Hvad skal man gøre i tilfælde af tandtraumer?

Det er vigtigt at vide, hvad man skal gøre, når man lider af et tandtraume, for at de berørte tænder kan få en bedre prognose. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du skal håndtere denne situation.
Hvad skal man gøre i tilfælde af tandtraumer?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Både børn og voksne kan opleve tandtraumer, men de forekommer hyppigst i barndommen og ungdomsårene. Denne type ulykker sker oftest, når børn lærer at gå, og under leg og sport.

I tilfælde af tandtraumer bliver alle meget nervøse, og ingen ved, hvad de skal gøre. Ikke kun hos dem, der lider det, men også hos dem, der ledsager dem. Men det er vigtigt at vide, hvad man skal gøre hurtigt for at kontrollere situationen og forbedre prognosen for den ramte tand.

Læs videre, for i denne artikel afklarer vi, hvad du skal gøre, hvis du eller en i din familie får et slag i munden.

Hvad er tandtraumer?

Tandtraume er en skade, der opstår på en tand, knoglen og andet støttevæv som følge af et slag eller en fysisk belastning af området. Dette påvirker smilets æstetik, men også personens tygge- og fonationsfærdigheder.

De er hyppige i barndommen og ungdomsårene som følge af fald, når et barn tager sine første skridt, og de stadig ikke har tilstrækkelig balance. De er også forårsaget af slag under leg eller ved udøvelse af visse sportsgrene. De mest ramte tænder er normalt de øverste fortænder, da de er mest udsatte.

Traumer i munden viser sig på forskellige måder og med forskellig sværhedsgrad. De kan forekomme med brud på tænderne, tænderne bliver flyttet, tanden ender i en unormal position eller falder endda ud.

Desuden kan der forekomme skader på mundhulens bløde væv. Det kan være sår på læber, tunger eller kinder, som er ledsaget af en masse blødning og betændelse. I de alvorligste tilfælde kan knoglerne, der støtter tænderne, være involveret. Derfor skal tandlægen foretage en øjeblikkelig diagnose af hele situationen.

Både mælke- og blivende tænder kan være påvirket, og den videre behandling afhænger heraf. Under alle omstændigheder er der ingen grund til ikke at bekymre sig, hvis tandtraumet involverer en mælketand. En permanent tand er ved at blive dannet under roden, og den skal fortsætte med at vokse sundt.

Konsekvenser af et tandtraume

Som vi allerede har nævnt, kan tandtraumer vise sig på forskellige måder afhængigt af de væv, der er involveret. Nogle af disse situationer kan opstå:

 • Brud på emaljen eller dentinen: Tanden er knækket, men der er ikke noget tab af tandstruktur.
 • Tandens bevægelighed: Der er skader på det væv, der støtter tanden, og den bevæger sig i sin bane.
 • Brud på tandens krone: Tanden knækker og mister et segment af kronen. Pulpa kan være beskadiget.
 • Ændring af tandens normale position: Tanden kan bevæge sig til den ene side (dental luxation), mod indersiden af knoglen (dental intrusion) eller mod ydersiden (dental ekstrudering).
 • Brud på tandroden: Skaden på tanden strækker sig under tandkødsranden.
 • Tanden ryger ud af munden.
 • Skader på blødt væv.

Alle disse skader påvirker tændernes og de omkringliggende vævs integritet. Dette ændrer mundens udseende og måden at tale og spise på.

Mand bokser
Nogle sportsgrene indebærer fysisk kontakt og traumer mod hovedregionen, herunder munden.

Er der forskel på tandtraumer hos børn og voksne?

Vi har allerede nævnt, at reaktionerne og terapien efter et tandtraume er forskellige, hvis det involverede stykke er midlertidigt eller permanent. Desuden er patientens alder noget vigtigt at tage hensyn til.

Midlertidige tænder

Hos børn er de hyppigste årsager lege, sport og manglende balance, når de begynder at gå. De er også forbundet med børnemishandling. Hos voksne er de derimod normalt forbundet med trafikulykker, sport og fald.

Når det drejer sig om en mælketand, bør tandlægerne vurdere, hvor lang tid den skal blive i munden for at se, om det er værd at beholde den eller ej. Nogle gange er det en god idé at fjerne den, fordi den blivende tand er ved at komme ud.

Når læsionen er lille, kan specialisterne ordne den med æstetiske fyldninger. Men i nogle tilfælde er behandlingerne mere komplekse.

Når den blivende tand har brug for mere tid til at komme ud, og en specialist er nødt til at fjerne mælketanden, eller hvis tanden faldt ud i slaget, så vil det være nødvendigt at bevare den plads, den indtog, med en pladsopretholdende tand.

