Karakteristika og årsager til mellemrum mellem tænderne

Hvad er mellemrum mellem tænderne? Dagens artikel vil forklare alt, hvad du har brug for at vide om overdrevet mellemrum mellem tænderne, og hvordan det behandles.
Karakteristika og årsager til mellemrum mellem tænderne

Sidste ændring: 02 september, 2021

Mellemrum mellem tænderne er det udtryk, der bruges til at beskrive et overdrevet mellemrum mellem tænder. Mellemrummet mellem fortænderne i overmunden er det mest almindelige og synlige. Det er også den mest kendte takket være nogle berømtheder, der viser det med stolthed.

Dagens artikel vil beskrive, hvorfor det sker, og hvordan man retter det, hvis en person bare ikke kan leve med det.

Læs med for at finde ud af mere!

Hvad er mellemrum mellem tænderne?

Som vi nævnte ovenstående, er mellemrum mellem tænderne en overdreven kløft mellem to eller flere tænder, og det mest almindelige er mellem fortænderne i overmunden.

Det kan ske mellem ethvert par tænder, både i mælketænder og permanente tænder – hos børn og voksne.

Hvorfor opstår mellemrum mellem tænderne?

Forskellige faktorer kan føre til tilstedeværelse af mellemrum mellem tænderne, men de hyppigste er:

 • Alder: Denne tilstand er almindelig i det første sæt tænder hos små børn. Det retter sig normalt af sig selv, når barnet vokser op.
 • Genetik: Denne karaktertræk er familierelateret og går fra generation til generation.
 • En uoverensstemmelse mellem knoglens størrelse og tændernes størrelse: Dette skyldes en særlig stor kæbe eller små tænder, der fører til afstanden mellem tænderne.
 • Fraværet af en tand fører ofte til afstand til den næste tand.
 • Tilstedeværelsen af en ekstra tand, en mesiodens, er en konisk eller dobbelt kegleformet mikrosuperentær placeret mellem de centrale fortænder eller bagved dem. Dens tilstedeværelse, selvom den forbliver fastholdt inde i knoglen, forårsager adskillelse af tænderne.
 • Stort eller fibrøst labial frenulum: Dette er slimhinden, der strækker sig fra indersiden af læben mod tandkødsvævet. Det kan være lavere eller højere end standarden og forårsage adskillelse af fortænder.
 • Tunge-stød: Dette er en vane med at skubbe til tænderne med tungen, og det kan forårsage mellemrum på lang sigt.
 • Traume: Et ubehandlet slag mod munden kan føre til forskydning af tænderne og skabe et mellemrum.
 • Bideændringer: Orale justeringsproblemer, vandret overbid og fremspringende tænder er alle årsager til mellemrum mellem tænderne.
Et barn medmellemrum mellem tænderne

Konsekvenser af mellemrum mellem tænderne

Ofte betyder det, at have mellemrum mellem tænderne ikke andet end det æstetiske. Dette er ikke et problem for nogle mennesker, men er en kilde til forlegenhed for andre. Faktisk kan det skade deres selvværd og sociale relationer.

Der er dog andre konsekvenser forbundet med mellemrum mellem tænderne. For det første den øgede risiko for huller og tandkødsbetændelse i de involverede tænder. Dette skyldes, at hullet tillader ophobning af bakteriel plak og madrester. Desuden kan utilstrækkelig mundhygiejne føre til udviklingen af disse sygdomme.

Mellemrum mellem tænderne kan skyldes okklusionsproblemer, der påvirker en persons bid. Derudover er der mulighed for hovedpine, ørepine, kæbe- og nakkesmerter.

Taleforstyrrelser er en anden mulig konsekvens. Dette skyldes, at det fører til en forkert udtale af visse fonemer, der involverer fortænderne.

Alternativer til at rette det

Det første trin i at rette mellemrum mellem tænderne er at afgøre årsagen. Planlæg derefter den passende behandling baseret på dette. Enhver tandlæge bør være i stand til at vejlede deres patienter i de mest passende alternativer til deres individuelle tilfælde.

