Hvad er udtørring af bruskskiven, og hvordan behandler man det?

Selv om flere faktorer påvirker dens opståen, kan du håndtere udtørring af bruskskiven korrekt, hvis du behandler den tidligt. Læs hvordan her.
Hvad er udtørring af bruskskiven, og hvordan behandler man det?

Sidste ændring: 30 juni, 2022

Udtørring af bruskskiven er en medicinsk tilstand, der er kendetegnet ved dehydrering af skiverne i rygraden. Disse udgør et blødt og fleksibelt væv, der er placeret mellem hvirvlerne, som er de knoglestrukturer, der danner rygsøjlen.

Nogle tilstande kan medføre, at disse skiver mister deres sammensætning og elasticitet, hvilket forårsager symptomer af varierende sværhedsgrad. Hvis de ikke behandles, kan nogle patienter udvikle komplikationer som f.eks. diskusprolaps. Læs videre for at få mere at vide!

Hvad er symptomerne på udtørring af bruskskiven?

De kliniske manifestationer af udtørring af bruskskiven er varierede og uspecifikke. Det betyder, at de kan være til stede i mange sygdomme, så diagnosen kan tage noget tid.

Da det påvirker skiver i rygsøjlen, er de hyppigste symptomer ledstivhed, lændesmerter af let til moderat intensitet og unormale fornemmelser (prikkende fornemmelse). Disse symptomer kan forekomme episodisk over en længere periode.

Hvis denne degenerative tilstand udvikler sig, kan der opstå en diskusprolaps. Dette sundhedsproblem er karakteriseret ved intense smerter med oprindelse i rygsøjlen, som normalt strækker sig til de nedre lemmer og gør det vanskeligt at gå.

Mand med rygsmerter grundet udtørring af bruskskiven
Intense lændesmerter kan skyldes diskusprolaps, især hvis smerterne når de nedre lemmer.

Hovedårsager

Udtørring af bruskskiven opstår, når de væsker, der udgør en del af vævet i båndskiverne, drænes væk. Disse væsker hjælper med at opnå den nødvendige elasticitet til at støtte rygsøjlens bevægelser.

Fremskreden alder er det vigtigste kendetegn, der udløser denne degenerative sygdom. Det er en forventet begivenhed og er relateret til forekomsten af slidgigt, som er et mere almindeligt problem.

På den anden side er der risikofaktorer, der øger sandsynligheden for at lide af udtørring af bruskskiven:

 • Har haft flere traumer på rygsøjlen – noget, der er almindeligt hos sportsfolk.
 • Konstant løfte tunge genstande. Typisk for visse arbejdsaktiviteter.

Hvordan kan udtørring af bruskskiven diagnosticeres?

Lægen kan bruge patientens sygehistorie og billeddiagnostiske undersøgelser til at stille en diagnose. Det første aspekt omfatter en personlig eller familiemæssig historie om rygproblemer ud over karakteristika ved de oplevede symptomer.

Billeddannende undersøgelser fastlægger den endelige diagnose. Nogle af de mest almindeligt anvendte er følgende:

 • Simpelt røntgenbillede af rygsøjlen: Dette er en billig metode, der udsender lidt stråling, men teknikken kan begrænse kvaliteten.
 • Computertomografi: Dette giver mulighed for at få flere billeder af rygsøjlen, selv om vurderingen af de bløde væv (f.eks. de mellemliggende båndskiver) ikke er så god.
 • Magnetisk resonans: Dette er den mest metode til at vise tegn på udtørring og diskusprolaps. Den har de fordele, at den giver bedre billedkvalitet og ikke udsender stråling, på trods af at den er den dyreste på denne liste. Et tværfagligt team, der kan omfatte radiologer, traumatologer og neurokirurger, udfører diagnosen afhængigt af tilfældet.

Tilgængelige behandlinger

Dette afhænger i høj grad af patientens kliniske sværhedsgrad og deres særlige forhold. I første omgang anbefaler lægerne grundlæggende foranstaltninger, der har til formål at forebygge symptomdebut, f.eks. forbedring af kropsholdning og opretholdelse af en sund livsstil.

Lægen kan ordinere lægemidler til lindring af smerter, især ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) som f.eks. diclofenac eller ibuprofen. Hvis disse ikke virker, er der andre lægemidler, f.eks. opioider, selv om brugen af dem i vid udstrækning er forbeholdt alvorlige tilfælde.

Fysioterapi er en gyldig og almindelig mulighed, som kræver deltagelse af fysioterapeuter, især når der er andre tilknyttede handicaps. Som det sidste er der kirurgiske indgreb, hvis indikation kan være begrænset i betragtning af den høje alder hos mange patienter med udtørring af bruskskiven.

Kan jeg forebygge udtørring af bruskskiven?

At undgå direkte traumer og opretholde sunde livsstilsvaner i ungdoms- og voksenalderen er de bedste metoder til at forebygge tilfælde af udtørring af bruskskiven. Sidstnævnte omfatter følgende:

 • Lad være med at ryge eller reducér tobaksforbruget.Ifølge oversigtsundersøgelser er denne vane forbundet med en højere forekomst af rygsøjleproblemer.
 • Træn regelmæssigt og altid med tilstrækkelig udstrækning.
 • Følg en sund kost og oprethold god hydrering. Glem ikke, at overvægt og fedme øger risikoen for at lide af udtørring af bruskskiven.
 • På trods af langvarig overholdelse af ovenstående anbefalinger er det sandsynligt, at nogle patienter udvikler sygdommen alligevel. Du skal opsøge en læge tidligt, når de første symptomer opstår.
Læge tjekker patient med udtørring af bruskskiven
Fysioterapi er en del af tilgangen til problemer med rygsøjlen. En læge vil ordinere den.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis symptomerne opstår regelmæssigt, skal du planlægge en lægekonsultation så hurtigt som muligt. Den bedste specialist er neurokirurgen, selv om en vurdering hos den almene læge kan være nødvendig.

Ting, man ikke må glemme for at få det bedste ud af lægebesøget, er følgende:

 • Husk så nøjagtigt som muligt, hvordan symptomerne først opstod.
 • Underret dem, hvis du har en lægemiddelallergi.
 • Undersøg, om nogen person i den nærmeste familie har lidt af sygdomme i ryggen.

Udtørring af bruskskiven: Et problem, der kan forebygges og behandles

Selv om flere faktorer påvirker dens opståen, kan du håndtere udtørring af bruskskiven korrekt, hvis du behandler den tidligt. Dette mindsker sandsynligheden for at udvikle komplikationer, f.eks. diskusprolaps.

Det kan interessere dig ...
Hvornår er det nødvendigt at operere en diskusprolaps?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvornår er det nødvendigt at operere en diskusprolaps?

En mulighed for behandling er at operere en diskusprolaps. Vi forklarer, hvornår det er nødvendigt, og hvordan det foregår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boleaga-Durán B. Conceptos básicos de la enfermedad lumbar degenerativa. Anales de Radiología de México 2007;1:51-56.
 • Morales V, et al. Lesión degenerativa en operados de patología discal. Estudio histológico. Rev Latinoamer Patol Clin 2012;59(1):8-15.
 • Hanley E. Lumbar arthrodesis for the treatment of back pain. JBJS 1999;81(5).
 • Vicente Vega, Carlos. “Revisión sistemática de la evidencia actual respecto al tratamiento fisioterápico en la discopatía cervical degenerativa.” (2020).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.