Karakteristika og konsekvenser af helikopterforældreskab

Helikopterforældreskab har store konsekvenser for børns udvikling, da det påvirker deres selvværd, især når de skal møde den virkelige verden. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan undgå denne skadelige opdragelsesstil.
Karakteristika og konsekvenser af helikopterforældreskab

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Det er normalt at elske sine børn og ønske at hjælpe dem. Men helikopterforældreskab, som psykologien kalder det, er en usund adfærd, som du enten skal forebygge eller stoppe, hvis du allerede gør det.

Hyperforældreskab er at gøre børn til modeller af “perfekte” uberørbare væsener. Det fjerner deres pligter og mangler og fratager dem deres autonomi.

Læs videre for at finde ud af mere om dette begreb!

Hvad er helikopterforældreskab?

Denne opdragelsesstil handler om overdreven overvågning af ens børn. Denne måde at være over dem på handler dog også om at få dem til at opfylde forventningerne om at være fremragende i næsten enhver aktivitet.

Som du kan forestille dig, bliver børnene til statussymboler, som forældrene forsøger at opnå ved at tilmelde dem til alle mulige aktiviteter uden for skoletiden for at give dem en fordel i livet.

Disse børn kan spille et instrument og også dyrke enhver sport og få perfekte karakterer. De skal også overholde daglige strenge dagsordener for at nå deres forældres forventninger.

Forældrene kontrollerer faktisk deres børns liv og er overdrevet opmærksomme på deres liv for at få dem til at udmærke sig i livet og give dem de muligheder, de ikke har haft. Således er deres aktiviteter det vigtigste i verden. De er ikke kun overbeskyttende over for børnene, men løser også hvert eneste af deres problemer.

Udtrykket “helikopterforældre” refererer til, hvordan disse voksne konstant kredser over deres børn og kontrollerer deres liv. Til gengæld overtager damptromleforældre deres børns liv “for deres eget bedste”. Hyperforældre omfatter disse to former for overbeskyttelse.

Helikopterforældreskab illustreres af dreng, der er prins, hvor forældre varter ham op

Konsekvenser af helikopterforældreskab

Denne form for opdragelse har konsekvenser for et barns udvikling. Den mest berygtede del af hyperforældre er, at disse voksne skaber oppustede og indbildske voksne ved konstant at overvurdere deres præstationer.

Der er andre konsekvenser. Her er nogle af dem.

1. Undertrykkelse af udvikling

Børn har brug for at håndtere konflikter i de tidlige faser af deres liv for at blive bevidste om verden omkring dem.

Men børn af hyperforældre behøver sjældent at møde konflikter, fordi forældrene ikke vil lade dem gøre det. Faktisk løser de hvert eneste problem for dem og gør dem til medafhængige væsener. Disse børn vokser op med nul evne til at yde en indsats og har aldrig tid til at lege.

2. Skabelse af frygt og usikkerhed

Børn med hyperforældre vil være rædselsslagne og fulde af usikkerhed, så snart de skal se verden i øjnene. Det skyldes, at de aldrig har oplevet livet som sådan.

Dette er dog kontraproduktivt. Hyperforældrenes frygt er blandt andet, at deres børn vil være ulykkelige og ikke få nogen venner. Derfra opstår forældrestilens paradoks.

3. En lav tolerance over for frustration

Frustration opstår som følge af ikke at kunne tilfredsstille et behov eller et ønske. Et kendetegn ved hyperforældre er, at børn ikke har brug for at opleve frustration, frygt og bekymring.

Hyperforældre siger ikke “nej” til noget ønske eller anmodning fra deres børn og vil altid forsøge at behage dem for at overbeskytte dem.

Begrænsning af frustration, når de er små, vil dog gøre dem til unge og voksne, der ikke vil tolerere, at de ikke får deres vilje på arbejdet eller i skolen. Faktisk er disse mennesker som regel forarget over udsigten til ikke at få det, de ønsker, fordi de altid har fået det.

Mennesker med lav frustrationstolerance reagerer med vrede, aggression eller tilbagetrækning, når de ikke når deres mål. Det, forældre skal forstå, er, at det er vigtigt for en sund følelsesmæssig udvikling at lære at håndtere frustrationer.

Et frustreret barn

4. Stressede familier

Familien bliver overdrevet stresset for at overholde deres planer, da de påtager sig en enorm byrde i form af børnenes aktiviteter, idet de giver dem alt det, de ønsker, og planlægger alle de aktiviteter, som de også skal tage dem med til.

Sådan undgår du helikopterforældreskab

Som det sidste er det vigtigste for at undgå helikopterforældreskab at indse fejlen og droppe denne stil. Det første skridt er at give dit barn den autonomi, det har brug for i forhold til sin alder, f.eks. at organisere sit eget tøj og legetøj og lade barnet træffe nogle beslutninger.

Familien skal lægge den planlagte barndom til side. Du skal give barnet lov til at være alene med nogle aktiviteter, som det nyder og er godt til, så det kan opdage sine evner og interesser. Tillad dem at begå fejl og opleve fiaskoer – de behøver ikke at være perfekte!

Desuden skal du holde op med at forsøge at løse problemer for dem. Det skader nemlig kun deres selvværd i det lange løb og får dem til at føle sig inkompetente, når tingene ikke går, som de ønsker det.

Børn skal lære at være uperfekte mennesker. De vil se virkeligheden i øjnene, når de kommer ud i verden og indser, at livet ikke er så rosenrødt, som deres forældre har fortalt dem, at det var.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.