Kost til kræft i bugspytkirtlen: Hvad er anbefalet?

Ernæring er afgørende for patienter med kræft i bugspytkirtlen for at øge deres velbefindende og tolerance over for behandlingen.
Kost til kræft i bugspytkirtlen: Hvad er anbefalet?

Sidste ændring: 07 august, 2023

Kost til kræft i bugspytkirtlen spiller en vigtig rolle i behandlingen. Ofte oplever disse patienter ernæringsmæssige underskud, vægttab og bivirkninger til behandlingerne (blandt andet dehydrering, kvalme og opkastning), der forringer deres livskvalitet.

Desuden, som forskning i Frontiers in Oncology afslører, er omkring 50% af tilfældene af denne type kræft relateret til en usund kost, der kan undgås. For både at forebygge og behandle sygdommen er der derfor flere retningslinjer, der fokuserer på at forbedre ernæringen.

Vigtigheden af en sund kost til kræft i bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen bidrager til nedbrydningen af kulhydrater. Den frigiver også enzymer, der hjælper med fordøjelsen af proteiner og fedt.

Der er flere grunde til, at kosten kræver særlig opmærksomhed hos patienter med kræft i bugspytkirtlen. For at forstå dette bedre, er en kort gennemgang af dette organs funktioner på sin plads. Bugspytkirtlen ligger i maveregionen, lige bag mavesækken, tæt på tarmen, galdeblæren og tolvfingertarmen.

Da den er involveret i fordøjelsen af mad og i reguleringen af blodsukkerniveauet, medfører forringelsen af dens helbred på grund af sygdomme som kræft komplikationer på det ernæringsmæssige niveau. Som følge heraf nedbrydes muskler og fedt, hvilket fører til vægttab og træthed.

I en litteraturgennemgang i Cancer Management and Research konkluderede forskerne, at en kost med et højt indhold af sukker, fedt og rødt og forarbejdet kød kan øge risikoen for kræft i bugspytkirtlen.

I mellemtiden kan frugt, grøntsager og andre kilder til fibre, antioxidanter og polyfenoler hjælpe med at forebygge og behandle det. Selvom kosten skal tilpasses den enkelte patients individuelle behov, er der nogle tips, der kan implementeres på et generelt niveau. Lad os se nærmere på dem.

Kost til kræft i bugspytkirtlen

Når kræft i bugspytkirtlen er blevet diagnosticeret, arbejder sundhedsteamet sammen med ernæringseksperter for at forsøge at mindske de negative virkninger på ernæringstilstanden som følge af behandlingerne og selve sygdommen. Nogle af anbefalingerne er som følger.

Drik vand og sunde drikkevarer

Nogle af de behandlinger, der anvendes til kræft i bugspytkirtlen, kan føre til en tilstand af dehydrering. Derfor er det vigtigt at sikre et optimalt dagligt vandindtag på mindst 3,7 liter for mænd og 2,7 liter for kvinder.

Derudover anbefales det at drikke væske en time før og en time efter hvert hovedmåltid. Drikkevarer med elektrolytter og næringsstoffer er et godt valg. Desuden bør man så vidt muligt undgå dem, der indeholder koffein og alkohol.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Hvorledes fastfood påvirker leverens sundhed

Spis små måltider

Da bugspytkirtlen reducerer sin evne til at samarbejde i fordøjelsesprocessen, er det nødvendigt at forsøge at minimere den belastning, den får i forbindelse med måltiderne. I den forbindelse skal man huske på, at små måltider, der spises flere gange om dagen (5 eller 6), tolereres bedre end meget store måltider.

En artikel på PearlPoint bemærker, at det at spise små måltider også hjælper med at mindske bivirkninger ved kræftbehandling, såsom kvalme.

Indtag masser af sunde proteinkilder

Fødevarer, der indeholder protein med høj biologisk værdi, er vigtige for at bevare musklernes sundhed og vægt. Dette makronæringsstof hjælper med at reparere beskadigede celler og understøtter i øvrigt kroppens forsvar.

Faktisk viser forskning, der er delt i Clinical Nutrition, at et forbedret proteinindtag i kosten er med til at forbedre prognosen for patienter med fremskreden kræft i bugspytkirtlen, som får kemoterapi.

Nogle af de anbefalede kilder omfatter følgende:

 • Kylling.
 • Kalkun.
 • Fisk.
 • Æg.
 • Nødder.
 • Yoghurt og ost.

Nogle gange har patienter svært ved at spise de nævnte fødevarer. I så fald kan flydende proteintilskud, enten opløst i vand eller i shakes, overvejes. Andre flydende proteiner omfatter knoglebouillon, supper og græsk yoghurt.

Vælg letfordøjelige fødevarer

Behandlinger af bugspytkirtelkræft reducerer ofte din evne til at hjælpe med fordøjelsesprocessen. Derfor er det vigtigt at vælge fødevarer, der ikke er tunge, og som kan fordøjes lettere.

Rødt kød, svinekød og rå grøntsager anbefales ikke. Det anbefales også, at maden hakkes fint, blødgøres og koges for at lette fordøjelsen.

Spis hele fødevarer

Hele fødevarer spiller en dobbelt rolle i kost til kræft i bugspytkirtlen. På den ene side bidrager de med kostfibre til fordøjelsesprocessen. På den anden side hjælper deres komplekse kulhydrater med at opretholde et godt energiniveau.

De anbefalede produkter er følgende:

 • Havregryn.
 • Fuldkornsbrød.
 • Brune ris.
 • Fuldkornspasta.
 • Byg.
 • Hirse.

