Hvad er symptomerne på leptospirose?

Zoonotiske sygdomme er dem, der spredes fra dyr til mennesker. Blandt dem er leptospirose den mest udbredte i hele verden. Hvad består denne sygdom af? Og hvad er symptomerne på leptispirose? Find ud af det i dag!
Hvad er symptomerne på leptospirose?

Sidste ændring: 29 oktober, 2020

Zoonotiske sygdomme er dem, der spredes fra dyr til mennesker. Blandt dem er leptospirose den mest udbredte i verden.

Hvad består denne sygdom af? Og hvad er symptomerne på leptospirose? I denne artikel vil vi se nærmere på det.

Lidt om leptospirose

Leptospirose er en zoonotisk sygdom, som udvikler sig på grund af en infektion af en bakterie kendt som leptospira. Ifølge information udgivet i Panamerican Health Organization (OPS) er der hvert år omkring 500.000 tilfælde i verden.

Spredning af denne bakterie fra et menneske til et andet er ikke særlig gængs. Generelt finder smitten sted, når mennesker kommer i kontakt med urin fra inficerede dyr eller med miljøer, der er forurenet af det.

For at finde ud af mere om oprindelsen og symptomerne på leptospirose kan du læse med her.

Forståelse af patogenet, der forårsager leptospirose

For det første er det vigtigt at forstå mikroorganismen, som forårsager denne sygdom. Vi taler om en bakterie, der hedder leptospira interrogans, som hører til ordenen Spirochaetales.

På grund af deres langstrakte, drejde form med krogformede fimrehår i begge ender er det nemt at forveksle dem med orme under et mikroskop. De er dog faktisk prokaryote organismer, eller med andre ord besidder de kun én celle. Deres strukturelle kompleksitet er derfor mindre end den for en ledorm.

Analyse af bakterier

En kompleks biologisk cyklus

Vilde pattedyr såsom bævere, ræve og vaskebjørne er de primære bærere af leptospira bakterien. Overførslen er simpel og finder sted, når et sår eller en slimhinde kommer i kontakt med urinen fra et inficeret dyr.

Denne form for kontakt kan synes usandsynlig. I tropiske lande kan rotter og mus i byerne dog smitte tamme dyr, som derefter overfører det til mennesker.

Mennesker kan derfor være tilfældige værter for denne parasitiske bakterie. Med andre ord er mikroorganismen ikke i stand til at fortsætte sin udvikling hos menneskelige værter, men kan stadig forårsage sygdom.

Hvor stammer leptospirose fra?

Som vi allerede nævnte, er sandsynligheden for at få leptospirose i inficerede områder høj. Det skyldes, at det spredes gennem urin og kan forblive aktivt i vand eller på land i mere end fire uger.

Ifølge information udgivet i U.S. National Library of Medicine kan personer få denne sygdom ved at komme i kontakt med vand eller land, som indeholder forurenet urin. På samme tid er der også en risiko for direkte kontakt med inficerede dyr.

Når bakterien trænger ind i vores kroppe gennem vores slimhinder eller overfladiske sår, formerer den sig kortvarigt i forskellige dele af kroppen. Til sidst sætter den sig definitivt i leveren og nyrerne.

Den kliniske præsentation og symptomer på leptospirose

Inkubationsperioden for denne sygdom har tendens til at være mellem syv og tolv dage. I dette første stadie minder symptomerne på leptospirose om dem for en almindelig forkølelse. Afhængig af hvor alvorlig infektionen er, og serotypen af bakterien, kan sygdommen vare ved over tid med mere alvorlige symptomer.

Mere alvorlige symptomer på leptospirose kan inkludere de følgende:

  • Stivhed i nakken.
  • Nyresvigt.
  • Gulsot.
  • Problemer med at trække vejret.

Sygdommen kan vare alt mellem nogle få dage og nogle få uger, afhængig af hvor alvorligt hvert tilfælde er. For ikke at skabe unødig bekymring er det dog vigtigt at nævne, at de fleste patienter, som får denne diagnose, ikke går videre end til den første fase.

I disse tilfælde er symptomerne på leptospirose milde. I nogle tilfælde er der faktisk slet ikke nogen symptomer.

Personer med et svækket immunsystem, ældre og personer med associerede lidelser har tendens til at være mere sårbare. Det skyldes, at bakterien har mere frihed til at reproducere, hvilket gør det svært at eliminere den.

Risikofaktorer

På dette tidspunkt spørger du måske dig selv, hvilken gruppe der har størst risiko for at få denne sygdom. For at svare på dit spørgsmål er samfund i lande med lav indkomst og adgang til forurenet vand i størst risiko.

  • Den simple handling, at et inficeret, vildt dyr urinerer i en vandkilde, er nok til at forårsage en leptospirose-endemi. Med andre ord er et højt antal tilfælde ofte lokaliseret i det samme geografiske område.
  • Oversvømmelse kan også fremme spredning af denne bakterie, eftersom det producerer blanding af vandene.
Kvinde i sofa lider af leptospirose

Du vil måske også ønske at læse: Syv metoder til at rense luften i hjemmet

Bør jeg bekymre mig om symptomerne på leptospirose?

I princippet behøver du ikke bekymre dig om leptospirose. Det er sandt, at denne zoonotiske sygdom er meget udbredt og rammer både udviklingslande og udviklede lande. Forekomsten er dog højere i tropiske områder, hvor der mangler kontrol over vandforsyningen.

På et individuelt niveau er dem, der har størst risiko, personer, som arbejder med vilde dyr, landmænd osv. Ved at følge en række foranstaltninger kan de dog beskytte sig selv mod smitte. Bakterien kan trods alt ikke trænge ind i kroppen, uden beskidte hænder kommer i kontakt med slimhinder eller ved at drikke forurenet vand.

Det kan interessere dig ...
Fire tricks til at holde kakerlakker væk uden insekticider
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire tricks til at holde kakerlakker væk uden insekticider

Kakerlakker er de mest modbydelige og irriterende insekter derude. Hvis du vil holde dem væk fra dit hjem og endda holde kakerlakker væk for altid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.