Hvad skal man gøre, når en vaskemaskine ikke centrifugerer?

Fjern afløbet, udfør vedligeholdelse eller tilkald en specialist. Find ud af, hvad du skal gøre, når en vaskemaskine ikke vil centrifugere, og find en løsning.
Hvad skal man gøre, når en vaskemaskine ikke centrifugerer?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 11 april, 2023

Blandt de mange forskellige husholdningsapparater er vaskemaskinen en af de mest anvendte. Den findes i millioner af hjem rundt om i verden. Folk bruger ofte disse maskiner hver dag, hvis der bor mange mennesker sammen. Dette kan medføre slitage, så det er vigtigt at vide, hvad man skal gøre, når en vaskemaskine ikke centrifugerer.

Centrifugeringsprocessen, hvorigennem vaskemaskinen reducerer tøjets fugtighed, er en af de første, der af forskellige årsager bliver påvirket. Uanset om det skyldes en defekt tilslutning, en blokering i rørene eller motorfejl, svigter centrifugeringsprocessen ofte. Find ud af, hvordan du kan identificere og løse problemet, inden du ringer til en specialist.

Hvad er centrifugering?

Vaskemaskiner er en af de mest nyttige apparater i hjemmet. Større familier eller personer, der bor alene, har ofte et af disse apparater, der forbedrer livskvaliteten.

Tøjvask i hånden indebærer en indsats, som den automatiske vaskemaskine helt eliminerer.

Af denne grund bruger folk den normalt ugentligt og nogle gange dagligt. Et sådant krav indebærer konstant vedligeholdelse for at forlænge apparatets levetid. Desuden har vaskemaskiner og tørretumblere en funktion, der reducerer tøjets fugtighed efter vask.

Det drejer sig om centrifugering. Det er en proces, hvor tromlen roterer med kraft for at fjerne overskydende vand og lette den efterfølgende tørring. Denne kraft måles i omdrejninger pr. minut, og dens intensitet afhænger af den enkelte vaskemaskine og den etablerede funktion.

Ud over deres anvendelighed og effektivitet er vaskemaskiner noget skrøbelige apparater, som kan lide af nedbrud i bestemte funktioner. Et af de første steder, hvor det manifesterer sig, er i centrifugeringscyklussen. For at vide, hvad man skal gøre, når en vaskemaskine ikke centrifugerer, skal man først kende årsagerne til fejlen.

Vasketøj foran vaskemaskine

Hvad er årsagen til, at en vaskemaskine ikke centrifugerer?

Der er flere årsager, der kan forstyrre denne funktion af apparatet. Nogle af dem udgør en kompleksitet, som skal løses af en specialist. Andre kan imidlertid være almindelige forhindringer eller manglende vedligeholdelse, som kan have en enkel løsning.

En almindelig fejl er den, der påvirker de elektriske kabler. Altid med de forholdsregler, som håndtering af elektricitet kræver, skal vi tjekke, om kablerne er godt forbundet, og om der ikke er nogen brud i midten. Afbryd om nødvendigt den generelle elektricitet i hjemmet.

Hvad angår apparatets komponenter, er det normalt kondensatoren, der ofte går i stykker. Det er den enhed, der gør det muligt at øge tromlens omdrejninger for at starte centrifugeringsprocessen.

Start et vaskeprogram uden tøj for at tjekke, om det er kondensatoren, der er defekt. Hvis funktionerne kører normalt, men den ikke centrifugerer, er det meget sandsynligt, at det er fejlen.

En anden almindelig fejl, der er let at løse, er tilstopning af afløbsrørene. Det er her, at vaskemaskinen fjerner vandet. Hvis det er tilstoppet eller blokeret i en eller anden del af slangen, løber vandet ikke ud, og processen afbrydes.

Vandpumpen, som er en af apparatets hovedkomponenter, kan også gå i stykker. I så fald er der ingen anden løsning end at få den udskiftet af en specialist.

