Hvidløgskapsler: Fordele og anbefalinger

Hvidløgskapsler har store fordele for dit helbred. Lær, hvordan du bruger dem, hvad de er gode for, og hvordan de virker i din krop.
Hvidløgskapsler: Fordele og anbefalinger
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvidløg har rejst verden rundt på sin vej gennem historien som fødevare, krydderi og kosttilskud. Alt dette takket være dets kulinariske og terapeutiske egenskaber. For eksempel bruges hvidløgskapsler som et hjælpemiddel til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Dets aktive komponenter har sundhedsmæssige fordele. De mest effektive er svovlforbindelserne, som hjælper med dets antioxidant, antimikrobielle og antiinflammatoriske potentiale.

På grund af dets betydning findes der forskellige præsentationsformer på markedet. Hvidløgskapsler er blandt de mest anvendte.

Hvor meget bør man indtage om dagen, og hvilke anbefalinger er hensigtsmæssige for at udnytte dem bedst muligt? Læs med for at lære, hvordan du bedst inkorporerer dem i din kost.

Hvilken type grøntsag er hvidløg?

Hvidløg er en plante kaldet Allium sativum, som betyder “varm afgrøde” eller “stærk”. Den har sin oprindelse i Centralasien, hvorfra den spredte sig til Lilleasien og Egypten og derfra til hele Europa og derefter til Afrika og Amerika.

Som grøntsag er hvidløg et løg, der hører til familien Liliaceae. Den består af flere dele, kaldet “fed”, som er fastgjort til en bund. Hvert fed er omgivet af en indre skal og hele løgplanten af en ydre skal.

Desuden er løgplanten et lagerorgan, da den indeholder kulhydrater og proteiner. Den indeholder flere aktive komponenter.

Aktive komponenter

Ud over vand og kulhydrater, f.eks. fruktose, indeholder hvidløg svovlforbindelser, fibre og frie aminosyrer. C-vitamin, fenolforbindelser, polyfenoler og fytosteroler skiller sig ud. De vigtigste mineraler er kalium, fosfor, magnesium, natrium, jern og calcium.

De aktive svovlforbindelser er relevante. Her kan nævnes allixin, allicin, alliin, thiosulfinat, diallyldi- og -trisulfid, triosulfinat, allylmercaptocystein og S-allylcystein (SAC).

Hvidløg indeholder også hormoner, der virker på samme måde som menneskelige hormoner. Desuden er der blevet isoleret flere aminosyrer, f.eks. histidin, methionin, threonin, tryptofan og valin.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Oplev den gamle tibetanske hvidløgskur

Fordele ved hvidløgskapsler

Hvidløgskapsler er kosttilskud, der indeholder en enhedsdosis af en eller flere aktive ingredienser. De er beregnet til oral indgivelse, og når man køber dem, er det nødvendigt at tjekke, hvordan råmaterialet er fremstillet. Dette er afgørende for deres effektivitet.

Rå hvidløg indeholder f.eks. flere aktive ingredienser end kogt hvidløg. Frisk hvidløg er mere effektivt end gammelt hvidløg.

Friskpresset hvidløg i skål

Råt hvidløg indeholder flere stoffer med gavnligt potentiale end hvidløg, der er tilberedt.

Antioxidant virkning

Nogle undersøgelser har fremhævet den antioxidant virkning af Allium sativum-ekstrakt .Ved indtagelse er der blevet observeret et fald i produktionen af frie radikaler. Disse radikaler oxiderer cellerne, hvilket fører til skader i deres funktion og fremskynder aldringen.

Det er også blevet observeret, at hyppigt indtag af hvidløg fører til en stigning i antioxidantfaktorer som glutathion og enzymet superoxiddismutase. Begge beskytter lipoproteiner mod oxidation og bidrager til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

De komponenter med den højeste antioxidant aktivitet i hvidløg er allicin og S-allylcystein eller SAC.

Reducerer blodlipidniveauet

Nogle undersøgelser har konkluderet, at hvidløg ændrer blodlipiderne, da det er i stand til at modvirke stigningen af triglycerider i blodet. Det kan reducere kolesterolniveauet med 12 % efter fire ugers behandling.

Det maksimale fald i kolesterol er observeret med rå hvidløg i en dosis på 10 gram om dagen eller hvidløgsolie i en dosis på 8 milligram om dagen.

Det kan regulere blodtrykket

De bioaktive forbindelser i hvidløg får blodkarrene til at slappe af, forbedrer blodgennemstrømningen, styrker karvæggen og sænker blodtrykket. Hvidløg kan også reducere dannelsen af blodpropper ved at hæmme blodpladeaggregation.

