Myter om hjertesundhed, som du bør kende til

At kende og afklare de mest almindelige myter og sandheder om hjertesundhed er det første skridt til at beskytte dit hjerte. Få mere at vide her!
Myter om hjertesundhed, som du bør kende til
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Hjerte-kar-sygdomme er en af de største årsager til invaliditet og død på verdensplan. Men folk ved meget lidt om disse tilstande, og hvordan man forebygger dem. Her er de mest almindelige myter om hjertesundhed.

I dag anslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at hjerte-kar-sygdomme er ansvarlige for mere end 17 millioner dødsfald på verdensplan hvert år. Hjertesundheden kompromitteres af faktorer som fedme, rygning, hyperkolesterolæmi og stillesiddende livsstil.

Hjerteproblemer har været kendt siden oldtiden og har ledsaget menneskeheden gennem hele dens udvikling. Denne kendsgerning har betinget eksistensen af adskillige myter om hjertesundhed, der er blevet overført fra generation til generation.

At vide, hvad der er sandt, og hvad der ikke er, er grundlæggende for at forebygge disse tilstande. Her er 11 myter og sandheder om hjertesygdomme.

1. Myter om hjertesundhed: Hjertesygdomme rammer kun ældre mennesker

Høj alder er en stor risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdomme, såsom myokardieinfarkt, forhøjet blodtryk og hjertesvigt. Men kardiomyopatier og hjerteklaplidelser kan opstå når som helst i livet.

På samme måde er det vigtigt at opretholde en sund livsstil i ungdommen for at reducere risikoen for disse sygdomme senere i livet. I den forstand er det forkert at tro, at det ikke er nødvendigt at passe på sit hjerte, når man er ung.

2. Hjertesygdomme rammer flere mænd end kvinder

Det er velkendt, at hjerteproblemer har en højere forekomst hos mænd. Undersøgelser bekræfter, at østrogenniveauet gør, at det kvindelige køn er mindre udsat for disse tilstande i ungdommen og voksenalderen.

Men hos ældre voksne er forekomsten den samme hos mænd og kvinder. Det er resultatet af østrogenmangel hos kvinder i overgangsalderen. Hormonerstatningsterapi kan reducere deres kardiovaskulære risiko.

3. Jeg kan ikke have forhøjet blodtryk, hvis jeg ikke har nogen symptomer

Forhøjet blodtryk betragtes som en stille dræber. Det opstår som regel gradvist i kroppen, så når det sætter ind, forsøger kroppen at tilpasse sig forandringen. Af denne grund er det almindeligt, at folk ikke oplever nogen symptomer, der får dem til at mistænke tilstanden.

De fleste tilfælde diagnosticeres i fremskredne stadier, som et resultat af dekompensering af sygdommen eller som et resultat af et tilfældigt fund i en rutineanalyse. Derfor er det afgørende at vurdere tallene med jævne mellemrum hos unge, voksne og ældre.

En person får målt sit blodtryk
Regelmæssig blodtryksmåling i henhold til kliniske retningslinjer giver mulighed for tidlig opdagelse af hjerteproblemer.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Symptomer på hjertesygdomme hos kvinder

4. Myter om hjertesundhed: Alle brystsmerter er et hjerteanfald

Folk bliver som regel forskrækkede, når de føler nogen form for ubehag i brystet. Men brystsmerter kan skyldes en lang række forskellige ting. Det er tilfældet med problemer i lungerne, lungehinden, hjertesækken, huden, musklerne og leddene.

Et hjerteanfald viser sig normalt som en trykkende smerte i midten af brystet, der strækker sig til venstre skulder og kæbe. Dette ubehag vedvarer normalt i mere end 30 minutter og lindres ikke af smertestillende medicin. Det ledsages også af kvalme, svedtendens, åndenød og hjertebanken.

5. Man kan ikke få et hjerteanfald uden brystsmerter

Dette er en af de mest almindelige myter om hjertesundhed. Den måde, et hjerteanfald præsenterer sig på, er ikke altid den samme for alle.

Hos nogle kvinder kan det være subtile eller ukarakteristiske symptomer, såsom smerter i ryg, nakke eller arme. Hvis du har mistanke om et hjerteanfald, må du ikke tøve med at søge lægehjælp så hurtigt som muligt.

6. Frygt og ubehag kan forårsage et hjerteanfald

Stærke følelser og angstanfald kan udløse et hjerteanfald hos følsomme mennesker. I begge tilfælde øger de blodtryksniveauet og kravene til kroppen, hvilket øger hjertets behov og reducerer iltningen af hjertet.