Vælg kilder til sunde fedtstoffer

Mens stegte fødevarer og transfedtsyrer hæmmer fordøjelsen og forringer sundheden hos patienter med kræft i bugspytkirtlen, er sunde fedtstoffer en god energikilde, som i øvrigt hjælper med at bekæmpe inflammation.

De findes i følgende fødevarer:

Øg dit indtag af antioxidanter

Antioxidanter findes normalt i store mængder i fødevarer som frugt og grøntsager. Det anbefales at spise mindst fem portioner om dagen for at få den optimale mængde. Bær, citrusfrugter og grønne bladgrøntsager er fremragende valg.

En undersøgelse rapporteret i American Journal of Epidemiology viste, at indtagelse af frugt og grønt kan beskytte mod kræft i bugspytkirtlen.

Undgå slik og sukker i en kost til kræft i bugspytkirtlen

Som nævnt er bugspytkirtlen involveret i processen med at regulere blodsukkeret. Da dens funktion er reduceret på grund af kræft, kan slik og sukker ikke fordøjes optimalt. Dette fører ikke kun til forhøjede glukoseniveauer, men også til andre metaboliske komplikationer.

Disse fødevarer bør undgås. Det samme gælder desserter, sodavand, kager og andre søde sager, som ikke må være en del af en kost til kræft i bugspytkirtlen.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Daglige detox tips: 8 lette måder at rense din krop på

Tag enzymtilskud til bugspytkirtlen

Din læge kan foreslå, at du supplerer din kost med et tilskud af bugspytkirtelenzymer. Dets funktion er at samarbejde med dette organs funktionalitet, så det kan fortsætte med at gribe ind i fordøjelsen. Det hjælper endda med at reducere symptomer forbundet med fordøjelsesproblemer.

Hvad er vigtigt at huske på om kost til kræft i bugspytkirtlen?

Tilstrækkelig ernæring er nøglen til behandling af kræft i bugspytkirtlen. Den har til formål at mindske underernæring, hjælpe dig med at opretholde en sund kropsvægt, øge muskelstyrken og reducere nogle af bivirkningerne ved behandlingerne. Det hjælper også med at støtte fordøjelsesfunktionen i dette organ.

Det anbefales at prioritere indtaget af frugt, grøntsager, fuldkorn, proteiner og sunde fedtstoffer. Derudover er det nødvendigt at sørge for, at dine måltider ikke er for tunge til en ordentlig fordøjelse.

At spise langsomt og i mindre mængder er normalt ret nyttigt. Det samme gælder for at drikke masser af vand og holde sig aktiv.

Under alle omstændigheder bør hver patient modtage personlig ernæringsbehandling fra en fagperson. Ernæringseksperten kan vejlede mere præcist om, hvordan måltiderne skal være, og hvilke næringsstoffer der skal prioriteres i henhold til behovene i hvert enkelt tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dehydration and lack of fluids. (s/f). Cancer.org. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/eating-problems/fluids-and-dehydration.html
 • Dominique S. Michaud y otros , Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study, JNCI: Journal of the National Cancer Institute , volumen 94, número 17, 4 de septiembre de 2002, páginas 1293–1300, https:// doi.org/10.1093/jnci/94.17.1293
 • Hasegawa, Y., Ijichi, H., Saito, K., Ishigaki, K., Takami, M., Sekine, R., Usami, S., Nakai, Y., Koike, K., & Kubota, N. (2021). Protein intake after the initiation of chemotherapy is an independent prognostic factor for overall survival in patients with unresectable pancreatic cancer: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)40(7), 4792–4798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34265503/
 • Ibrahim, M. O., Abuhijleh, H., & Tayyem, R. (2023). What Dietary Patterns and Nutrients are Associated with Pancreatic Cancer? Literature Review. Cancer management and research15, 17–30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9832506/
 • Isaacs L. L. (2022). Pancreatic Proteolytic Enzymes and Cancer: New Support for an Old Theory. Integrative cancer therapies21, 15347354221096077. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083047/
 • Koushik, A., Spiegelman, D., Albanes, D., Anderson, K. E., Bernstein, L., van den Brandt, P. A., Bergkvist, L., English, D. R., Freudenheim, J. L., Fuchs, C. S., Genkinger, J. M., Giles, G. G., Goldbohm, R. A., Horn-Ross, P. L., Männistö, S., McCullough, M. L., Millen, A. E., Miller, A. B., Robien, K., Rohan, T. E., … Smith-Warner, S. A. (2012). Intake of fruits and vegetables and risk of pancreatic cancer in a pooled analysis of 14 cohort studies. American journal of epidemiology176(5), 373–386. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499118/
 • Ma, Y. J., Yu, J., Xiao, J., & Cao, B. W. (2015). The consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids improves clinical outcomes and prognosis in pancreatic cancer patients: a systematic evaluation. Nutrition and cancer67(1), 112–118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25425246/
 • Pancreatic cancer. (2013, septiembre 17). PearlPoint Nutrition Services®; PearlPoint Cancer Support. https://pearlpoint.org/i-have-pancreatic-cancer-what-should-i-eat/
 • Schacht, S. R., Olsen, A., Dragsted, L. O., Overvad, K., Tjønneland, A., & Kyrø, C. (2021). Whole-Grain Intake and Pancreatic Cancer Risk-The Danish, Diet, Cancer and Health Cohort. The Journal of nutrition151(3), 666–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33561273/
 • Zhang, Y., Zhang, T., Yang, W., Chen, H., Geng, X., Li, G., Chen, H., Wang, Y., Li, L., & Sun, B. (2021). Beneficial Diets and Pancreatic Cancer: Molecular Mechanisms and Clinical Practice. Frontiers in oncology11, 630972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193730/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.