8 måder til at passe på munden efter en tandudtrækning

Det er vigtigt at passe på din mund efter en tandudtrækning for at sikre heling. Det er også med til at mindske risikoen for komplikationer. Så hvad skal du huske på? Få mere at vide i denne artikel!
8 måder til at passe på munden efter en tandudtrækning

Sidste ændring: 29 januar, 2022

Kirurgiske indgreb, der kræver, at en tandlæge trækker en tand ud af knoglen, hvor den sidder, er forbundet med visse råd. Korrekt pleje efter en tandudtrækning er nødvendig for, at det behandlede område kan hele og komme sig.

En specialist vil administrere det kirurgiske indgreb til en patient under lokalbedøvelse, så patienten ikke føler nogen smerte.

I mere presserende tilfælde kan det være nødvendigt, at patienten skal sove. I dette tilfælde vil tandlægen sandsynligvis bruge en generel bedøvelse. Den professionelle tandlæge fjerner først tanden fra det tandkødsvæv, der støtter den.

Derefter klemmer tandlægen tanden og fjerner den fra den bane, den sidder i. I mere komplekse tilfælde kan det være nødvendigt med andre apparater til at skære tandkødet op, fjerne knoglen eller skære tanden i mindre stykker.

Når tanden er ude af munden, dannes der normalt en blodprop i det rum, den efterlader. Denne er ansvarlig for helingen af såret. Det er vigtigt at passe på og bevare den for at sikre, at den heler korrekt.

I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor det er nødvendigt at passe på din mund efter en tandudtrækning, og hvordan du kan gøre det.

Hvornår er det nødvendigt at trække en tand ud?

Tandudtrækning er et ret almindeligt kirurgisk indgreb hos voksne. Selv om tandlægen vil forsøge at redde så mange tænder i munden som muligt, er der tilfælde, hvor det er uundgåeligt at trække en tand ud. Nedenstående går vi mere i detaljer:

 • Tandkødsinfektion: Når antibiotika ikke længere virker, infektionen er tilbagevendende, den ikke kan behandles med endodonti, eller den breder sig til andre dele af kroppen.
 • Risiko for infektion: Patienter med et svækket immunsystem eller med en tand, der kan medføre en sundhedsrisiko.
 • Huller: Når sygdommen er meget fremskreden, og tanden næsten er blevet ødelagt. Der er tilfælde, som fyldninger ikke kan løse.
 • Tandbrud eller traumeskader: Skader på tænderne som følge af et slag kan betyde, at tanden eller dens fragmenter skal trækkes ud.
 • Avanceret paradentose: Tab af væv, der støtter tænderne, kan få dem til at bevæge sig, og derfor kan det være nødvendigt at trække dem ud.
 • Overlapning: Tilfælde, hvor tænderne overlapper hinanden og er stablet oven på hinanden. Her vil et ortodontisk indgreb supplere tandudtrækningen.
 • Af ortodontiske årsager: Som en del af den ortodontiske behandling kan det være nødvendigt at fjerne nogle tænder for at skabe plads.
 • Problemer med visdomstænder: Når disse tænder ikke har plads til at komme ud, forårsager smerter og infektioner eller genererer andre problemer for munden, kan det være nødvendigt at trække dem ud.
Kvinde ved tandlæge
Typisk forsøger tandlæger at redde så mange tænder som muligt. I mange tilfælde er der dog ikke andet at gøre end at fjerne en tand.

8 måder at pleje din mund på efter en tandudtrækning

Efter en tandudtrækning er pleje vigtig for helingsprocessen, i håb om at den bliver så behagelig som muligt for patienten. Generelt tager det mellem syv og ti dage for munden at helbrede et sår, afhængigt af operationens type og placering.

I løbet af de første tre dage kan du opleve en vis smerte, hævelse og blå mærker. Det er vigtigt at passe på den blodprop, der dannes i det rum, hvor tanden var, for at sikre, at den heler korrekt.

Det er vigtigt at følge din tandlæges råd for at undgå komplikationer og for at få en vellykket helingsproces. Men hvad skal du være opmærksom på? Tag et kig på følgende tips:

1. Læg pres på med gaze

Efter din operation vil tandlægen lægge et foldet stykke gaze på og vil derefter bede dig om at bide sammen. Dette tryk vil vare de første 30 til 60 minutter (fagpersonen vil bestemme den nøjagtige tid alt efter dit specifikke tilfælde).

Gazens opgave er at stoppe blødningen og hjælpe blodproppen med at danne sig. Som vi allerede har nævnt, er den blodprop, der dannes i det rum, som tanden efterlod, nødvendig for at lukke såret.

Du bør ikke lade gazen sidde for længe, da blodproppen kan hægte sig til den. Hvis det sker, vil blodproppen også ryge af, når du fjerner gazen, og efterlade såret åbent, hvilket kan komplicere helingsprocessen.

Når den tid, som din tandlæge har anbefalet, er gået, kan du fjerne gazen. Du behøver ikke længere at have den på. Hvis blødningen er voldsom og ikke stopper efter et par timer, kan du udskifte gazen og lægge pres på igen. Men du bør også konsultere en fagperson.

