Hvad skal man gøre, når børn foretrækker den ene forælder frem for den anden?

Det er naturligt for børn at vise en præference for en af deres forældre på visse tidspunkter. Vi fortæller dig, hvorfor det sker, og hvad du kan gøre ved det.
Hvad skal man gøre, når børn foretrækker den ene forælder frem for den anden?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

For voksne er det ofte et hårdt slag, at et barn foretrækker den ene forælder. Fædre kan føle sig isolerede og ikke finde deres plads i det stærke mor-barn bånd. Mødre kan føle det som en uretfærdighed eller et forræderi, at deres barn søger mere kontakt med sin far.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at forstå, hvorfor børnene måske kan lide mor eller far mere, før de tager det personligt og handler på en måde, der kan være skadelig.

Det er vigtigt at vide, at dette i de fleste situationer er en forbigående fase. Denne præference kan ændre sig.

Det er ikke, fordi du gør det forkert, eller fordi du ikke er i stand til at være forælder. Det er simpelthen fordi barnets sind og følelser udvikler sig, og barnet kan identificere sig mere med den ene eller den anden på et givet tidspunkt. Lad os se nærmere på hvorfor.

Børn foretrækker ofte mor eller far mere afhængigt af deres udviklingsstadie

I løbet af de første måneder og år er det almindeligt, at moderen indtager førstepladsen i barnets tilknytningshierarki. Hun har båret barnet i sin livmoder, deler amning (i mange tilfælde) og er normalt den, der tager sig mest af barnet.

Præferencen for hende kan øges eller blive mere udtalt omkring 7-8 måneders alderen. På dette tidspunkt dukker den såkaldte separationsangst op.

Barnet begynder da at forstå, at der er en adskillelse mellem barnet og moderen, og frygter, at hvis moderen kommer ud af syne, vil hun ophøre med at eksistere eller aldrig vende tilbage.

Derfor kan han eller hun klamre sig intenst til moderen og reagere med angst, hvis man forsøger at adskille dem, også selv om det er faderen, der søger kontakt. Denne holdning kan føles som en afvisning for den anden forælder, men det er blot et stadium, der vil gå over af sig selv.

Når småbørn foretrækker den ene forælder

På den anden side kan der omkring 2-3 års alderen også være meget markante præferencer. I denne fase begynder barnet at skabe sin identitet og hævde sin individualitet.

I denne proces vil barnet give udtryk for sin smag, sine præferencer og sine meninger. Det kan således være, at han/hun ønsker at tilbringe mere tid sammen med mor eller far og vil vise det ligeud og kan endda såre den, der ikke er valgt.

Dette er dog ikke et tegn på, at der er noget galt. Tværtimod er det et sundt tegn på, at barnet modnes.

Faktisk er det sandsynligt, at der i denne alder er en øget præference for far, da det at adskille sig fra den primære omsorgsperson og give sin opmærksomhed til andre hjælper dem til at åbne sig for verden.

Baby ammer hos sin mor

Ammende babyer udvikler ofte en logisk tilknytning til deres mor i de første par måneder af deres liv.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Hvad er babysnak, og hvordan er det til gavn for babyer?

Grunde til, at børn foretrækker den ene forælder

Når denne præference er meget udtalt og opretholdes over tid, kan forskellige faktorer, der er værd at kende, spille en rolle. Lad os se nærmere på dem.

Forenelighed og personligheder

Efterhånden som barnet vokser, er der en tendens til, at den forskellige forenelighed med hver af forældrene bliver mere markant. Husk på, at hvert barn og hver voksen har sit eget temperament og sin egen personlighed. Nogle passer simpelthen bedre sammen end andre.

Det betyder ikke, at barnet føler mere kærlighed til en af sine forældre, men at barnet måske bare kommer bedre ud af det med mor eller far og deler flere interesser og karaktertræk.

For eksempel kan et aktivt og følelsesmæssigt intenst barn føle sig mere forstået og afspejlet hos en forælder, der deler disse karaktertræk, end hos en anden, der er meget passiv og ikke særlig udtryksfuld.

Forældre og tilknytningsstil

Vi må heller ikke glemme, at præferencer ikke er medfødte, men udvikles gennem daglige handlinger og gennem det etablerede tilknytningsbånd.

Fædre og mødre, der anvender demokratisk og respektfuld opdragelse, og som tilbyder nærvær, hengivenhed og lytning, skaber en sikker tilknytning. Børn føler sig trygge og elskede ved deres side og nyder naturligt deres selskab.

