Hvilke stoffer indeholder cigaretter?

Cigaretter indeholder mange forskellige stoffer, og mindst 250 af dem er skadelige for helbredet. Læs mere i denne artikel.
Hvilke stoffer indeholder cigaretter?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 oktober, 2023

Blandt de stoffer, cigaretter indeholder, er nikotin, tjære og hydrogencyanidgas. De er alle giftige og forværrer dit helbred alvorligt, så eksperter anser dem for at være risikofaktorer for flere sygdomme.

Der er 4.000 kemiske elementer i røgen fra en cigaret, og omkring 50 af dem er kræftfremkaldende. Kræft er dog ikke den eneste endelige skadelige effekt af rygning. Det er også forbundet med lunge- og hjerte-kar-sygdomme.

Den vigtigste reaktion, der udløses af de stoffer, som cigaretter indeholder, er forbrænding, så giftig røg kommer ikke kun fra almindelige cigaretter. Alle typer tobak udgør i større eller mindre grad en risikofaktor, når du ryger dem.

De tre mest relevante stoffer, som cigaretter indeholder

Vi kan nævne tre vigtige giftige kemikalier i tobaksrøg: Nikotin, kulilte og tjære. For alle tre er der tilstrækkelig dokumentation for deres alvorligt skadelige virkning på menneskers sundhed.

Nikotin

Nikotin er det mest velkendte stof, som cigaretter indeholder. Det absorberes hurtigt og kan nå hjernen på mindre end 10 sekunder. Der stimulerer det neuronerne til at producere neurotransmitteren dopamin.

Gennem dopamin opretholder nikotin cigaretafhængighedskredsløbet. Samtidig opstår tolerance og abstinens. Det første er behovet for flere og flere doser for at opretholde tilfredsstillelseseffekten, og det andet er det sæt af symptomer, der opstår, når man holder op med at bruge det vanedannende stof.

Nikotin er et stimulerende middel i centralnervesystemet. Når det når til hjertet, øger det hjertefrekvensen og påvirker blodtrykket.

Mand tænder cigaret
Cigaretrøg er transportmiddel for giftige stoffer, der opstår ved forbrænding.

Kulilte

Cigaretrøg indeholder kulilte. Det er det samme stof, som optræder i giftig form efter forbrænding i bilmotorer.

Kulilte fortrænger ilt fra hæmoglobin og konkurrerer med det om dets plads i blodet. Derfor reducerer rygere deres iltbærende kapacitet sammenlignet med ikke-rygere.

Tjære

Når vi nævner tjære, taler vi om en generisk betegnelse for mange giftstoffer, der falder ind under samme kategori. Denne gruppe af kemikalier er ansvarlig for tobaksfarvede tænder.

Tjære aflejres gradvist i lungevævet. Og når man ryger mere end 20 cigaretter om dagen, er ophobningen omkring 500 gram på et år, hvilket er den primære risikofaktor for de cellulære forandringer, der fører til lungekræft.

Andre stoffer, som cigaretter indeholder

Vi kan nævne andre stoffer, som cigaretter indeholder, og som er skadelige for helbredet.

  • Ammonium: Producenterne kommer ammonium i cigaretterne, så nikotinen krystalliserer. Tobaksindustriens mål er at få nikotinen hurtigere ind i kroppen, og derfor tilsætter de dette skadelige stof. Ved at alkalisere tobaksrøgen bliver nikotinens indtrængning mere effektiv.
  • Hydrogencyanid-gas: I den usynlige del af cigaretrøgen er der hydrogencyanidgas. Den konkurrerer også med ilt, så den bidrager til rygernes lave iltning. Det har en høj kræftfremkaldende effekt, da det stimulerer cellemutation.
  • Tobaksaffald: Fyldningen af cigaretter afsluttes med rester af tobak, som ikke er bladene, men affaldet fra produktionen. Der tilsættes smagsstoffer til dette fyldstof for at gøre forbruget mere behageligt. Disse tilsætningsstoffer omfatter kemikalier, som også er skadelige.
Kvinde med lungekræft
Cigaretter har ingen gavnlige virkninger på helbredet, men kan tværtimod forårsage kræft.

Cigaretter indeholder ingen sunde stoffer

Blandt de stoffer, som cigaretter indeholder, er der ikke ét, som vi kan beskrive som sundt. Selv kemikalier, der i sig selv er harmløse, får i forbindelse med cigaretter en negativ klang, fordi de bidrager til den eventuelle kræftfremkaldende virkning på menneskelige celler.

Rygning er årsag til en tredjedel af alle kræfttilfælde i verden. Det er ikke kun ansvarligt for lungekræft, men deltager også i udviklingen af kræft i spiserør, mund, tyktarm, bugspytkirtel og blære. Vi kan også spore nogle former for leukæmi tilbage til tobak.

Et andet problem er de passive rygere, som bliver skadet af den røg, de indånder på grund af andre. Som sagt udstøder forbrændingen giftstoffer gennem røgen, som bevæger sig gennem luften og afsættes på overflader, hvorfra den også forårsager skade.

Kort sagt er der ingen sunde stoffer i cigaretter. Det er vigtigt at forstå dette for at erkende, at reklamebudskaber, der opfordrer til et moderat forbrug, faktisk er myter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ruiz, A. Martín, et al. “Efectos tóxicos del tabaco.” Revista de toxicología 21.2-3 (2004): 64-71.
  • Valero, F. Carrión, and JR Hernández Hernández. “El tabaquismo pasivo en adultos.” Archivos de Bronconeumología 38.3 (2002): 137-146.
  • Cabanes Domenech, Anna, et al. “La situación del cáncer en España, 1975-2006.” (2009).
  • Fernández González, Elmo Manuel, and Dariel Adrián Figueroa Oliva. “Tabaquismo y su relación con las enfermedades cardiovasculares.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.2 (2018): 225-235.
  • Martín de Diego, C. E., et al. “Valor de la proteína C reactiva según historia de tabaquismo y composición de nicotina y alquitrán.” Anales de medicina interna. Vol. 23. No. 1. Arán Ediciones, SL, 2006.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.