Hvem er de mest sårbare over for varme?

Høje temperaturer kan være skadelige for alle. Nogle personer er dog meget mere sårbare over for varme end andre. Lær mere om disse risikogrupper og nogle forbehold, de bør tage, i denne artikel.
Hvem er de mest sårbare over for varme?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bestemte personber er mere sårbare over for varme, hvad end det er på grund af deres specifikke kropstype eller helbredsmæssige omstændigheder. Disse befolkningsgrupper skal være særligt opmærksomme på deres beskyttelse om sommeren.

Selvfølgelig, skal vi alle følge nogle grundlæggende foranstaltninger for at beskytte os mod varme. For eksempel, skal vi bære det rigtige tøj, forblive velhydrerede og blive væk fra solen i løbet af de varmeste timer. De personer, som er mere sårbare over for varme, bør dog maksimere disse foranstaltninger.

Personerne, som er mest sårbare over for varme, er:

  • Børn under 5 år
  • Personer over 65
  • Personer med kroniske sygdomme
  • Personer, der motionerer eller arbejder udendørs

Personerne, der er mest sårbare over for varme

Børn er ret sårbare over for varme

Barn på strand, selvom børn er særligt sårbare over for varme

Børn, især meget små børn, er særligt sårbare over for varme. Dette skyldes, at unge kroppe mister væske hurtigere. De dehydrerer derfor hurtigere.

Ligeledes, skaber børn varme hurtigere, grundet deres størrelse. Man skal derfor beskytte dem fra direkte sollys, når temperaturerne stiger, og holde øje med overanstrengelse under deres fysiske aktiviteter.

Hav i baghovedet, at de små hverken opfatter de første tegn på dehydrering eller effekterne af varme på deres kroppe. Du vil være i stand til at genkende disse ting, fordi de vil være mere irritable end sædvanligt.

Ældre

En anden gruppe, som er meget modtagelig over for varme, er ældre personer. Dette skyldes, at deres krops varmeregulerende center sidder i hypothalamus. Det er et område i hjernen, som regulerer kroppens indre temperatur. Desværre, bliver denne funktion langsommere, når folk bliver ældre.

Personer i denne befolkningsgruppe kan heller ikke opfange tørst lige så nemt, som de plejede at kunne. De har derfor større risiko for at blive dehydrede. Mind dem derfor om at drikke væske ind imellem.

Derudover, sveder ældre personer mindre end yngre personer. Det er af den grund, at de har tendens til at bevare mere kropsvarme. Hvis deres omgivelser er fugtige, hæmmer det svedning yderligere og der er en øget risiko for hedeslag.

Personer med højt blodtryk

Overdrevet varme udspiler pulsårerne og fører til dehydrering. Begge dele er ret negative for dem, der er ramt af højt blodtryk. Tal derfor med din læge omkring, hvordan du kan tilpasse din medicin i varmt vejr.

Det, der er mest gængst, er, at varme sænker blodtrykket. Effekten af ens sædvanlige medicin kan derfor få en til at nå utilstrækkelige niveauer. Det er af den grund, at man skal undersøges af en læge, så de kan udelukke uønskede overraskelser.

Hjertepatienter og overvægtige

Overvægtig mand tjekkes af læge

Høje temperaturer påvirker også hjertekarsystemet. Naturligvis, er denne effekt mere seriøs hos dem, der tidligere har haft problemer. Dette skyldes, at hjertesvigt begrænser kroppens evne til at køle sig ned. Som du kan se, er der en risiko for overdreven ophobning af varme.

Derudover, er det også gængst for hjertepatienter at anvende vanddrivende medicin, så de konstant udskiller vand fra deres krop, og dette mindsker deres evne til at svede. Det er af denne grund, at de er særligt sårbare over for dehydrering.

Overvægtige personer har også problemer med at køle ned. Som regel, sveder de meget, når de står over for høje temperaturer. Dermed, mister de nemt væske og mineralsalte og bliver ofte dehydrerede.

Ligeledes, eftersom overvægtige personer har en større volume af kropsfedt, ændrer dette deres temperaturregulering. De har derfor større sandsynlighed for at få et hedeslag.

Du er måske også interesseret i at læse: Hypertermi: Sådan skal det behandles

Atleter og personer, der arbejder udendørs

Som det sidste, er personer, der udfører fysiske aktiviteter udendørs, meget mere sårbare over for varme. Direkte udsættelse for solen øger indvirkningen af høje temperaturer på dem. Både sollys og aktivitet fordobler deres risiko for dehydrering.

Alle disse grupper skal være tilstrækkeligt beskyttede, og begrænse deres aktiviteter til de tidspunkter på dagen, hvor solen ikke er så stærk, hvis det er muligt. De skal også konstant holde sig hydrerede og drikke to gange den væske, de normalt ville drikke.

Det kan interessere dig ...
Årsager til varmeudmattelse samt behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsager til varmeudmattelse samt behandling

Hvad er de forskellige årsager til varmeudmattelse? Hvordan kan man genkende det? Det er nyttigt at vide, når sommeren står for døren.  • Ballester, F. (2008). El impacto del calor extremo en la salud: nuevos retos para la epidemiología y la salud pública.
  • Botas, I., Ferreiro, A., & Soria, B. (2011). Deshidratación en niños. Anales Medicos Mexico.
  • Álvarez-Calatayud, G., Taboada, L., & Rivas, A. (2006). Deshidratación: etiología, diagnóstico y tratamiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(06)73627-7

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.