I tilfælde, hvor den midlertidige tand falder ud, bør den ikke sættes i igen. I den forbindelse kan den beskadige den blivende tand, der er ved at blive dannet inde i knoglen.

Blivende tænder

Hvis tandtraumet derimod opstår i en blivende tand, er det vigtigste mål at bevare den i munden. Hos både voksne og børn skal man gøre det, hvis tanden kommer ud af munden, og man kan sætte den i igen.

Hvis ulykken i en blivende tand sker hos et barn, skal tandlægen vurdere, om skaden har skadet pulpa i en tand, der endnu ikke har afsluttet sin rodudvikling. I sådanne tilfælde har de brug for en særlig behandling for at hjælpe med at lukke rodspidserne.

Hvis slaget derimod skader en blivende tand hos en voksen, er rødderne allerede dannet. Når der er skade på pulpaen, skal specialisten foretage en rodbehandling. Hvis tanden kan flyttes, vil tandlægen stabilisere tanden i en vis periode, så personen ikke mister den.

Tips til, hvordan du skal handle i tilfælde af tandtraumer

Når der opstår et tandtraume, er det vigtigt at vide, hvad man skal gøre og handle hurtigt. Derfor fortæller vi dig nedenstående, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af en ulykke, der påvirker mundhulen.

Bevar roen

Når et slag sker, er det en tid med spænding og ubehag. Der er som regel smerte, blod og gråd, som tilsammen skaber en situation med angst og nervøsitet.

Hvis du forsøger at bevare roen og tage ansvar, vil det hjælpe dig med at træffe de rigtige og nødvendige beslutninger. Du må ikke opføre dig ængstelig eller begynde at råbe. Det er vigtigt at bevare roen.

Rens såret og stop blødningen

Mundens bløde væv er meget vaskulariseret, og derfor giver sår normalt en masse blødning. Du bør rense såret omhyggeligt med rent vand, så skaden kan observeres omhyggeligt.

Det er vigtigt at udøve tryk med en ren gaze eller klud på sårene for at stoppe blødningen. Desuden skal en tandlæge som nævnt vurdere skaden ved at se, om der mangler et stykke af tanden, om en tand er faldet ud eller bevæger sig, eller om den sidder det forkerte sted og ikke kan bruges til at bide.

I disse tilfælde skal du gå til tandlægen hurtigst muligt, om muligt inden for en time.

Søg efter den manglende tand

Hvis slaget fik tanden til at falde ud eller et fragment til at brække af, skal du lede efter den. Når du finder den, må du ikke røre ved rodområdet. Skyl den i et par sekunder under rent vand uden at gnide på den.

Derefter skal du lægge den i et glas med destilleret vand eller varm mælk for at transportere den. Hvis dette ikke er muligt, kan personen bære den i munden under tungen og passe på ikke at sluge den.

Du bør aldrig sætte en mælketand ind i munden igen, fordi det kan skade kimen til den permanente tand, der er ved at udvikle sig i knoglen.

Hvis du er sikker på, at det er en permanent tand, skal du forsøge at flytte stykket og bide på en gaze for at holde det på plads. Men som vi sagde tidligere, er det bedste at gå til tandlægen med det samme, helst inden for en time.

Hvis en tand er faldet helt ud, kan tandlægen sætte den ind igen og immobilisere den for at vente på, at den integrerer sig i mundhulen igen.

Hvis det, der er blevet ramt, er et fragment af tanden, kan tandlægen forsøge at sætte den fast på det berørte stykke. Det gør de ved hjælp af særlige teknikker og æstetiske og klæbende materialer.

Gå til tandlægen

Vi har allerede nævnt vigtigheden af at opsøge en tandlæge så hurtigt som muligt. Hvis man handler hurtigt, forbedrer man prognosen for situationen. Der er indgreb, som tandlægen kun kan udføre i de første timer efter slaget.

Desuden kan der nogle gange ikke være nogen større skader, men tandlægen kan opdage problemer, der er umærkelige for det blotte øje. Ved en grundig undersøgelse og tandrøntgenbilleder kan de vurdere, om rødderne og knoglerne er blevet påvirket.

Det er således tandlægen, der bestemmer sagens alvor, de mest hensigtsmæssige behandlinger og de nødvendige kontroller.

I de alvorligste tilfælde, når slaget forårsager opkastning, tab af bevidsthed eller desorientering, skal personen straks på hospitalet.

Barn ved tandlæge
En specialist bør foretage en tidlig tandlægekonsultation for at fremme heling og vævsgenopretning efter et traume.

