 • Køb ikke færdiglavede saucer.
 • Undgå salt tilberedt kød.
 • Spis friske fødevarer.
 • Tilbered ved at dampe, uden ekstra salt.
 • Vælg havsalt.
 • Kig efter produkter med reduceret natriumindhold på etiketten.
 • Skyl dåsemad og pølser, før du spiser dem.
 • Når du går på restaurant, så spørg efter retter med lavt saltindhold.

Den maksimale mængde salt, vi bør indtage

Afslutningsvis er det vigtigt at huske på, at de anbefalede saltmængder afhænger af vores alder:

 • Spædbørn op til 1 år kan indtage op til 1 gram om dagen.
 • Småbørn mellem 1 og 3 år kan indtage op til 2 gram.
 • Børn fra 4 til 6 år kan indtage op til 3 gram.
 • Børn mellem 7 og 10 år kan indtage op til 5 gram.
 • Alle over 10 år må højst indtage 6 gram.

Hvis du indtager mere end denne mængde, bør du gøre alt for at reducere dit saltindtag for at forebygge fremtidige sundhedsproblemer.

Det kan interessere dig ...
Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?

Overdrevet indtag af sukker og salt er blevet forbundet med en øget risiko for forskellige kroniske lidelser. Nogle undrer sig dog over, hvad der e...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.