En opdragelsesstil, der er for autoritær, kritisk eller kold, eller som er baseret på råb eller straf, kan derimod skabe følelser af afvisning og ambivalens hos barnet. Hvis forældrene anvender ulige opdragelsesstile, kan det således tippe balancen over i retning af den stil, der giver en bedre pædagogisk og følelsesmæssig kvalitet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Typer af temperament hos spædbørn og deres karakteristika

Familiedynamik

Dynamikken i den enkelte familie kan også fremhæve de små børns forkærlighed. Hvis mor for eksempel bruger det meste af sin tid med dem, og far kommer om aftenen og knap nok er hjemme, kan deres hjemkomst blive en begivenhed, og deres selskab bliver en gave.

Desuden kan hver forælder have forskellige roller, og det kan være uretfærdigt og skabe ulighed. Hvis den ene er dedikeret til at sætte grænser og lave regler for at sikre, at de små lever et sundt liv, og den anden kun forkæler og underholder dem, er det naturligt, at de foretrækker sidstnævnte.

Følelsesmæssig og tidsmæssig investering

Afslutningsvis er det ubestrideligt, at børn opfatter, hvad der sker omkring dem. De opdager, hvornår deres forældre bekymrer sig om dem og prioriterer dem , og hvornår de ikke gør det.

Hvis du derfor ikke bruger tid på dine børn, eller hvis du ikke har tålmodighed til at lytte til dem, lære dem at kende og lege med dem, vil de føle tomhed, og det er muligt, at de vil vælge den forælder, der gør disse ting for dem.

En far leger med sine børn

At tilbringe tid sammen kan tilskynde børn til at holde mere af den ene forælder end den anden. At lege, tale og forstå dem med kærlighed er afgørende for, at børnene føler sig mere trygge ved dig.

Hvad gør man, når børn foretrækker den ene forælder?

Det kan være svært og smertefuldt at føle, at dit barn foretrækker den anden forælder. Derfor vil vi også gerne foreslå nogle retningslinjer til at håndtere denne situation:

  • Skab et trygt tilknytningsbånd med dine børn. Tilbyd dem kærlighed og opmærksomhed, og lyt til dem med empati. Brug tid sammen med dem, og interessér dig for deres interesser og hobbyer. Få dem til at føle sig elsket og accepteret. Dette er grundlæggende, så præferencen for den ene eller den anden forælder ikke skyldes mangel på hengivenhed.
  • Forstå de stadier og udviklingsprocesser, som børn gennemgår. Det vil hjælpe dig med at forstå, at det ikke er noget personligt eller permanent. De ter blot endnu et skridt i deres normale udvikling.
  • Skab et samarbejde med din partner. Det er vigtigt, at I begge er lige ansvarlige for at tilbyde hengivenhed og grænser, og at alt ansvar er delt og retfærdigt.
  • Lær at regulere dine egne følelser. Det er normalt, at dine børns præference for den anden forælder kan få dig til at føle dig dårligt tilpas. Men du bør ikke reagere med afvisning over for dine børn, trække din hengivenhed tilbage eller forsøge at købe dem eller overbevise dem om, at de skal vælge dig. Ved at respektere og acceptere deres præferencer og beslutninger til enhver tid giver du dem en følelse af tryghed.

Konklusion

Kort sagt er dette en almindelig situation, som kan opstå i mange familier på forskellige tidspunkter. Det er dog forældrenes opgave at forstå, hvad der sker. De må ikke reagere med følelsesmæssige udbrud, der kan skade børnene.

Husk, at hvis du investerer tid og hengivenhed i dine børn og giver det bedste af dig selv, har du intet at være bekymret for. De elsker dig, uanset om de til tider føler mere sympati for den anden forælder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Thomas, A., & Chess, S. (1985). Genesis and evolution of behavioral disorders: From infancy to early adult life. Annual Progress in Child Psychiatry & Child Development, 140–158.
  • Sociedad española de psiquiatría y psicoterapia del niño y del adolescente. (s. f.). La función paterna. Disponible en: https://www.sepypna.com/documentos/libro_01_La-funcion-paterna.pdf
  • Villanueva Suárez, C., & Sanz Rodríguez, L. J. (2009). Ansiedad de separación: delimitación conceptual, manifestaciones clínicas y estrategias de intervención. Pediatría Atención Primaria11(43), 457-469.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.