Hypotermi hos børn: Hvad skal man gøre?

Hypotermi hos små børn og især babyer kan være vanskeligt at opdage, fordi de endnu ikke er i stand til at udtrykke sig fuldt ud. Det er vigtigt at handle hurtigt og tage de nødvendige forholdsregler for at gendanne kropstemperaturen så hurtigt som muligt.
Hypotermi hos børn: Hvad skal man gøre?
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Hypotermi hos børn sker, når deres kropstemperatur falder under de grænser, der betragtes som normale – det vil sige under 35 grader celsius. Kroppens mekanismer til varmeregulering begynder at slå fejl, når temperaturen falder under det.

Hypotermi er normalt en konsekvens af langvarig eksponering for kolde temperaturer uden tilstrækkelig beskyttelse. I denne artikel lærer du, hvad du skal gøre, hvis du skal håndtere et tilfælde af hypotermi hos små børn.

Hypotermi hos børn og babyer: Det skal du vide

For det første er det vigtigt at vide, at der er mange forskellige måder, kroppen kan miste varmen på. Disse inkluderer:

 • Stråling: Der er en forskel i temperaturgradienten mellem kroppen og dens omgivelser.
 • Varmeledning: Dette sker ved kontakt med overflader med en bestemt temperatur. I tilfælde af hypotermi indebærer det kontakt med kolde eller lave temperaturer.
 • Fordampning: Dette er konsekvensen af ​​varmetabet ved omdannelse af en kropsvæske til damp eller gas. For eksempel øget svedning, hurtig vejrtrækning osv.

Læs også: Hvad skal jeg gøre, hvis min baby slog hovedet?

Årsager til hypotermi hos børn

Hypotermi kan forekomme i enhver gruppe af befolkningen og i enhver sæson af året. Babyer og små børn bliver sandsynligvis ramt af det, fordi deres krop stadig udvikler sig. Mekanismerne til at regulere temperaturen er således ikke fuldt udviklet endnu.

De mest almindelige årsager til hypotermi hos børn og babyer er:

 • Utilstrækkelig beskyttelse mod lave temperaturer.
 • Baby eller barn bærer vådt tøj for længe i kolde omgivelser eller under den kolde vind.
 • I nogle tilfælde, når børn har feber, forsøger forældre at sænke temperaturen ved at udsætte dem for kolde temperaturer (kolde pakninger, vandbade ved lav temperatur, ventilatorer osv.). Dette kan føre til et chok i varmereguleringen på grund af en så pludselig temperaturændring.

Hypotermi hos børn

Hypotermi hos børn kan være en konsekvens af utilstrækkelig beskyttelse mod lave temperaturer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne

Symptomerne på hypotermi

 • Børn og spædbørn ryster eller får rystelser.
 • Deres hud kan også være kold, og den kan blive bleg, eller i mange babyers tilfælde forbliver huden lyserød.
 • Deres vejrtrækning og puls bliver langsommere.
 • Derudover reagerer deres reflekser ikke.

Du skal være særlig opmærksom på en babys temperatur, adfærdsændringer og manglende appetit, da de ikke kan fortælle dig, at de fryser.

Sådan håndteres hypotermi hos et spædbarn

Du skal kontakte en læge ved det første tegn på hypotermi hos din baby. Hvis du ikke kan få øjeblikkelig lægehjælp, skal du gøre følgende, mens du er på vej eller venter:

 • Forøg gradvis varmen fra deres omgivelser og tag dem til et opvarmet rum.
 • Fjern alt vådt tøj, de måtte have på.
 • Dæk og beskyt deres hoved med en hat eller et tæppe, og pres dem mod dit bryst, så de varmes op til din kropsvarme.
 • Du må ikke anvende en direkte varmekilde på deres blottede hud. Brug heller ikke varmeflasker eller varme omslag, medmindre der er en klud i mellem, da det kan føre til forbrændinger.
 • Kontroller barnets vitale funktioner en gang imellem, også efter at du har stabiliseret deres hypotermi. Kontroller ligeledes deres vejrtrækning, hvis de mister bevidstheden. Hvis du skal foretage genoplivning fra mund til mund, skal du placere barnet i stabilt sideleje (på siden). Foretag derefter mund til mund og fortsæt med at udføre en hjertemassage, mens du venter på lægehjælp.

Læs også: 8 fødevarer du aldrig bør give din baby

Kvinde med grædende baby

Sådan håndteres hypotermi hos børn

Afhængig af situationens alvor, er du muligvis nødt til at ringe til 112. Evaluer symptomerne. Hvis du ikke bemærker alvorlige tegn på hypotermi, skal du fortsætte med følgende trin:

 • Placer barnet i et karbad fuldt af varmt (ikke hedt) vand, indtil du ser, at farven på deres hud vender tilbage til normal. Hjælp dem derefter ud og tør dem hurtigt.
 • Klæd dem derefter i varmt, tørt tøj og tag dem ind i et varmt rum og indpak dem i så mange tæpper, som de har brug for. Ligesom når det drejer sig om babyer, kan du lægge armene om dem for at varme dem op med din kropsvarme.
 • Dæk også deres hoveder med en hat samt deres hænder og fødder.
 • Giv dem endvidere varme væsker og energifyldt mad.
 • Lad dem ikke være alene på noget tidspunkt, da symptomerne kan forværres.

Generelt vil kropstemperaturen vende tilbage til normal på relativt kort tid, efter at du har anvendt disse teknikker. Hvis det dog ikke er tilfældet, og barnets tilstand bliver værre, skal du straks tage dem med til lægevagten eller ringe efter en ambulance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.