Disse er nogle af de terapeutiske muligheder:

 • Behold mellemrummet. En patient, der føler sig godt tilpas med sit smils æstetik, kræver ikke intervention. Især hvis det ikke påvirker funktionen, og der ikke er risiko for tilknyttede tilstande.
 • Lukning af mellemrummet med ortodonti ved at flytte tænderne for at lukke hullet. Patienten kan kræve konventionel, æstetisk, sproglig eller usynlig bøjle.
 • Tandlæger kan omforme tænder ved at tilføje æstetisk harpiksbaseret materiale for at lukke hullet.
 • Porcelænsfacader kan være en anden løsning, når de sættes på ydersiden af tænderne. Dette er hovedsageligt for at give tænderne et større udseende og lukke mellemrummet.
 • Kroner giver en ny form og størrelse til tanden og lukker dermed det overdrevne mellemrum. En tekniker skal støbe den og placere den som en hætte for helt at dække mellemrummet.
 • Skær og flyt det gennem klip af tungebånd, en kirurgisk procedure, når mellemrum mellem tænderne skyldes labial frenulum. Det bør også fjernes kirurgisk, hvis årsagen er tilstedeværelsen af mesiodens. Kløften kan lukke af sig selv, når man udfører disse interventioner hos børn. Behandlingen skal dog kombineres med ortodonti for at fuldføre behandlingen hos teenagere og voksne.
 • Mellemrum mellem tænderne forårsaget af traumer kræver øjeblikkelig handling. Tandlægerne skal placere tanden på sin korrekte placering. De vil sandsynligvis ordne det med skinner i et stykke tid.
En person hos tandlægen

Tilfreds med dit smil

At have mellemrum mellem tænderne kan være en hindring for at udtale bestemte fonemer eller en kilde til forlegenhed, når man smiler. Således bør du konsultere en tandlæge, som kan afgøre oprindelsen og ordinere den bedste løsning.

Desuden er nogle mennesker trygge ved deres mellemrum, ser det som et særligt træk og smiler med stolthed.

Uanset hvad tilfældet er, er det vigtigt at have det godt med sin egen krop. Kontakt derfor en tandlæge for at fjerne enhver tvivl, du måtte have. Der bør ikke være nogen hindringer for et selvsikkert smil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • de Medeiros, Mikaelly Fernanda, et al. “Tratamento de frenectomia labial com indicação ortodôntica: relato de caso.” ARCHIVES OF HEALTH INVESTIGATION 7 (2018).
 • Bejar Cherres, Verónica Raquel. Frenectomía labial superior en pacientes de 25 años de edad. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Pérez Balladares, Jennifer Antonella. Manejo ortodóntico del diastema causado por frenillo en pacientes adultos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
 • Chacón-Moscoso, Alicia, Rocío Baños-Lara, and Renata De La Hoz Perafán. “Frenillo labial en el tratamiento de ortodoncia.¿ Su eliminación, antes o después del tratamiento?.” Oral 17.55 (2018): 1398-1403.
 • Mateu, F., and Ignacio Cañameras Autrán. “Cierre de diastemas. Clasificación y técnicas con composite.” Gaceta Dental: Industria y Profesiones (2011).
 • Romero, Mario F., et al. “A multidisciplinary approach to the management of a maxillary midline diastema: A clinical report.” The Journal of prosthetic dentistry 119.4 (2018): 502-505.
 • Gil, Alain Manuel Chaple, et al. “Cierre de diastema con resinas compuestas híbridas.” Rev Cubana Estomatol 53.1 (2015): 56-62.
 • Dehghani, Mahboobe, and Farzin Heravi. “Orthodontic-restorative treatment of maxillary midline diastema.” Dental Hypotheses 5.3 (2014): 124.
 • Arocha, Boris Abel González, Kirenia Pieri Silva, and Bárbara Ledesma Cañellas. “Cierre de diastema central superior. Presentación de un caso clínico con enfoque multidisciplinario.” Revista de Enfermedades no Transmisibles Finlay 5.4 (2015): 275-283.
 • Kabbach, William, Camila S. Sampaio, and Ronaldo Hirata. “Diastema closures: A novel technique to ensure dental proportion.” Journal of Esthetic and Restorative Dentistry 30.4 (2018): 275-280.
 • Villa Molina, Jorge Andrés. “El diastema maxilar de linea media: Una revisión para tratar pensando en la estabilidad.” (2021).
 • Guzmán, Leonardo Tirado, Beatriz Gurrola Martínez, and Adán Casasa Araujo. “Cierre ortódoncico de diastemas en paciente adulto.” Leonardo (2020).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.