Lær at lave æltefrit brød uden gluten

At lave brød uden at ælte det eller bruge gluten er enklere, end det ser ud til, og det er det værd. Resultatet er sundt og lækkert.
Lær at lave æltefrit brød uden gluten

Sidste ændring: 09 august, 2022

Æltefrit brød er fantastisk til hjemmelavede opskrifter. Dette brød kræver ikke meget arbejde, og det kræver ikke en lang liste over ingredienser eller en særlig type ovn.

Hemmeligheden ved opskriften, som vi vil vise dig, ligger i den tid dejen hæver og bager. Derefter er det bare at spise det!

Hvad der også skiller sig ud er, at du kan tilføje andre ingredienser til et æltefrit brød for at berige smagen. Generelt kan dette være frø og tørret frugt, og endda kanel.

12 trin til at lave et æltrefrit brød

Følg disse 12 enkle trin til at lave dit eget æltefri brød

Ingredienser

 • 1 tsk salt (5 g)
 • 350 g vand
 • 1/2 tsk gær (2,5 g)
 • 380 g glutenfri mel

Fremgangsmåde

 1. Opløs først gæren i vand og stil det til side
 2. I en separat skål blandes melet med saltet og blandes godt, og derefter tilsættes det opløste gær.
 3. Rør alle ingredienserne langsomt sammen, indtil de er godt blandede. Gør dette i omkring et halvt minut.
 4. Derefter dækkes dejen med husholdningsfilm og lad dejen hvile hele natten (i ca. 10-12 timer)
 5. Næste morgen drysses mel over en glat, ren overflade. Put lidt mel på dine hænder for at undgå, at dejen sidder fast i dine hænder.
 6. Forvarm ovnen til 200 C.
 7. Drys en lille mængde mel over dejen. Form en kugle med dejen, læg den på en glat overflade og flad det let med din hånd.
 8. Tag dernæst en kniv og form for et kryds i midten for at lave fire sektioner. Brødet vil kunne ånde og bage til perfektion.
 9. Fold sektionerne over mod brødets inderside. Hvis du har lyst kan du tilsætte nogle frø eller andre ingredienser til at berige det æltefri brød.
 10. Placér dejen i en gryde, der er egnet til bagning, og som ikke er smurt.
 11. Put låg på gryden og sæt den i ovnen i 40-45 minutter ved 200 C.
 12. Efter de første 20 minutter skal du tage låget af gryden og stille den tilbage i ovnen, så brødet kan hæve. Lad den blive i ovnen, indtil brødet er bagt færdigt.

Læs også:

Ting du skal tænke over når du laver æltefrit brød

Efter den angivne tid skal du kontrollere, om brødet er bagt færdigt. Hvis ikke, sæt det tilbage i ovnen i yderligere 10 minutter. I løbet af denne tid skal du holde øje med brødet for at sikre, at skorpen ikke brænder på.

Tag brødet ud og lad det afkøle til stuetemperatur. Tag derefter brødet ud af gryden og læg det på et rent, tørt håndklæde.

Æltefrit brød har en meget blød tekstur og er meget lyst. Udseendet er meget attraktivt: på ydersiden har det en gylden skorpe af mellemtykkelse og indeni er det meget luftigt.

Dette brød har lufthuller af mellemstor størrelse, som skyldes typen af ingrediensblandingen og bageprocessen som sådan.

Læs også:

Glutenfri mel, du kan bruge til æltefrit brød

Der findes forskellige erstatningsprodukter du kan anvende i stedet for konventionelt mel

Xanthangummi er den ingrediens, der hovedsagelig anvendes i hjemmelavet brød uden gluten, da det giver elasticitet og struktur.

Hvad er xanthamgummi?

Det er et biopolymerprodukt, det vil sige et polysakkarid, der er resultatet af virkningen af ​​bakterier i fermenteringsprocessen af ​​sukker.

En anden erstatning er amarantmel. Faktisk er det den foretrukne type mel for folk med cøliaki.

Men for at lave brød med det skal det blandes med en anden type mel for at gøre få det til at hæve.

Det kan interessere dig ...
Kend symptomerne på glutenintolerance og hvordan man behandler det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kend symptomerne på glutenintolerance og hvordan man behandler det

Gluten er kombinationen af ​​glutenin og gliadin. Det findes i korn som hvede, byg og rug. Her er symptomerne på glutenintolerance.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.