2. Påfør et koldt omslag på området efter en tandudtrækning

Kolde omslag kan hjælpe med at reducere betændelse, forhindre blå mærker og lindre smerter. Derfor kan det virkelig hjælpe at anvende et koldt omslag med is på dit ansigt tæt på det berørte område.

Du bør anvende omslaget umiddelbart efter operationen med intervaller på højst 10 minutter. Efter disse 10 minutter skal du hvile i lige så lang tid, og derefter kan du begynde processen igen. Hvis du lader is ligge på huden i lang tid, kan det skade vævet.

Det er også vigtigt at undgå nærhed til varme som f.eks. fra et komfur, varmen i dit hjem eller køkkener generelt. Det er heller ikke en god idé at tage solbad eller forlade huset, hvis det er for varmt udenfor.

3. Spis bløde og kolde fødevarer

Efter en tandudtrækning anbefaler vi, at du undgår at spise varm mad. For at hjælpe med helingsprocessen og mindske belastningen på det berørte område er det bedst at spise bløde fødevarer, som er lette at tygge.

Bløde og kolde fødevarer som shakes, is, yoghurt, kolde supper og budding er ideelle. Du bør undgå hårde, knasende fødevarer eller fødevarer med små kerner.

En afbalanceret kost med pasta, æg, fisk, mælk og kogte grøntsager giver dig de nødvendige næringsstoffer. Alle disse har også en ideel konsistens. Zink i grønne grøntsager og C-vitamin i citrusfrugter kan også hjælpe med helingsprocessen.

Det er vigtigt at undgå at indtage disse fødevarer med sugerør. I stedet anbefaler vi, at du bruger skeer og tager blide slurke. Du kan inkludere hårdere fødevarer i din kost gradvist, men vi anbefaler, at du fortsætter med dette tip i en uges tid eller to.

4. Hvil og lad være med at træne efter en tandudtrækning

Hvis du begrænser din fysiske aktivitet og anstrengelse efter en tandudtrækning, kan du undgå komplikationer efter operationen. Det er en god idé ikke at tale eller bevæge munden for meget.

Det er vigtigt at hvile med hovedet hævet i en mere siddende stilling. Vandrette stillinger begunstiger smerter og blødning på grund af en blodansamling. Brug et par puder i din seng til at hjælpe dig med dette, når du sover.

5. Tag den medicin, som din tandlæge anbefaler

Efter en tandudtrækning, og når bedøvelsen aftager, kan du opleve nogle symptomer som smerter og betændelse. Derfor vil tandlægen normalt ordinere antiinflammatorisk medicin i håb om at mindske disse gener.

Hvis du fik fjernet din tand på grund af en underliggende infektion, er det sandsynligt, at du allerede tager antibiotika. Hvis det ikke er tilfældet, vil tandlægen ordinere det til dig efter udtrækningen. Du skal tage det på de angivne tidspunkter – uden at springe doser over – indtil du har afsluttet behandlingen som ordineret.

Du skal dog også fortælle din tandlæge, hvis du tager andre former for medicin. Dette er for at afgøre, om det er nødvendigt at suspendere eller udskifte den før operationen.

Person tager piller
Efter tandudtrækningen kan tandlægen foreslå, at du tager nogle smertestillende midler for at mindske smerter og hævelse.

6. Du må ikke sutte eller skylle munden

Det er vigtigt for helingsprocessen at stoppe blodproppen i at blive udskilt. Hvis den løsner sig, risikerer du at få en infektion eller alveolitis.

Derfor er det en god idé at undgå mundskyl, gurgling, skylning eller spytning med stor kraft. Tilsvarende bør du begrænse enhver sugeaktivitet, da det kan øge risikoen for, at blodproppen løsner sig.

7. Lad være med at ryge

Rygning af en cigaret efter en tandudtrækning er skadeligt og kontraproduktivt. Som nævnt kan sugehandlinger få blodproppen til at løsne sig.

Varmen fremmer blødning og kan føre til risiko for blødning. Og som om det ikke var nok, kan tobaksforbrug føre til infektion ved at ændre cirkulationen i et område og de giftstoffer, som det indeholder.

8. Hold munden ren

Det er vigtigt at holde munden ren efter en tandudtrækning for at undgå infektioner. Du bør fortsætte med at bruge din tandbørste og tandtråd regelmæssigt med blide bevægelser, men undgå det område, hvor tanden blev fjernet.

Rengøring af din tunge hjælper med at reducere dårlig lugt og smag, som helingsprocessen kan forårsage. Det er vigtigt at sikre, at du ikke lader madrester ophobe sig i såret.

Efter et par dage kan du begynde at bruge blid mundskyl med varmt vand og salt eller mundskyl uden alkohol. Det er en god idé ikke at spytte det ud. Du bør lade det falde ud af munden af sig selv.

Du er måske også interesseret i: Hvad er sorte pletter på tungen?

Hvorfor er det vigtigt at passe på din mund efter en tandudtrækning?

