Jalousi efter utroskab: Hvordan man håndterer det

Det er ikke let at håndtere jalousi efter utroskab. Det kan skabe problemer i forholdet. I denne artikel forklarer vi de bedste strategier til at bekæmpe det.
Jalousi efter utroskab: Hvordan man håndterer det
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når utroskab sker i et forhold, føles det som et jordskælv, der ryster det fundament, som forholdet var bygget på. Det er ekstremt nemt at møde mistillid og jalousi efter utroskab.

Intensiteten af mistanken vil til dels afhænge af, hvordan du var før bedraget. F.eks. om du generelt havde tillid til din partner, eller om jalousi allerede var en del af jeres hverdag. Men uanset hvordan det var, er det sandsynligt, at du i lyset af utroskab naturligt vil blive mere mistænksom.

Det er ligegyldigt, hvilken fase af forholdet parret befandt sig i. Utroskab genererer altid smerte, og endnu mere, hvis det er følelsesmæssigt eller seksuelt. For at sige det ligeud: Ingen af os er forberedt på, at den person, vi stoler mest på, bedrager os.

Typer af parforhold

Indtil for nylig var den fremherskende model for parforhold det monogame heteroseksuelle ægteskab. Men samfundet har udviklet sig, og flere og flere mennesker etablerer forhold, der ligger ud over disse forventninger.

Faktisk er det i dag langt mere almindeligt at finde swinger- par eller mennesker, der praktiserer polyamori .

Men hvis alle effektive forhold har noget til fælles, er det, at deres medlemmer eksplicit eller implicit skal være enige om regler og grænser. Og et af de mest grundlæggende punkter, som de skal tage stilling til, er naturligvis den model for det følelsesmæssige og seksuelle forhold, som de ønsker at etablere.

Jalousi efter utroskab: Hvad forstår vi ved utroskab?

Partner er utro
Begrebet utroskab kan variere fra par til par. Mens det for nogle indebærer, at deres partner har forhold til en tredjepart, kan det for andre endog være det faktum, at de kontakter folk online med seksuelle hensigter.

Hvert par må afgøre, hvordan de forstår utroskab. For mange vil det således bestå i, at en af personerne i et forhold har seksuelle forbindelser med en anden person.

For andre vil det dog også omfatte flirt, kontakt med folk online med en seksuel hensigt, eller at have en følelsesmæssig forbindelse med en anden end deres partner.

Alle forhold gennemgår forskellige stadier, og forståelsen af troskab behøver ikke at være statisk. Den kan ændre sig, hvis der er enighed om det. Problemer opstår, når en af de to parter bryder de aftalte regler, og det er her, at utroskab opstår.

Sådan håndterer du jalousi efter utroskab

Når det kommer til jalousi, er det let for den at opstå og overtage parrets liv efter utroskab. Så lad os tage et kig på nogle af de følelsesmæssige tips, vi kan anvende for at bekæmpe jalousi.

Forbedre vores selvindsigt

Utroskab er en tid til selvanalyse. Hvad er oprindelsen til vores usikkerhed og årsagerne til, at de bliver til jalousi? Hvis vi ikke kender os selv ordentligt og forstår, hvad der forårsager os smerte, vil det være svært for os at overvinde en sådan krise.

Genvinde tilliden til vores partner

Jalousi har en meget vigtig komponent af mistillid . For at kunne stole på vores partner igen er det vigtigt, at vi kan diskutere hvert aspekt af forholdet, der bekymrer os, og derfor beslutte, hvordan vi bedst håndterer det.

Kvinde oplever jalousi efter utroskab
Tillid er noget af det sværeste efter utroskab. Man skal dog forsøge at genvinde den for at undgå problemer med jalousi senere hen.

Lære at bruge “jeg-budskaber” i kampen mod jalousi efter utroskab

En hensigtsmæssig kommunikation med vores partner er afgørende for at håndtere situationen. Denne type beskeder består i at beskrive, hvad der sker, idet vi sætter vores følelser før selve kendsgerningen uden at foretage nogen former for beskyldninger over for den anden.

Ved at bruge disse “jeg-budskaber” skaber vi en mere flydende og mindre konfliktfyldt kommunikation.

Prøve ikke at være bebrejdende

Når vi er blevet forrådt, er det let for os at bebrejde den anden person den smerte, situationen har påført os. Men hvis vi gør det, vil det øge smerten, skabe unødvendige diskussioner og øge ubehaget.

Hvis vi mistænker den anden person og ønsker at kontrollere vedkommende hele tiden, vil det kun distancere den anden person fra os. Lige så meget som deres utroskab har såret os, er det at forstå, at de ikke tilhører os, og respektere deres uafhængighed to gode principper for at begynde at genopbygge forholdet.

Du er måske også interesseret i: Har du været utro? Dette bør du gøre

Kærlighed, ikke behov

Når vi føler os jaloux, kan vi glemme forskellene mellem at elske og at have brug for. Folk skal lære at elske deres partnere uden at falde i følelsesmæssig afhængighed. Dette vil kun opnå den modsatte effekt. Faktisk vil det fremmedgøre vores partner.

Par krammer lidenskabeligt
Kærlighed er ikke det samme som afhængighed. Som par er det meget vigtigt at være klar over dette, da det i det lange løb kan være skadeligt.

Gå gennem smerten

Det er helt normalt, at vi føler os triste, fortvivlede eller vrede, når vi er blevet forrådt. trods af dette skal vi lære at føle følelser og derefter give slip på dem. Ellers risikerer vi, at de overtager vores hverdag.

Tilgive for at overvinde jalousi efter utroskab

Når alt kommer til alt, har vi to muligheder. Vi kan enten tilgive vores partner eller afslutte forholdet. Det er ikke levedygtigt på lang sigt at blive i forholdet og ikke tilgive , da det vil forårsage meget mere smerte og ubehag for begge parter.

Acceptere

Vi kan kun få fred med vores partner, hvis vi accepterer én ting. Vi er alle mennesker, og vi kan alle begå fejl uden at kende konsekvenserne af vores handlinger.

Være taknemmelig

Det er vigtigt at være taknemmelig for alt det, vi har oplevet. At opdage, hvad vi har lært i denne vanskelige situation, vil hjælpe os til at forblive i harmoni med os selv og vores partner. På den måde vil båndet blive styrket, og vi vil være bedre forberedt på at klare modgang i fremtiden.

Hvis vi er i stand til at håndtere jalousi efter utroskab og genvinde tilliden til vores partner, vil vi have lært en stor livslektion og vil uden tvivl være stærkere og klogere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Espinoza, A. V., Correa, F.E. y García, L.F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología, 19(1), 135-147.
  • Humberto, J. y Osorio, V. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico, Volumen 9(17), 97-102.
  • Parada, M. (2012). Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por la infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.