Hvad skal man gøre, når en vaskemaskine ikke centrifugerer?

Uanset hvilket problem der er med apparatet, kan der findes en løsning. I tilfælde af simple fejl eller fejl i forbindelse med vedligeholdelse og rengøring er det muligt at komme i gang med arbejdet. Ellers skal du ringe til en tekniker.

1. Fejl i ledningerne kan gøre, at en vaskemaskine ikke centrifugerer

Du kan løse det elektriske problem ved at kontrollere ledningerne og forbindelseskilden. Til dette formål er det vigtigt at afbryde den generelle elektricitet og træffe de relevante forholdsregler. Det er muligt, at vaskemaskinen er dårligt tilsluttet, eller at kablerne er ødelagte. I så fald er det nok at udskifte dem.

2. Kondensator

Fejl i startkondensatoren skal udbedres af en kvalificeret tekniker. Han/hun vil højst sandsynligt udskifte delen. Der findes dog nyere modeller, hvor kondensatoren er indbygget i motoren.

3. Afløbet

I dette tilfælde er det muligt at finde løsningen selv. Det er tilstrækkeligt at tjekke hele afløbsslangen. Den starter fra apparatet og ender i et rør, som er placeret i husets struktur. Desuden kan den sidde fast et eller andet sted, og det er derfor, at vandet ikke løber.

4. Hvad skal man gøre, når en vaskemaskine ikke centrifugerer på grund af vandpumpen eller motoren?

Du kan kun reparere større interne komponenter, såsom vandpumpen og motoren, med den rette viden. I sådanne tilfælde skal du åbne apparatet og tjekke det for defekte dele. Ligesom kondensatoren kan en tekniker reparere eller udskifte delen.

Det er bedst at kontakte en specialist.

Reparation, når en vaskemaskine ikke centifrugerer

Tips til at forlænge vaskemaskinens levetid

Den bedste måde til at undgå problemer med din vaskemaskine og mange andre husholdningsapparater er at passe på den og vedligeholde den korrekt. Ingen apparater holder evigt, men med følgende tiltag er det muligt at forlænge deres levetid:

  • Vær forsigtig med mængden. Ikke alle typer stof passer til alle vaskemaskiner. Store, tykke tæpper og dyner kan gøre det svært for tromlen at arbejde.
  • Rengøring. Der er forskellige områder af apparatet, f.eks. filtre eller sæbebebeholdere, der har en tendens til at ophobe snavs. Udførelse af en månedlig eller ugentlig rensning af disse dele bidrager til maskinens levetid.
  • Fordel belastningen. En af de vigtigste foranstaltninger til at passe på vaskemaskinen er ikke at overbelaste den. Fordel tøjet efter farve og stoftype, og lad der altid være ledig plads i tromlen.
  • Lommer. Kontroller, at der ikke er mønter, smykker, affald eller andre genstande i tøjets lommer, før du vasker det. Alt dette tilbehør kan beskadige maskinen.
  • Korrekte programmer. Hvis du kender vaskeprogrammerne og alle apparatets funktioner, kan du bruge hvert enkelt program på det rigtige tidspunkt. Vær også opmærksom på centrifugeringens omdrejninger pr. minut.

Hvad gør man, når vaskemaskinen centrifugerer halvt?

Der er tilfælde, hvor vaskemaskinen centrifugerer og derefter ikke gør det ved den næste vask. Det kan skyldes flere årsager.

For eksempel mængden af vasketøj. Hvis du overbelaster maskinen, starter centrifugeringen måske ikke eller går langsommere, men det betyder ikke, at apparatet er defekt. Reducer derfor belastningen og undgå sengetøj for at kontrollere driften.

Afslutningsvis kan det omvendte tilfælde også forekomme, hvor der er programmeret en kraftig centrifugering med meget lidt belastning. Løsningen er enkel ved at ændre programmet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.