Det er vigtigt at sikre, at du følger en plejeplan efter en tandudtrækning for at undgå komplikationer. Det kan tage mellem 7 og 10 dage for såret at hele. Herefter vil din krop vokse en ny knogle for at udfylde det rum, som tanden efterlod.

Derfor vil det at følge en fagpersons råd være med til at reducere risici efter operationen. Blandt disse kan vi finde følgende:

 • Blødning: Dette er, når såret fortsætter med at bløde overdrevet meget uden at stoppe flere timer efter ekstraktionen.
 • Infektion: Ekstraktionsområdet kan lugte dårligt, gøre ondt, pulse, svulme op eller ulme. Dit ansigt og din hals kan også svulme op, være varm eller smertefuld.
 • Smerte: På grund af at blodproppen lækker, kan det område, hvor tanden var, være tomt og efterlade knoglen blottet. Dette er en meget smertefuld tilstand. Tandlægen kan fremkalde ny blødning og kan anbringe en forbinding for at starte en ny helingsproces.
Kvinde med ondt efter en tandudtrækning
Uden passende postoperativ pleje kan du få komplikationer efter tandudtrækningen.

Hvornår skal du besøge en tandlæge efter en tandudtrækning?

På trods af at du følger alle retningslinjerne for pleje efter en tandudtrækning, kan du opleve nogle af de komplikationer, vi har nævnt ovenstående. Hvis det er tilfældet, bør du omgående opsøge en tandlæge eller skadestuen.

Du bør også konsultere en sundhedsperson, hvis du oplever nogle af følgende symptomer:

 • Smerter eller ubehag, der ikke heler efter to til tre dage efter udtrækningen.
 • Gener eller smerter, der spreder sig til andre dele af kroppen (øre, hoved eller hals).
 • Hævelse eller betændelse i ansigtet eller på halsen.
 • Betændelse i munden eller i såret.
 • Overdreven blødning, der ikke stopper, efter at du har bidt på noget gaze.
 • Høj feber med generel utilpashed, kvalme eller opkastning.
 • Stikkende fornemmelse, kramper, eller hvis du føler, at området “sover”, efter at bedøvelsen er aftaget.
 • Følelse af tryk under din tunge.
 • Vanskeligheder med at trække vejret, synke eller tale.
 • Hoste og smerter i brystet.

Hvis alt er i orden efter udtrækningen, er det også en god idé at gå tilbage til tandlægen for at kontrollere helingen og tale om mulighederne for at erstatte den tabte tand. En fagperson vil bedre kunne vurdere alternativerne til at rehabilitere munden for at genvinde funktionen og æstetikken.

Få dit smil tilbage

At få trukket en tand ud kan give frygt og angst, fordi det er et kirurgisk indgreb, der kommer med sine egne risici og komplikationer. Desuden kan tabet af en tand få en person til at ønske at erstatte den.

Derfor bør du efter udtrækningen tale med din tandlæge om muligheden for at erstatte tanden med en protese, en fast bro eller et implantat. Det er også vigtigt at følge retningslinjerne for pleje efter en ekstraktion for at sikre, at helingsprocessen bliver så sund som muligt.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du blege tænder naturligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du blege tænder naturligt

Det er muligt at blege tænder naturligt, hvis du kender et par tips. Opdag fem måder at blege tænderne på uden at skade dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Samuel, Ladisleny Leyva, Nila Ledesma Céspedes, and Myrna Fonte Villalón. “La pérdida dentaria. Sus causas y consecuencias.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.2 (2018).
 • Perez, Víctor Jesús Delgado, et al. “Principales razones de extracción de dientes permanentes de adultos mexicanos en un Centro de Salud.” Revista CES Salud Pública 8.1 (2017): 1-9.
 • Rosero Ortiz, José Andrés. Causas para extracciones dentales e indicadores sociodemográficos realizado en la Clínica de Cirugía I de la Facultad de Odontología de la Universidad Central del Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
 • Coronel Salazar, Angie Mishel. Complicaciones mediatas e inmediatas en las extracciones dentarias. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Lozada Macías, Cristina Anabel. Complicaciones de extracciones de las piezas# 16 o# 26. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
 • Vélez Lucas, Nathalia Elizabeth. Efectividad del manejo terapéutico preventivo de la alveolitis, pre y post exodoncia, en pacientes con enfermedades sistémicas. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Caliskan, Mehmet, et al. “¿ Es necesario modificar la terapia anticoagulante en extracciones dentales en pacientes que están en tratamiento con anticoagulantes orales de acción directa?.” Medicina oral, patología oral y cirugía bucal. Ed. española 23.4 (2018): 260-266.
 • Teixeira Poças, María Amelia, et al. “Complicaciones posoperatorias de la exodoncia 2018-2019.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
 • Vega Vega, Sheila P., et al. “Riesgo de complicaciones a corto plazo asociadas con extracción dental en pacientes de una unidad de medicina familiar de Acapulco, Guerrero, México.” Atención Familiar 25.4 (2018): 151-154.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.