Hypertermi: Sådan skal det behandles

Behandlingen af hedeslag varierer afhængigt af årsagen til temperaturstigningen. Det kan være forårsaget af overdrevet hede eller medicin.
Hypertermi: Sådan skal det behandles
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Behandlingen af hypertermi afhænger af typen af hypertermi, og hvad det er, der har forårsaget det. Vi ser nærmere på det i denne artikel.

Før vi dykker ned i detaljerne, er det vigtigt at vide, at der er forskellige behandlingsformer for hypertermi. Naturligvis er det også vigtigt at vide, hvad hypertermi er og hvad årsagerne er, så man har en bedre forståelse af, hvordan det skal behandles.

Hvad er hypertermi?

Hypertermi er navnet på det sæt sygdomme, der kommer fra usund varmeeksponering. Essentielt set er det en reguleringsforstyrrelse i kropstemperaturen. Typisk set involverer det en stigning i kroppens centrale temperatur, der er højere end 37 grader.

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at en person, der har hypertermi, ikke er det samme som en person, der har feber. Der er forskellige koncepter. Feber er kroppens reaktion på en sygdom. Det er et immunforsvarsrespons, der består af at hæve kropstemperaturen til højere end den normale temperatur som et respons på et eksternt middel.

Årsagerne til hypertermi

Kvinde drikker en flaske vand

Læs også: Hjemmekure til at kontrollere feber

Hypertermi opstår som regel, når kroppens beskyttelsesmekanismer nedbrydes på grund af den ekstreme hede.

Til at starte med er det vigtigt at vide, at en person muligvis har primær hypertermi på grund af udsættelse for alt for høje temperaturer. Det kan dog også være sekundær hypertermi, hvis det er forårsaget af en tidligere patologi.

Samlet set er der flere forskellige årsager, der kan udløse en hypertermiepisode.

For det første kan kroppen selv producere for meget varme på grund af deregulerede temperaturmekanismer.

Det kan også være, fordi omgivelsestemperaturen er for høj over en længere periode. I dette tilfælde, selvom kroppens termoregulerende mekanismer såsom sved fungerer korrekt, er det muligvis ikke muligt at frigive varme ind i miljøet.

En anden årsag kan være en bivirkning ved en behandling med visse typer medicin. Blandt dem er der:

  • Medicin, der påvirker kroppens termogenese processer såsom kortikosteroider eller sympatomimetikum.
  • Medicin, der skader eller ændrer vævsaktiviteten, der understøtter termogenese. Et eksempel på dette er bedøvelsesmidler.

Hypertermi kan også opstå på grund af visse metaboliske eller ernæringsmæssige problemer, eller på grund af skader på det centrale nervesystem.

Symptomer på hypertermi

Hvis hypertermi er opstået på grund af for meget fysisk indsats i for høje temperaturer, og man har svedt overdrevet meget, kan man opleve muskelsammentrækninger, hovedpine, svimmelhed, kvalme og udmattethed

Hvis patienten med hypertermi ikke har dyrket motion, kan han eller hun stadig døje med kvalme og opkast. Der kan også være hyppig hovedpine, muskelsmerter og humørsvingninger. 

Der kan ligeledes forekomme en række andre kropslige tegn. Hjerterytmeforstyrrelser og fald i blodtrykket er almindelige symptomer i disse tilfælde.

Ligeledes er der ændringer i huden. Når huden er svækket på grund af varmen, bliver den som regel bleg, kold og svedig. Men når en patient har hedeslag, vil huden blive rød og varm. På trods af disse forskelle er tørhed som regel et konstant symptom. 

Behandling

Mand med hypertermi måler sin temperatur

Behandling kræver kolde omslag eller et koldt karbad for at reducere patientens kropstemperatur.

Som vi nævnte i starten af denne artikel afhænger behandlingens type af årsagen til hypertermi. 

Hvis hypertermi kommer fra et hedeslag, så vil behandlingen blive inddelt i to trin. Først skal kropstemperaturen falde. Derefter skal komplikationerne behandles.

Hvad angår det første trin, er det bedst at påføre omslag kontinuerligt. Man kan gøre dette ved at dyppe dem i koldt vand, gøre huden våd med koldt vand eller sørge for, at man befinder sig et sted med masser af kolde luftstrømme.

I tilfælde af hypertermi på grund af medicin består behandlingen også af flere trin.

Patienten skal først tage til lægen. Lægen vil anbefale, at man stopper med at tage medicinen, der er skyld i den patologiske tilstand.

Lægen skal også udføre hæmodynamisk og analytisk overvågning og hjælpe med at hele de hydroelektrolytiske ændringer. Sommetider kan det være nødvendigt at ty til iltterapi.

I andre tilfælde kan lægen udskrive en recept på muskelafslappende medicin.

Hvis tilfældet med hypertermi stammer fra for meget fysisk motion, er det nødvendigt at stoppe med at motionere øjeblikkeligt. Hvil dig på et køligere sted og drik masser af væske.

Det kan interessere dig ...
4 naturlige midler mod varmeudmattelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 naturlige midler mod varmeudmattelse

Det bedste, man kan gøre ved varmeudmattelse, er at undgå det. Men hvis uheldet er ude, er der nogle naturlige midler mod varmeudmattelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.