Hvad er sund egoisme, og hvordan kan du praktisere det?

Sund egoisme indebærer, at vi først sikrer vores eget velbefindende for at kunne hjælpe andre. Her er, hvor vigtigt det er, og hvordan du kan fremme det.
Hvad er sund egoisme, og hvordan kan du praktisere det?

Sidste ændring: 22 november, 2021

Vi lever i et samfund, hvor etiketten egoistisk har en negativ konnotation. Vi får fra en tidlig alder lært, at det at ofre sig for andre er udtryk for styrke og ægte generøsitet, men intet kunne være længere fra sandheden. Har du nogensinde hørt om sund egoisme?

Den store danske ordborg definerer egoisme som at gøre noget “for egen (vindings) skyld, selviskhed, egenkærlighed; det modsatte af altruisme”.

Mange er dog ikke klar over, at der findes en form for egoisme, som ikke søger sin egen nydelse for enhver pris, men i stedet stræber efter velvære uden at forsømme eller skade andre.

I dette tilfælde taler vi om sund egoisme. Det indebærer evnen til at tage vare på os selv og gøre det, vi virkelig har lyst til at gøre, uden at have dårlig samvittighed over det. Denne form for egoisme er ikke blot ikke forkert, men også meget nødvendig. For hvis en person ikke er i stand til at tage vare på sig selv, vil han eller hun næppe kunne hjælpe andre.

Lad os se nærmere på det.

Hvad er sund egoisme?

Specialisterne på området, Richard og Rachael Heller, definerer sund egoisme som evnen til at “respektere sine egne behov og følelser, selv om andre ikke gør det… Især hvis andre ikke gør det.”

I denne forstand indebærer sund egoisme, at man skal passe på sig selv og være opmærksom på sig selv for at være tilgængelig for andre. Hvis vi ikke fokuserer på os selv og gør ting for vores eget velbefindende, vil vi næppe være i stand til at tage os af personerne omkring os uden at skade os selv.

Et ret almindeligt og indlysende eksempel, der afspejler manglen på sund egoisme, er mødre, der tænker på alle andres behov (børn, partnere, forældre) og glemmer sig selv. I disse tilfælde tillader mødre sig ikke at tage sig tid til sig selv. Og hvis de gør det, føler de sig skyldige.

Den personlige forsømmelse og skyldfølelse, som disse kvinder føler, er et produkt af indførelsen af kulturelle overbevisninger. Disse overbevisninger dikterer, at en “god mor” skal være helt uselvisk, ubetinget og i andres tjeneste. Dette er en meget usund overbevisning, som vi alle skal passe på.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Find ud af, om du er klar til at blive forælder

Faktorer, der påvirker fraværet af sund egoisme

Mens samfundet opfordrer folk til at vende alle deres anstrengelser til deres engagement og dedikation til andre og samtidig glemme sig selv, er det også sandt, at andre personlige variabler fremmer fraværet af sund egoisme.

Her er nogle af de mest almindelige.

Kvinde siger stop ved at tage hånden op foran ansigtet

Et lavt selvværd

Uforholdsmæssig stor dedikation til andre kan komme fra et lavt selvværd. For at styrke det kan personen derfor gøre alt for at opnå andres anerkendelse eller kærlighed.

Dette er imidlertid en dårlig investering. I sidste ende føler personen sig frustreret, fordi han/hun giver meget og modtager lidt eller intet. I andre situationer, hvor de får opmærksomhed, føles det som købt kærlighed.

Uansvarlighed i forhold til egne livsmål

På et mere ubevidst plan kan opofrelse stamme fra en ægte frygt for ikke at kunne nå sine drømme. Derfor er den perfekte undskyldning, at de ikke har tid, fordi andre har brug for dem.

Vores samfund sætter stor pris på dem, der ofrer sig selv for andre. Så hvis vi gør det, har vi en ideel ubevidst undskyldning til at skjule vores egne illusioner og frygt. Det er nemmere at sige: “Jeg kunne ikke få noget, fordi jeg dedikerede mit liv til min familie” end “Jeg kunne ikke få det, fordi jeg ikke vidste hvordan.”

Fordelene ved at praktisere sund egoisme

Hvis vi dyrker sund egoisme, vil det hjælpe os med følgende:

  • Styrkelse af selvkærlighed.
  • At blive lykkeligere.
  • Forbedring af vores generelle helbred. Ved at prioritere vores behov hjælper vi med at lindre stress og dens konsekvenser.
  • At føle mindre skyldfølelse. Hvis vi siger “nej” til noget, vi ikke ønsker, bekræfter vi vores forpligtelse over for os selv og ikke over for andre.
  • Vi støtter andre mere effektivt. Når vi sætter os selv først og tager os af os selv, har vi mere energi til at hjælpe personerne omkring os.
  • Vi nyder nutiden mere.
  • Vi får bedre og sundere forhold.

Tips til at fremme sund egoisme

Nu hvor du kender nogle af fordelene ved sund egoisme, skal du ikke vente længere og begynde at fremme det! Her er metoden.

Identificér dine egne behov

Hvis vi ønsker at være mere opmærksomme på vores behov, skal vi først vide, hvad de er.

Det lyder måske nemt, men for nogle mennesker er det slet ikke nemt, især ikke for dem, der er blevet vant til at opfylde deres families og venners behov.

For at identificere dine behov kan du spørge dig selv “Hvad vil jeg virkelig gerne have?” Tag dig tid til at lytte.

Lær at sige nej

Samarbejde, tolerance og forståelse er positive værdier, så længe man kan sige nej.

I den forstand skal du ikke sige ja, når du ikke har lyst. Tusind begrundelser viser kun, at du ikke er overbevist om din fulde ret til at sige nej.

Vi tror, at du gerne vil læse: De fire mest betydningsfulde ting i livet

Find tid til dig selv

Prøv mindst en gang om ugen at lave aktiviteter til din personlige fornøjelse. Det vil hjælpe med at løsne op for spændinger. Identificér, hvad du gerne ville gøre, hvis du havde mere fritid. Så gør det!

Kvinde nyder en kop kaffe udenfor

Uddelegér opgaver

Når du begynder at tage dig mere af dig selv og siger “nej” til andres krav, bliver du faktisk nødt til at uddelegere de opgaver, som du gjorde for at opfylde behovene hos dine omgivelser. Dette vil ikke kun give dig mulighed for at sætte dig selv først, men også lette andres autonomi.

Når du uddelegerer nogle opgaver, skal du sandsynligvis instruere den anden person i, hvordan han/hun skal udføre dem. Bland dig dog ikke yderligere ind i det.

Håndtering af frygt og skyld

Afslutningsvis er det vigtigt at nævne, at hvis du arbejder på sund egoisme, vil du sandsynligvis finde to sabotører i vejen: Frygt og skyld. Det bliver ikke let, men du skal fokusere på det, der venter dig ved rejsens afslutning.

Når du formår at forkæle dig selv uden at føle skyld, vil den følelse, der skyller ind over dig, være en følelse af befrielse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Heller R,  Heller R. Egoísmo sano: cómo cuidar de uno mismo sin sentirse culpable. España: Urano; 2007.
  • Real Academia Española. Egoísmo [Internet]. Madrid: Real Academia Española; 2021 [revisado 1 oct 2021]. Disponible en: https://dle.rae.es/ego%C3%ADsmo

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.