Andre tips, som man skal huske på, når man lider af tandtraumer

Andre metoder kan fremme helingen efter tandtraumer:

 • Blød og kold kost: Spise fødevarer, der ikke kræver for stor tyggeindsats, og også kolde fødevarer hjælper med at reducere inflammation og fremmer genopretning af beskadiget væv. Yoghurt, is, creme fraiche og milkshakes er gode muligheder.
 • Oprethold mundhygiejne: Hold ikke op med at rense dine tænder efter et traume. Ophobning af bakteriel plak kan forværre situationen. Du bør bør børste forsigtigt, og tandlægen kan ordinere et særligt antiseptisk middel.
 • Overvåg det skadede område: Nogle gange dukker symptomerne op efter et par måneder. Hvis der er betændelse i tandkødet, hvis tanden ændrer farve, eller hvis den begynder at bevæge sig, bør du besøge din tandlæge.
 • Kontrolbesøg hos specialister: Hvis patienten bærer bøjle, bør han/hun få et tjek hos sin tandlæge. Dette er for at vurdere tilstanden af bøjlen og trådene, der kan være blevet skævt justeret eller løsnet på grund af slaget.

Nogle ting at overveje

Det er svært at undgå tandtraumer, da de er ulykker, som ofte ikke er lette at forebygge. Selv om de kan opstå når som helst og i alle aldre, er de hyppigere hos børn.

Derfor er det en god idé at fjerne lave møbler, når de små begynder at gå. Det er også en god idé at undgå voldelige lege og at bruge tandbeskytter under sport.

Og hvis de alligevel opstår, så tænk over disse tips, så du kan håndtere situationen korrekt og være i stand til at handle hurtigt og roligt.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder

Tandsten er en ophobning af mad og affald mellem tandkødet og bagsiden af tænderne. Lær, hvordan du kan fjerne tandsten naturligt her. • PAOLA, CACERES BAQUEDANO JENNIFER. “TRAUMATISMO DENTOALVEOLAR.”
 • Pasarón Pérez, María Victoria, et al. “Nivel de conocimientos en pacientes con traumatismo dental.” Revista Médica Electrónica 39.1 (2017): 24-32.
 • Leyva Infante, Maite, et al. “El traumatismo dental como urgencia estomatológica: a stomatologic emergency.” Correo Científico Médico 22.1 (2018): 66-78.
 • Álvarez Barzola, Andrea Nathaly. Traumatismos dentales en pacientes adultos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Zaldivar, Héctor Andrés Naranjo. “Traumatismos dentarios: un acercamiento imprescindible.” 16 de Abril 56.265 (2017): 113-118.
 • Martínez, Ana Karen Garibay, et al. “Traumatismo dental en pacientes pediátricos que acuden a una clínica universitaria de odontopediatría: un análisis retrospectivo de historias clínicas.” Pediatría (Asunción): Organo Oficial de la Sociedad Paraguaya de Pediatría 45.3 (2018): 206-211.
 • Duarte, Luis A. Jeffers. “Reimplante Dentario en Diente Avulsionado. Presentación de un Caso.” Revista Científica Hallazgos21 2.3 (2017).
 • Martínez, Evelyn Roxana Paredes, and María Elena Díaz Pizán. “Avulsión en la dentición decidua:¿ Reimplantar o no?.” Revista Estomatológica Herediana 19.1 (2009): 63-65.
 • Marchena Rodríguez, Leticia, and Odontóloga Máster de Salud Pública Oral. “MANEJO ODONTOLÓGICO DE UNA AVULSIÓN DENTAL.”
 • León Carrillo, Sara. “Reimplante intencional dentario: revisión de la literatura.” (2018).
 • Tatiana, Vidal, Castro Paola, and Nora Bustos. “Trauma dentoalveolar: luxación lateral. Presentación de un caso.”
 • Escobedo, Abner Escobedo. “Odontología deportiva y prevención de trauma dentoalveolar.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 76.6 (2019): 328-331.
 • CHOQUE PILCO, PERCY GABRIEL. “NIVEL DE CONOCIMIENTO Y ACTITUD SOBRE AVULSION Y FRACTURA DENTARIA EN LOS PROFESORES DE NIVEL PRIMARIO DE IE ESTATALES DEL DISTRITO DE CIUDAD NUEVA, TACNA 2020.” (2020).
 • Hernández Suarez, Laura Fernanda, et al. “Alternativas de manejo endodóntico de dientes con ápices inmaduros con traumadentoalveolar: estudio bibliométrico.”

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.