Man skal være særlig forsigtig med ældre og patienter, der tidligere har haft et hjerteanfald. Reduktion af stressniveauer og strategier til vredeshåndtering spiller en afgørende rolle i forebyggelsen af hjerteanfald.

7. Man må ikke dyrke motion efter et hjerteanfald

En af de mest udbredte myter om hjertesundhed er, at man ikke må dyrke motion efter et hjerteanfald på grund af risikoen for tilbagefald. Forskning tyder dog på, at fysisk aktivitet er afgørende i rehabiliteringen af hjertepatienter.

Sportssessioner bør begynde progressivt med aerob træning af lav intensitet, såsom gang eller jogging. På denne måde er det muligt at kontrollere og forbedre blodtryk, vægt, hjertefunktion og risikoen for tilbagefald.

Anaerobe vægtløftningsøvelser anbefales ikke. En specialist bør konsulteres om de mest hensigtsmæssige bevægelser.

8. Myter om hjertesundhed: Diabetes øger ikke din risiko for hjerteproblemer

Diabetes er en tilstand med høj prævalens på verdensplan, som normalt overlapper med hjerteproblemer. Undersøgelser bekræfter, at der er en stærk evolutionær sammenhæng mellem at have diabetes og udvikle arteriel hypertension på mellemlang sigt.

Diabetes er i sig selv en risikofaktor for hjertesundheden. Det ændrer den vaskulære dynamik og kroppens behov.

9. Kosttilskud rige på omega-3 er afgørende for hjertesundheden

I øjeblikket bekræfter flere undersøgelser, at indtagelse af omega-3 har vigtige gavnlige virkninger i forebyggelsen af koronare hjertesygdomme. Men de vigtigste terapeutiske retningslinjer støtter indtagelse af dette næringsstof gennem kosten og i mindre grad i form af kosttilskud.

Middelhavskost, hvor fisk er den vigtigste proteinkilde, er blandt de bedste muligheder. På samme måde bør man undgå at spise stegte fisk og skaldyr og lægge vægt på et tilstrækkeligt indtag af grøntsager, frugt, bælgfrugter og fuldkorn.

Friske ingredienser, der udgør en sund kost
Middelhavskosten har altid været foreslået som en god kost til beskyttelse af hjertet.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan opdager du et falsk hjerteanfald

10. Folk med hjerteproblemer bør undgå æg

En af de mest populære myter om hjertesundhed er, at æg er skadelige for hjertepatienter. Hovedargumentet er, at æggeblommer er rige på kolesterol og er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Men omfattende forskning har vist, at der er en meget lille sammenhæng mellem indtagelse af æg og hjertesygdomme. Derudover hjælper det at spise et æg om dagen med at balancere niveauerne af dårligt og godt kolesterol hos de fleste mennesker.

11. Myter om hjertesundhed: Kokosolie er det bedste alternativ til folk med hjertesygdomme

Kokosolie er anerkendt i mange kulturer for sin hjertebeskyttende effekt. Det skyldes bidraget af mellemkædede triglycerider, der øger niveauet af det gode kolesterol eller HDL i blodet.

Denne olie indeholder dog fire gange så meget mættet fedt som smør. Derfor anbefaler fagfolk andre alternativer, såsom olivenolie eller rapsolie.

Livsstilsændringer er nøglen til at beskytte dit hjertes sundhed

Der er mange myter om hjertesundhed. Nogle af dem er sande, mens andre mangler forskning og videnskabelig opbakning. Husk at konsultere en specialist, før du begynder at ændre dine livsstilsvaner.

Generelt er en afbalanceret kost, motion mindst 30 minutter om dagen, rygestop og regelmæssig kontrol hos en læge de bedste vaner, når det gælder om at forebygge hjerte-kar-sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sánchez A, Bobadilla M, Dimas B, Gómez M, et al. Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Rev Mex Cardiol. 2016; 27 (3): 98-102.
  • Falcón A, Falcón A, Yépez Ana. Riesgo cardiovascular y metabólico en una población selectiva. Estudio Camerisep. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2007 ;  5( 2 ): 08-15.
  • Rodriguez M, Amigo R. Eficacia de un plan de entrenamiento físico en pacientes portadores de un infarto agudo del miocardio. Rev. Med. Electrón. 2010; 32 (3).
  • Tsimihodimos V, Gonzalez-Villalpando C, Meigs JB, Ferrannini E. Hypertension and Diabetes Mellitus: Coprediction and Time Trajectories. Hypertension. 2018 Mar;71(3):422-428.
  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, et al. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204.
  • Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.