Hvad man skal gøre, hvis ens partner er verbalt voldelig

At nedgøre dig, fornærme dig eller sige noget, som gør lige så ondt som et fysisk slag. Hvad kan man gøre, hvis ens partner er verbalt voldelig?
Hvad man skal gøre, hvis ens partner er verbalt voldelig

Sidste ændring: 11 februar, 2021

Jo mere tilknyttet man er til nogen, jo mere vil deres ord påvirke en. Det er så meget, at til tider kan bestemte udtryk eller kommentarer såre en. Mange personer beklager sig derudover over, at deres partner er verbalt voldelig og ikke respekterer dem. Mange føler sig fanget, eftersom de ikke ved, hvad de skal gøre.

Hvordan skal man handle i sådanne situationer? For det første er det vigtigt ikke at tillade, at denne form for dynamik bliver en vane. Man må ikke ignorere det faktum, at aggressiv eller voldelig kommunikation er en form for misbrug. Konsekvensen af måneder (eller år) med hyppige fornærmelser eller chikane har en række psykologiske indvirkninger.

Udviklingen af misbrug

På den anden side kan adfærden, som består af anvendelse af skadelige eller aggressive ord, gradvist dukke op i forholdet. Det er gængs for disse ord at blive anset som vittigheder, sarkastiske kommentarer eller skarpe sætninger, som er kamufleret med ironi til at starte med. De er som regel ledsaget af latter og et “Jeg laver bare sjov, skat”.

Denne adfærd bliver dog mere gængs over tid, hvor den ødelægger personens selvbillede, indtil ordene bliver slag i deres selvværd og værdighed.

Mand råber af kvinde

Vi anbefaler, at du læser: Misbrug og mishandling hos unge par

Min partner er verbalt voldelig: Misbruget, som du ikke er villig til at erkende

Du bliver nødt til at huske på noget meget vigtigt: I et forhold er kærlighed ikke nok. Det skyldes, at nogle typer af kærlighed gør ondt, og nogle personer elsker forkert.

God kommunikation er faktisk essentielt for at nyde et tilfredsstillende, lykkeligt og langvarigt forhold. At være i stand til at nå enighed og få en følelsesmæssig forbindelse er i mange tilfælde nøglen til succes.

Eftersom nogle personer ikke altid ved, hvordan de finder den rigtige person, råder vi dig til at være opmærksom på, hvem der fortjener din tid, indsats og kærlighed, og hvem der ikke gør. For eksempel er nogle personer ikke helt klar over, at foragt er en form for misbrug.

Andre ønsker derudover ikke at acceptere, at deres partner er verbalt voldelig, hvilket betyder, at de højst sandsynlig er i et voldeligt forhold. Nedenstående kan du læse om flere karaktertræk.

Hvad er tegnene på verbalt misbrug?

Som videnskabelige studier såsom det udført på Case Western Reserve University i Cleveland, USA, afslørede, at mellem 50 og 80% af folk har været ofre for følelsesmæssigt misbrug. Verbalt misbrug og at blive talt ned til er tilbagevendende karaktertræk. Verbalt misbrug manifesterer sig med de følgende tegn:

 • Din partner gør grin med dig.
 • De dømmer dig uden virkelig at forstå dig.
 • Din partner reagerer med fornærmelser og aggression.
 • Enhver samtale, du har med dem, ender som et skænderi og råben.
 • Din partner bruger skadelig ironi og sarkasme. De tænker sig ikke om, før de gør grin med dig foran andre.
 • Din partner kommunikerer ikke på en empatisk måde.
 • De får dig til at føle skam.
 • Deres kommunikationsmetode søger at dominere og underminere dig.

Hvad man skal gøre, hvis ens partner er verbalt voldelig

Forskning såsom dette fra Department of Psychology of the University of Georgia i USA viste, at god kommunikation garanterer tilfredshed i forhold. Som vi nævnte ovenstående, bliver man foruden kærlighed og god kommunikation også nødt til at være opmærksom på andre faktorer såsom de følelsesmæssige.

Hvis din partner er verbalt voldelig, er det dermed essentielt ikke at lade dem slippe afsted med det. Du bliver også nødt til at forbinde dig med dit selvværd og følelsesmæssige balance. Misbrug vil med tiden blot føre til smerte, ubehag og ulykkelighed. Hvordan bør man handle i disse situationer?

Hvad er bag det verbale misbrug?

Det er en god idé at opdage, hvad der får ens partner til at kommunikere på denne upassende måde. Går de igennem en hård tid? Ved de ikke, hvordan de skal håndtere angst og stress?

Nogle gange ligger faktorer såsom problemer på arbejdet eller uløste personlige trauma bag denne aggression. Det er vigtigt at vide, hvad der er bag denne adfærd. Nogle gange er det dog ikke på grund af en specifik situation eller følelse. Din partner har måske en personlighed, som er vant til denne adfærd.

Par skændes, fordi partner er verbalt voldelig

Måske denne artikel også vil interessere dig: 5 konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug du bør være opmærksom på

Selvsikker attitude: Hvad man tillader, og hvad man ikke tillader

Når din partner er verbalt voldelig, kan du ikke bare feje det ind under gulvtæppet. Hvis du ikke reagerer på det og handler ud fra det, vil misbruget fortsætte og endda blive værre. Du bliver derfor nødt til at være selvsikker og meget tydelig omkring tingene.

Du skal indikere præcis, hvilke ord, udtryk, kommentarer og samtaler der sårer dig. Bed din partner om ikke at opføre sig sådan igen. Du bør også give dem eksempler på, hvad du forventer: Respekt, forståelse, empati, medvirken, at blive hørt og at være i stand til at nå til enighed.

Træf en beslutning, hvis din partner er verbalt voldelig

Hårde ord gør lige så ondt som slag eller sår. Aggressiv kommunikation er psykologisk misbrug. Man kan og bør derfor ikke tolerere det. Hvis din partner ikke ændrer deres attitude og fortsætter med at være verbalt voldelige, så skal man derfor træffe en beslutning.

Hvis man slår op med dem, vil man beskytte sit selvværd og værdighed. Man må ikke tolerere det, der ikke kan tolereres. Ægte kærlighed gør ikke ondt, og det kommunikerer med respekt gennem en sund følelsesmæssig forbindelse. Hav det i baghovedet!

Det kan interessere dig ...
6 tegn på verbalt misbrug: Er du et offer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn på verbalt misbrug: Er du et offer?

Ord er utroligt magtfulde. De kan løfte dig op og ødelægge dig, berolige dig og såre dig. Mange personer glemmer, hvor skadeligt verbalt misbrug ka...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.)14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
  • Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
  • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
  • Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.