Find ud af, om du er klar til at blive forælder

Mange kvinder og mænd spørger sig selv, om de virkelig er klar til at blive forældre. Det er ikke nemt at vide, vel? Lad os se nærmere på disse spørgsmål og nogle mulige svar.
Find ud af, om du er klar til at blive forælder

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du fortalt din partner, at du er klar til at blive forælder? Eller tøver du stadig? Hvis du ikke er bange for at finde ud af, om du virkelig er klar til at blive forælder, skal du kigge efter svaret i dig selv. Ingen andre kan svare bedre på det, end du kan.

Vi kan dog prøve at hjælpe dig med at finde svaret på dit spørgsmål. Fortsæt med at læse for at få vores forslag til, hvad du skal overveje. Dine svar kan indikere, om du er klar til at blive forælder.

Er du klar til at blive forælder?

Som vi nævnte ovenfor, er der ingen nøjagtig videnskab, der kan fortælle dig med sikkerhed, om du er klar til at blive forælder. At få et barn er en helt personlig beslutning. Der er dog nogle tegn, der kan hjælpe dig med at vurdere, om du er klar til at påbegynde dette eventyr eller ej.

Lad os hjælpe dig med at finde ud af det.

1. Du ønsker at blive forælder

Gravid kvinde foran hvid væg

Det første trin til at vide, om du er klar til at få et barn, er at reflektere over, om du virkelig ønsker det, og hvorfor du ønsker det. Det kan virke indlysende, men det er ikke altid så enkelt.

Vil du virkelig være forælder? Er du villig til at lægge betydelige mængder af tid til side (en døgnvagt) til dit barn?

At have et barn er vidunderligt, og det er samtidig et enormt ansvar, som man ikke bør tage let på. Evaluer, om du virkelig, virkelig ønsker at være forælder.

Er det virkelig dig, der vil have et barn? Eller er det din partner? Er det måske pres fra dine forældre? Eller er det bare, fordi du føler, at dit biologiske ur tikker, og du føler, at du vil fortryde det, hvis du ikke handler hurtigt?

Læs også: Kan du blive gravid naturligt i 45-års-alderen?

Kan du virkelig forestille dig at have en baby og blive oversvømmet af varme og kærlige følelser? Når en ven fortæller dig, at hun skal være mor, bliver du så glad på hendes vegne? Føler du en snert af misundelse?

Brug disse spørgsmål til at hjælpe dig med bedre at afgøre dine sande reaktioner og ikke blot dem, der forventes af dig.

2. Du er villige til uselvisk at afsætte det meste af dit liv til dit barn

Gravid kvinde laver salat

Ja, du læste det korrekt. Så snart en kvinde bliver gravid, ændrer hendes liv sig radikalt.

Kvinder, der ryger, skal holde op med at ryge for babyens skyld. Alkohol er heller ikke kompatibelt med en sund graviditet. Derudover er du muligvis nødt til at opgive nætter ude og rejser og acceptere, at dit liv vil blive fyldt med beskidte bleer, babyflasker, opkast på dit bryst… men også med smil, klukken og et stærkt ønske om at beskytte, som du aldrig har følt før.

Det faktum, at du er klar til at blive forælder, betyder ikke, at du skal opgive dit liv og de fornøjelser, det indebærer. Det betyder bare, at du bliver nødt til at tilpasse det til at omfatte en hjælpeløs person, der er afhængig af din støtte og som har sin egen identitet, vilje og personlighed.

Dit liv vil ændre sig og vil aldrig nogensinde igen blive som det, du engang havde.

Så er du villig til at ændre dit liv til bogstaveligt talt at dreje sig om et barns behov? Er du virkelig villig til at opgive alle fornøjelserne ved at være barnløs, som du nyder i dag? Er du klar til at opgive at kunne rejse frit, drikke, ryge og feste for virkelig og uselvisk at give dit barn det, han eller hun har brug for?

Du skal tænke alvorligt over dette.

Ja, der findes barnepiger og bedsteforældre og børnehaver og mange andre måder, hvorpå du kan overtale nogen til at passe dit barn. Hvad er pointen med at få et barn, hvis du ikke kan tilbringe tid med dem, opdrage dem og se dem vokse?

3. Du er økonomisk stabil

Et andet punkt, du skal huske på for at finde ud af, om du er klar til at blive forælder, er at overveje, om I begge har økonomisk stabilitet.

Er dine job faste eller midlertidige?

Det er meget vigtigt, at du ved, hvor meget det vil øge jeres udgifter som et par at have et barn. Du bliver nødt til at købe en masse ting, såsom en tremmeseng, tøj, bleer, en klapvogn og meget andet.

Det er dog ikke kun det: Der vil være medicinske og regelmæssige udgifter til pasning. Derudover, hvis du føder et barn med særlige behov, vil der være særlige uddannelsesudgifter og behandlinger og flere medicinske regninger.

Har du virkelig råd til det økonomiske og følelsesmæssige slid, dette ville påføre dig og din partner som forældre? Er dit forhold stærkt nok til at overleve?

Læs også: 5 grunde til, at ulykkelige par bliver sammen

4. Er du klar til at blive forælder? Du skal være følelsesmæssigt stabil

Der er få ting, der er mere destabiliserende end at blive forælder. Det er en vanskelig følelse at forklare, da den omfatter en enorm kærlighed, fysisk træthed og frygt for at begå fejl.

Er du en følelsesmæssigt stabil person, der kan møde udfordringer roligt? Ved du, hvordan du håndterer dine følelser? Gør din partner?

5. Din partner ønsker også en baby

Par med babysko illustrerer, hvordan man er, når man er klar til at blive forælder

At blive forældre er en beslutning, som de to personer, der leverer DNA’et, skal tage sammen.

Undlad at lægge pres på din partner, hvis vedkommende tøver. Alle mennesker har gode grunde til at handle og føle, som de gør.

Fremlæg din sag, men gør det uden pres. Del, hvad du føler, og hvad der sker med dig. Hvis du er klar til at blive forælder, skal du være klar for evigt. Du kan ikke sende barnet tilbage, hvor han eller hun kom fra.

6. Hvis du tilhører en “stamme”, kan du være klar til at blive forælder

Begrebet ”stamme” henviser til en nær gruppe, der giver følelsesmæssig støtte og hjælp til daglige opgaver. En stamme er der for dig, hjælper dig og løfter dig op, når du har brug for det.

Dine forældre og dine svigerforældre, dine søskende og svigerinder og svogere og de nære venner, du har, spiller alle en vigtig rolle i dit liv. I vores teknologiske tidsalder findes der også online forældresamfund, hvor forældre kan dele deres oplevelser, råd, tvivl og frygt.

Alle de mennesker, der er ved din side, vil være din støtte sammen med din partner. Det vil være disse mennesker, der vil lytte til dig og forstå, når du har brug for en pause for at give slip på dine følelser.

Da det er hårdt at være forælder – det kan være det sværeste, du nogensinde vil gøre – vil der være tidspunkter, hvor du bare ønsker frihed fra dine børn. Det kan du dog ikke få, og det vil du heller ikke gøre. Det er, hvad stammer er til for.

Så tror du, at du er klar til at blive forælder? Hvis ja, nyd det. Og hvis ikke, så nyd også det.

Det kan interessere dig ...
Giftig adfærd forældre ikke er klar over
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Giftig adfærd forældre ikke er klar over

Gode intentioner er ikke altid nok. Forældre er nødt til at være selv-kritiske og vide, hvordan de identificerer giftig adfærd, som kan påvirke der...