Tryg tilknytning: Hvad er det, og hvad er fordelene ved det?

Tilknytningsforældre opbygger gladere børn, mere selvsikre forældre og mere harmoniske familier. Find ud af, hvordan du kan implementere det med dine børn i denne artikel.
Tryg tilknytning: Hvad er det, og hvad er fordelene ved det?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi vil gerne invitere dig til at opdage fordelene ved tryg tilknytning. Nogle mener, at det er intuitivt at opdrage et barn og ikke kræver meget analyse. Men at opdrage et barn er meget mere end blot madning og pleje.

Det handler om at bidrage positivt til barnets overordnede udvikling som individ. Det er ikke alle opdragelsesstile, der opnår dette mål.

Det er muligt at skelne de forskellige opdragelsesstile afhængigt af det niveau af hengivenhed og krav, som hver af dem giver. Således er den eftergivende opdragelsesstil kendetegnet ved at tilbyde store mængder hengivenhed uden at stille krav. I mellemtiden er autoritær opdragelse kendetegnet ved at udtrykke de modsatte egenskaber.

I et mellemliggende punkt er der forslag som den demokratiske stil af tryg tilknytning, som går ind for at finde en sund balance i alle aspekter. Hvis du aldrig har hørt dette udtryk, vil vi gerne vise dig alt, hvad du har brug for at vide om det. Du vil se, at det er et effektivt og gavnligt alternativ for både børn og forældre.

Hvad er tryg tilknytning?

Baby ligger hos sin mor for at skabe tryg tilknytning

Tryg tilknytning er en opdragelsesstil, der fokuserer på barnet og dets behov.

Den er baseret på John Bowlbys tilknytningsteori, ifølge hvilken forældrenes evne til at reagere på spædbarnets behov er afgørende for barnets senere psykologiske udvikling.

Voksne, der lytter til barnet, kan indstille sig på barnet, forstår, hvad barnet har brug for, og som konsekvent giver barnet det, kan skabe en sikker tilknytning hos deres børn. Forældre, der reagerer inkonsekvent eller utilstrækkeligt, skaber derimod en usikker tilknytning hos barnet, som vil påvirke barnets personlighed.

Tryg tilknytning er således baseret på kærlighed, respekt og hengivenhed. Det søger for forældre at give deres børn hengivenhed, sikkerhed og stimulering for at opnå en optimal udvikling.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Forældre bør skabe disse vaner hos børn

Hvad er fordelene ved tryg tilknytning?

Fordelene ved tryg tilknytning er mangfoldige og har konsekvenser selv i barnets voksenliv. På den anden side får forældrene også flere fordele ved at implementere denne opdragelsesstil.

Vi viser dig de mest relevante aspekter her.

Selvværd

Disse børn vokser op og føler sig elsket, respekteret og bekræftet. Af samme grund udvikler de et stærkt og sundt selvværd og føler sig mere selvsikre.

Tryghed

Spædbørn ved, at de har en kilde til ubetinget tryghed hos deres primære omsorgspersoner, hvilket gør det muligt for dem at blive opmuntret til at udforske omgivelserne. De kan således forholde sig til forskellige mennesker og nye omgivelser uden frygt eller angst.

Glæde og ro

Spædbørn, der er blevet passet med tryg tilknytning, er ofte gladere og roligere, da deres forældre tilbyder dem støtte og inddæmning til at regulere deres følelser. Den dynamik, der etableres mellem forældre og børn, er meget mere positiv og tilfredsstillende for begge parter. Det er således lettere at passe børn.

Autonomi

Denne pædagogiske tilgang kombinerer kærlighed og grænser, så der er ikke plads til overbeskyttelse. Disse børn vokser op og bliver selvstændige, ansvarlige og beslutningsdygtige, hvilket undgår mange konflikter i hjemmet og letter deres integration i verden uden for familien.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Sådan får du et forhold til en partners børn

Positive personlige relationer

Børn, der vokser op med tryg tilknytning, er meget bedre i stand til at etablere sunde og givende sociale relationer. Da de har modtaget kærlighed, respekt og empati tidligt i livet, er de også bedre i stand til at tilbyde det.

Desuden hjælper positiv opdragelse børn med at erkende vigtigheden af at søge disse kvaliteter i deres tilknytning. Dette vil også udmønte sig i et bedre valg af partner senere hen.

Sådan implementerer du tryg tilknytning

Mor med søn i armene

Som du kan se, har tryg tilknytning flere fordele. Det letter forældrenes arbejde, fremmer børnenes følelsesmæssige udvikling og giver mulighed for bedre familierelationer. Men hvordan kan du implementere det?

Der er nogle principper og retningslinjer, som du kan anvende:

 • Begynd at knytte bånd med dit barn tidligt i graviditeten.
 • Opfyld dit barns behov konsekvent. Lad dem ikke græde. Vis dem, at de kan regne med dig betingelsesløst.
 • Tag dig tid til at finde ud af, hvad barnet føler, hvorfor han/hun græder, og hvad han/hun har brug for. Skab en harmoni mellem jer to.
 • Hjælp dit spædbarn med at regulere sine følelser ved at tilbyde din ro, hengivenhed og tålmodighed.
 • Am dit barn i de første par måneder eller år af livet. Amning er en perfekt fødevarekilde og en fantastisk måde at styrke båndet og give trøst og tryghed på.
 • Oprethold hyppig fysisk kontakt med dit spædbarn. Øv dig i at bære dit barn og sove sammen med dit barn. Dit nærvær og din nærhed er yderst gavnlig for dit barn.
 • Efterhånden som dit barn bliver ældre, skal du opmuntre til selvstændighed ved at give barnet alderssvarende opgaver og ansvar.
 • Sæt klare regler og grænser, der passer til dit barns modenhed.
 • Arbejd som et team sammen med din partner for at skabe et tæt forældre-barn-forhold.
 • Respektér dit barns smag, interesser og meninger. Validér barnets følelser, og behandl altid barnet med kærlighed, respekt og forståelse.

Tilpas tilknytningen til din families behov

Som du kan se, støtter mange undersøgelser tryg tilknytning, men ikke alle elementer i denne stil passer til alle familier og deres forskellige omstændigheder. Der er dog nogle grundlæggende søjler såsom respekt, hengivenhed og opmærksomhed, som er grundlæggende.

Ikke desto mindre er andre mere specifikke handlinger som f.eks. samsovning eller amning måske ikke den bedste løsning for dig. Så du skal ikke være bange for at følge dit instinkt og tilpasse disse retningslinjer til dine behov. I sidste ende er det, der fungerer for alle i din familie, den bedste løsning.

Det kan interessere dig ...
7 tips til at forbedre sit forhold til sine forældre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at forbedre sit forhold til sine forældre

Hvis man forbedrer sit forhold til sine forældre, kan man leve i fred og nyde et bånd af kærlighed og støtte. Vil du vide mere?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bowlby, J., & Ainsworth, M. (2013). The origins of attachment theory. Attachment theory: Social, developmental, and clinical perspectives, 45, 759-775.
 • Miller, P. M., & Commons, M. L. (2010). The benefits of attachment parenting for infants and children: A behavioral developmental view. Behavioral Development Bulletin16(1), 1.
 • Sears, W. (1995). Attachment Parenting: A Style That Works. NAMTA Journal20(2), 41-49.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.