Hvad indebærer en vasektomi?

En vasektomi er en simpel, sikker og meget effektiv kirurgisk procedure anvendt som en præventionsmetode til mænd. Den påvirker ikke en persons sexliv og i mange tilfælde er den reversibel.
Hvad indebærer en vasektomi?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

En vasektomi er et simpelt kirurgisk indgreb, som er en form for prævention til mænd. Det er en meget sikker og meget effektiv metode til permanent at undgå graviditet.

Der er flere og flere mænd, der vælger at få en vasektomi disse dage. Det er dog en beslutning, som indebærer bevidsthed og ansvar omkring at undgå graviditet. Det anbefales ikke til yngre mænd, der ikke har en partner eller går igennem en krise i forholdet.

En mand bør kun få lavet en vasektomi, hvis han er fuldstændig sikker på, at han ikke ønsker at være biologisk far til et barn i fremtiden. Dette er en relativt permanent metode og det er derfor en beslutning, som fortjener nøje overvejelse.

Hvad er en vasektomi?

En mand har smerter i underlivet

En vasektomi er en kirurgisk procedure, hvor en kirurg foretager et indsnit i sædlederen. Disse leder sæd fra testiklerne til urinrøret. En læge foretager et indsnit i dem, så de ikke længere kan udføre den funktion og så sæden bliver fanget i testiklerne uden at kunne komme ud.

Fordi sæden ikke længere kan komme ud af mandens krop, er det ikke muligt for en mand, der har fået foretaget en vasektomi, at gøre en kvinde gravid. Denne metode er effektiv i 99,9% af tilfældene og steriliserer i bund og grund en mand.

Det er dog vigtigt at huske, at sæd er den celle, der resulterer i graviditet, når den mødes med et æg. En mand kan have seksuelt samleje, ejakulere og udskille en væske efter en vasektomi. Der er dog ingen sæd i denne væske, så det er ikke frugtbart.

Proceduren

En vasektomi er en operation, hvor man ikke bliver indlagt. Den kræver lokal bedøvelse, hvilket betyder, at patienten er vågen under proceduren, men ikke føler smerte. Det første, sundhedspersonalet gør, er at barbere og rengøre testiklerne, hvorefter de bedøver området for at udføre indgrebet.

Der er to måder at udføre en vasektomi på: Med et indsnit og uden et indsnit. I det første tilfælde, foretager en kirurg to små indsnit med skalpellen i det øverste område af testiklerne. Derefter foretager de et indsnit og binder eller forsegler enderne på vas deferens og lukker såret med sting eller kirurgisk lim.

I en vasektomi uden indsnit, finder lægen vas deferens og indsprøjter derefter et bedøvende middel. Derefter laves der et meget lille hul i testiklen, hvorefter der foretages et indsnit i en del af sædlederne. Til sidst lukkes hullet med et sting eller kirurgisk lim.

Vasektomi: Før og efter

For mange mænd kan størrelsen på deres penis være en kilde til bekymring og frustration.

Som regel, kræver denne form for indgreb minimal forberedelse. Det består af at have kontrol over det medicin, patienten tager, og mindske forbruget af dem, der kan modvirke koagulation. Dette finder som regel sted 10 dage før proceduren.

Efter proceduren, skal mænd anvende stramtsiddende underbukser til at støtte pungen. Der kan være blå mærker og hævelse, men det forsvinder som regel en eller to uger efter operationen. Typisk, kan manden vende tilbage til sine normale aktiviteter indenfor 3 til 7 dage.

Dette er en meget sikker procedure, men der er risici. Normalt ubehag inkluderer smerte og hævelse, som kan kontrolleres med smertestillende eller ved at lægge noget is på området.

Tal med din læge, hvis smerten er uudholdelig. I nogle tilfælde, kan der være en infektion, men det er som regel nemt at kontrollere med antibiotika. Feber er et tegn på infektion og kræver øjeblikkelig medicinsk indgriben. Det samme gælder blødning og overdrevet hævelse.

Ting, man bør overveje

En vasektomi påvirker ikke en mands seksualitet på nogen måder og alle, der har gennemgået proceduren, kan have sex efter en uge eller to. Der er dog stadig en chance for graviditet i løbet af de første tre måneder, så man ønsker måske at anvende andet prævention i den periode.

Denne procedure er nogle gange reversibel, men i nogle tilfælde er den det ikke. Det er dog mere komplekst at gøre det om, og der er ingen garanti for, at det vil være succesfuldt.

Man bør ligeledes bemærke, at selvom en vasektomi er prævention, beskytter den ikke mod seksuelt overførte sygdomme.  Man bør derfor stadig overveje at anvende kondom med nye partnere.

Det kan interessere dig ...
Skal jeg stoppe med at bruge prævention?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal jeg stoppe med at bruge prævention?

Prævention forebygger seksuelt overførte sygdomme og kontrollerer graviditet. Mange er bange og tror de skal stoppe med at bruge prævention.  • Romero Pérez, P., Merenciano Cortina, F. J., Rafie Mazketli, W., Amat Cecilia, M., & Martínez Hernández, M. (2004). La vasectomía: estudio de 300 intervenciones. Revisión de la literatura nacional y de sus complicaciones. Actas urológicas españolas, 28(3), 175-214.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.