Fem ting du kan gøre i stedet for at straffe dit barn

Det er langt mere effektivt at tale roligt sammen i stedet for at straffe dit barn. Det hjælper med at rette op på upassende adfærd.
Fem ting du kan gøre i stedet for at straffe dit barn

Sidste ændring: 26 august, 2022

Afstraffelse er langt fra den bedste måde at opdrage dit barn på. Der er mange andre ting, du kan gøre, som er mere effektive. Vi kommer ind på fem ting du kan gøre i stedet for at straffe dit barn.

Mange psykologer er enige om, at det med at råbe eller slå kun virker på kort sigt. Disse former for afstraffelse hjælper ikke barnet og giver ikke bedre opførsel, og de kan endda direkte påvirke deres følelsesmæssige helbred. Det er bedre at gøre andre ting for at opdrage dit barn.

Kan du huske, hvordan du havde det hver gang din mor eller far råbte af dig, for ikke at rydde dit legetøj op? Eller de gange, du græd, fordi du blev fysisk afstraffet? Det er præcis det, dit barn føler, når du straffer dem ved at bruge verbal eller fysisk vold.

Selvom du har til hensigt at ændre dit barns adfærd, får denne type straf dem kun til at føle sig ydmyget. Med denne strategi lærer de ikke den gode adfærd, du gerne vil lære dem. De vil kun gøre ting for at forsøge at undgå at blive afstraffet, og de vil se vold som et middel til at løse problemer.

Hvad kan du gøre i stedet for at straffe dit barn?

Det er langt mere effektivt at tale roligt sammen i stedet for at straffe dit barn. Det hjælper med at rette op på upassende adfærd hos børn. Men nogle gange er det ikke nok. Du bør også tage højde for uddannelsesmæssige alternativer, sammen med positiv opmuntring, så barnet er i stand til at forstå, hvorfor deres adfærd er forkert, så de kan ændre det.

Et barn bliver straffet. Alternativer til afstraffelse

Nogle mennesker foreslår andre former for afstraffelse, som f.eks. fjernelse af deres privilegier. Imidlertid overfører disse straffe de samme budskaber som fysisk afstraffelse.

Virkeligt effektive alternativer til afstraffelse er dem, der giver barnet mulighed for at lære af deres fejl og vokse på en sund måde.

Positivt orienteret disciplin er mere gavnligt for forholdet mellem forældre og børn, så længe det er baseret på kærlighed og gensidig respekt. Det betyder ikke, at du bør give efter på dit barns luner, men det handler også om ikke at være alt for autoritær. Det handler om at sætte din fod ned, mens du overvejer dine barns følelser og behov såvel som dine som forælder.

1. Tal med dit barn om problemet

Mange forældre har svært ved at tale med deres børn, uden at samtalen ender i et skænderi. Dette sker normalt, når barnet har brug for hjælp, men nægter at tale med deres forældre.

I stedet for at straffe dit barn, så prøv at lytte. Lad dem udtrykke sig selv. Du må ikke overtage samtalen ved at fortælle dem, at du ved, hvordan de føler. Mange samtaler slutter i en diskussion, fordi forældre tager over, før de skal, og dermed får barnet til at føle, at de ikke har fået udtrykket det, de gerne vil.

Selvom du ved, hvad der kan ske i dit barns sind, skal du udtrykke nysgerrighed om, hvad de deler med dig. På denne måde vil de føle sig trygge, og klar til at tale med dig om, hvad der sker. Når de åbner op overfor dig, vil I begge kunne finde en løsning på problemet sammen.

2. Forklar konsekvenserne af deres handlinger

Ord gør en forskel. Hvis du fortæller dit barn ting som: “Hvis du gør det, vil jeg få dig til at fortryde det” vil kun få dem til at frygte dig, ikke respektere dig. Det lærer dem ikke, hvilken adfærd de har brug for at ændre.

