Hvad er forskellen på loyalitet og troskab?

Det er klart, at der er forskelle mellem loyalitet og troskab. Er du mere loyal eller mere trofast?
Hvad er forskellen på loyalitet og troskab?

Sidste ændring: 27 juni, 2023

Kender du forskellen på loyalitet og troskab? Hvilken af dem tror du, du værdsætter mest hos andre? Disse begreber betyder ikke det samme, så det er vigtigt at kende forskellen for at opbygge sundere relationer.

Det, vi gerne vil gøre klart fra nu af, er, at hverken loyalitet eller trofasthed i sig selv er bedre. De er simpelthen forskellige værdier, som hver person har som individ. De bør ikke stemples som gode eller dårlige.

Lad os derfor se på hvert begreb for sig. Hvilket føler du dig mest identificeret med?

Loyalitet og troskab: Hvad er loyalitet?

For at definere, hvad loyalitet er, kan vi forklare det på følgende måde: Det er den støtte, som en person giver en anden person i vanskelige situationer ved at overholde aftaler, der er indgået. En loyal person taler aldrig bag ryggen på en anden, snyder ikke og holder altid, hvad han/hun har sagt.

Hunde anses for at være de mest loyale kæledyr. Årsagen er, at de altid vil være der. Faktisk bliver deres loyalitet aldrig brudt. Selv hvis en anden kommer forbi for at give dem mere kærlighed, hvem vender de så tilbage til? Deres rigtige ejer, selvfølgelig!

Du behøver ikke at gå til disse ekstremer for at tale om loyalitet, men det kan være et godt eksempel, så du ved, hvad vi henviser til her. Blandt mennesker er det sværere at være loyal, fordi “jeget” ofte er vigtigere end “den anden”. Egoisme forhindrer ofte loyalitet, og det er derfor, det er så vigtig en værdi.

Utro par sidder på en bænk
Selvom begrebet utroskab næsten altid er knyttet til romantiske forhold, rækker det også ud over dem.

Hvad er troskab?

Troskab adskiller sig fra loyalitet ved at være en moralsk forpligtelse. Det er et valg, fordi det er et spørgsmål om at acceptere en forpligtelse, der er erhvervet med samvittighed og sandhed.

Dette er ikke tilfældet med loyalitet. Der er ingen moralsk forpligtelse, men snarere en vilje til at være der, selv når den anden person måske ikke fortjener det.

En person kan være loyal, men ikke trofast. Problemet med troskab er, at det forudsætter ting, som det er vigtigt at tale om på forhånd.

Romantiske forhold er et godt eksempel på dette. Seksuel eksklusivitet forudsættes ofte, men ikke alle mennesker har det på samme måde med det. Derfor kan der være en formodet troskab, som ender med ikke at blive indfriet, da det er nødvendigt at acceptere forpligtelsen og tale om den på forhånd.

Læs videre med denne artikel: Eftervirkningerne og konsekvenserne af utroskab

Hvad er forskellen på loyalitet og troskab?

Selvom vi har gennemgået loyalitet og troskab hver for sig, kan der stadig opstå flere spørgsmål om disse to begreber. Derfor vil vi afklare dem ved at tale lidt mere om forskellene mellem dem.

1. Loyalitet handler om løfter, troskab handler om aftaler

Loyalitet er baseret på løfter, som måske, måske ikke, bliver holdt. Folk skifter mening, og deres syn på livet kan være anderledes efter 10 år.

Derfor er det ikke så solidt som troskab, der er baseret på aftaler. Disse skal være med en selv og med andre. Det kan for eksempel være ikke at være hinanden utro eller ikke at udnytte en vens svagheder til egen fordel. Løfter bliver ofte glemt, mens mere formelle aftaler ikke bliver det.

2. Loyalitet indebærer samtykke, troskab indebærer underkastelse

Dette skal man huske på, når man taler om loyalitet og troskab.

Ingen tvinger nogen til at være loyale. Faktisk er mange mennesker loyale over for deres egne principper, som tillader dem at tilgive smertefulde handlinger eller at være der, selv når nogen har såret dem.

Men troskab indebærer at underkaste sig et løfte, og det er vigtigt at gøre sig klart, om man virkelig har tænkt sig at gøre det eller blot afgiver et løfte for at behage den anden.

3. Troskab er baseret på tillid, loyalitet er baseret på respekt

Dette er en anden vigtig forskel mellem loyalitet og troskab. Mens troskab er baseret på tillid, er loyalitet mere fokuseret på støtte, respekt og kommunikation.

Dette er grundlaget for ethvert forhold, som en loyal person opretholder. Det er en måde at opbygge relationer på ved at arbejde på dem og arbejde på sig selv.

Mor og svigermor skændes
Loyalitet gør det muligt for os at overvinde konflikter, hvilket igen gør det muligt for vores aftaler at forblive, selv gennem vores vanskeligheder.

4. Loyalitet er baseret på en sag, loyalitet er baseret på en person

Når vi taler om at være loyal, kommer vi straks til at tænke på en partner. Men er det ikke også sandt, at man kan være loyal over for en ven eller en mor? I disse tilfælde er vi loyale, og det skyldes, at dette begreb omfatter noget meget større.

Loyalitet er baseret på en sag. For eksempel kan vi skændes med en ven, men ved at være loyale afslører vi ikke de hemmeligheder, han eller hun har betroet os, uanset hvor vrede vi er.

Selverkendelse i loyalitet og troskab

Det er klart, at der er forskelle mellem loyalitet og troskab. Med dem i baghovedet, hvilket begreb har du så følt dig mest identificeret med? Er du mere loyal eller mere trofast?

Når du ved det, kan du bedre reflektere over dine relationer. Det kan være en meget interessant måde at lære sig selv bedre at kende på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Blandón-Hincapié, A. I., & López-Serna, L. M. (2016). Comprensiones sobre pareja en la actualidad: jóvenes en busca de estabilidad. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud14(1), 505-517.
  • Cid, F. M. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista electrónica de psicología Iztacala14(1), 321-332.
  • Ruiz, C. S. (2011). Fidelidad y compromiso en la relación de pareja: El trinomio fidelidad, compromiso y monogamia. Norte de salud mental9(40), 57-71.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.