Det høje antiaterosklerotiske potentiale har fremmet dets anvendelse til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Neurobeskyttende virkning

Hvidløgsekstrakt kan have neurobeskyttende virkninger, hovedsagelig på grund af S-allylcysteins antioxidant egenskaber. Denne komponent kan forbedre den kognitive tilbagegang i forbindelse med sygdomme, der er relateret til oxidativt stress.

Det anbefales derfor til behandling af Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom, slagtilfælde og Huntingtons chorea. Den neurobeskyttende virkning fremmer hukommelse og indlæring.

Immunmodulerende og antiinflammatorisk rolle

Nogle undersøgelser har vist, at hvidløgsekstrakt forbedrer immunsystemet, hvilket hænger sammen med en reduktion af inflammation. De mest aktive forbindelser er svovlforbindelser, og den effektive dosis til forbedring af immunforsvaret hos mennesker er 1,8 til 10 gram hvidløg om dagen.

Hvidløgskomponenter stimulerer også produktionen af kroppens forsvarsled. For eksempel lymfocytter, makrofager og dræberceller. De øger også de immunstimulerende cytokiner.

Denne immunmodulerende aktivitet er effektiv til at hjælpe med at behandle influenza, forkølelse og bronkitis. Ligeledes er det også blevet forbundet med mekanismen til forebyggelse af kræft.

Antimikrobielle og svampedræbende egenskaber

Hvidløgets antiinfektiøse egenskaber har været kendt siden oldtiden. Det udviser antimikrobiel aktivitet mod forskellige sygdomsfremkaldende bakterier, såsom blandt andet E. coli, Salmonella og H. pylori. Allixin fra hvidløg har vist betydelige hæmmende virkninger mod svampe, gær og parasitter.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Test af svampeinfektion; Find ud af alt om det

Anbefalinger om indtagelse af hvidløg

Hvidløg findes i fem forskellige former på markedet:

 • Frisk og rå.
 • I æterisk olie.
 • Macereret olie.
 • Pulveriseret.
 • Ældre hvidløgsekstrakt.

Disse præparater markedsføres som kapsler eller tabletter. De har et overtræk for at undgå nedbrydning af deres aktive bestanddele og påvirkning af åndedrættet.

Det Europæiske Lægemiddelagentur har fastsat følgende doser for voksne og ældre, alt efter hvilken type præparat der er i kapslen:

 • Med hvidløgspulver: En enkelt dosis på 300 til 750 milligram eller daglige doser på 900 til 1380 milligram fordelt på 3 til 5 indtag.
 • Flydende ekstrakt: En enkelt dosis på mellem 110 og 220 milligram, 4 gange dagligt, og som daglig dosis på mellem 440 og 880 milligram.
 • Tørret hvidløgsekstrakt: Der anbefales en dosis på 100 til 200 milligram, en eller to gange om dagen, eller daglige doser på 100 til 400 milligram.

Det er vigtigt at læse etiketten og følge lægens eller ernæringsekspertens anvisninger for at tilpasse doseringen til det enkelte tilfælde.

Kvinde holder hvidløg

Mulige bivirkninger ved hvidløgskapsler

Hyppigheden af visse bivirkninger er endnu ukendt. Følgende nævnes dog som de mest almindelige:

 • Dårlig ånde og kropslugt.
 • Hovedpine, svimmelhed og voldsom svedtendens.
 • Flatulens, maveforstyrrelser og diarré.
 • Ændret trombocytfunktion med mulig blødning.
 • Ændringer i tarmmikrofloraen.
 • Lavt blodsukkerniveau.

Kontraindikationer for hvidløgskapsler

Hvidløgskapsler bør undgås under visse fysiologiske forhold, f.eks. graviditet og amning. I sidstnævnte tilfælde kan det ændre smagen af modermælken.

Det bør også udelades hos patienter med blødningsproblemer, fordøjelsesforstyrrelser, lavt blodtryk og personer, der planlægger en operation.

De bør heller ikke tages sammen med orale antikoagulantia, såsom warfarin. Heller ikke blodtryksnedsættende midler som lisinopril eller smertestillende midler som paracetamol.

Kan det anbefales at inkludere hvidløgskapsler i en sund kost?

Svaret på dette spørgsmål er ja. I sunde kostvaner bruger vi normalt hvidløg som krydderi, så de mængder, der skal indtages, vil ikke altid være tilstrækkelige.

Det er tilrådeligt at bruge hvidløgskapsler under vejledning af en sundhedsperson, som vil angive de bedste forebyggende doser. Disse vil afhænge af kapslens præsentation.

De bedste kapsler er dog de mest koncentrerede kapsler. Et hvidløgsekstrakt i doser på 100 til 220 milligram, fordelt på 2 til 4 daglige indtag, er tilstrækkeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.