Tal med dit barn. Få dem til at forstå, at deres handlinger har konsekvenser. Få dem til at forstå, at disse konsekvenser kan påvirke folk omkring dem.

pige ignorerer moren på grund af forkert afstraffelse

Du skal være klar i mæglet og direkte. Men du bør også være forsigtig med dit barn. Glem ikke at fortælle dit barn, når de opfører sig korrekt, så de ved, hvad der er den rigtige måde at opføre sig på. Beløn ​​dem med familietid til at lege sammen.

3. Giv dem pligter derhjemme

Hvis dit barn opfører sig uansvarligt, hvorfor så ikke give det nogle pligter i hjemmet? Forklar barnet, hvorfor det er vigtigt at hjælpe til og tage ansvar. Vis dem, hvor stor en forskel det gør for hele familien.På denne måde undgår du at straffe dit barn.

4. Lær dem at sige undskyld

Du har helt sikkert tvunget dit barn til at sige “Undskyld”, når de ikke opfører sig ordentligt, men har du tænkt på disse ords sande kraft? Umiddelbare undskyldninger er undertiden ikke den bedste måde at handle på.

Dit barn skal reflektere over deres adfærd og problemet først. Giv dem tid til at tænke over deres handlinger, og hvordan disse kan påvirke andres følelser. Når dit barn er roligt, skal du tale med dem om, hvad der skete og bede dem om at tænke på andre mennesker, som de kan såre med deres handlinger.

Når dit barn reflekterer over situationen vil du se, at de vil undskylde på egen hånd. Den bedste del af alt er, at det bliver meget mere ærligt end en øjeblikkelig undskyldning.

5. Giv dem muligheder, så de selv kan vælge, hvad der skal ske

Vælg flere alternativer til afstraffelse alt afhængigt af hvad de har gjort. Lad dem reflektere og bestemme hvilken mulighed de bedst kan lide. Valgene kan variere fra at begrænse deres adgang til elektroniske enheder til at lave flere husholdningsgaver.

et barn med mange forskellige devices

Når afstraffer dit barn, vil de føle sig frustreret over dig og muligvis komme til at føle vrede mod dig. Men hvis du forklarer konsekvenserne af deres handlinger, vil de kunne forstå, hvad der er den bedste måde at lære deres lektion på.

Denne artikel kan interessere dig: Sådan skal du reagere, hvis dit barn er homoseksuel

Konklusion

Afstraffelse har negative konsekvenser, som enhver forælder bør undgå. Det er ikke effektivt at straffe dit barn, og det kan give barnet problemer med voldelig adfærd senere i livet.

Det har ingen effekt at slå dem, give dem stuearrest, eller tage deres computer fra dem.

Du risikerer i stedet, at de lader deres vrede gå ud over andre, når de føler sig frustreret.

Det får også dit barn til at føle sig skyldig. I den henseende aflyser nogle forældre sædvanligvis bare afstraffelsen, når barnet begynder at græde. Når det sker, tillader de ikke barnet at reflektere over, hvad de gjorde forkert, og i stedet lærer de bare barnet at frygte straffen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Palacios, X., Pulido, S., and Montaña, J. (2009). Estrategias desarrolladas por los niños para afrontar el castigo: un diálogo entre la psicología y la teoría de redes sociales. Universitas Psychologica 8, 471–486.
  • Barcelata Eguiarte, B.E., and Alvarez Antillón, I. (2005). Patrones de interacción familiar de madres y padres generadores de violencia y maltrato infantil. Acta Colombiana de Psicología 35–45.
  • Martínez Sánchez, I. (2008). Repercusiones de la utilización del castigo físico sobre los hijos: influencia del contexto familiar. Psicología Educativa 14 (2), 91–102.
  • Kids Health. Disciplining Your Child. (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://kidshealth.org/en/parents/discipline.html
  • Healthy Children. What’s the Best Way to Discipline My Child? (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.