Hvilken type medicin kan få dig til at tage på?

For at modvirke medicin, der er skyld i, at du tager på, så er det bedst at lave kardiovasculære øvelser og at have en balanceret kost.
Hvilken type medicin kan få dig til at tage på?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Tager du vægt på uden at vide hvorfor? Måske tager du medicin, der har den bivirkning, uden at du var klar over det. Noget medicin kan få dig til at tage på, og det er mere almindeligt, end du tror.

Husk, du må aldrig stoppe med at tage din medicin uden at have talt med en læge. Der findes løsninger der ikke går på kompromis med dit helbred.

I det her tilfælde så er det bedst med kardiovaskulære øvelser og med en balanceret kost. Du kan også gå til en ernæringsekspert, der kan designe en kur, der passer til dine omstændigheder. Det er en rigtig god ide, fordi det vil give dig en indsigt i de fødevarer, der kan hjælpe dig med at undgå helbredsproblemer.

Når det så er sagt, så lad os kigge på, hvilken type medicin, der ikke er gode for vægten.

Hvilket medicin kan få dig til at tage på?

1. Antihistaminer

Laege der giver piller

Alle med allergier vil hvert fald have hørt om disse før. Deres formål er at neutralisere effekten af histamin, som er grunden til allergiske reaktioner. Folk, der har meget voldsom allergi, har højst sandsynligt altid denne type medicin ved dem hele tiden.

Mange mennesker er rigtigt taknemmelige for dem. men hævder også, at efter at have taget dem i et par måneder begynder de at tage på i vægt. Dette sker, fordi histaminer reducerer din appetit. Som et resultat deraf neutraliserer medicinet den effekt, så det bliver sværere at tilfredse din sult.

I dette tilfælde er det derfor bedst at spise fødevarer, der fylder maven, men som har et lavt kalorieindhold, som grøntsager og frugter med lavt sukkerindhold.

2. Antidepressiver

Kvinde i sengen med et glas vand

De har ikke alle sammen den sammen virkning, men dem, man skal bekymre sig mest om, er selektive hæmmere af serotonin-reuptake, som fx Prozac. Hvorfor sker dette? Disse typer af medicin kan gøre dig tyk, fordi du kommer til at føle et lavt energiniveau.

Når det sker, beder hjernen os om at gøre noget for at få styr på det. Det er derfor normalt at spise kulhydrater og produkter med højt glukoseindhold. Hvis det er meget svært at opholde fysisk aktivitet i længere tid af gangen, så er man næsten også sikker på at tage på.

Derfor har du brug for rigtig meget viljestyrke for at kontrollere din madtrang og i stedet dyrke sport.

3. Medicin mod forhøjet blodtryk

Kvinde der er hos laegen

Det er en meget lignende situation den ovenfor. Denne type behandling går ind og reducerer tryk, hvormed hjertet pumper blodet, fordi højt blodtryk er skidt for både muskler såvel som andre aspekter af dit helbred.

Derfor kan medicin mod højt blodtryk også være med til at gøre forskellige kropsfunktioner langsommere, da blodet er essentielt for dem. En af dem, der bliver påvirket, er dit stofskifte. Faktisk så giver nogle læger deres patienter vanddrivende medicin for at undgå denne effekt.

Det er også smart at spise fødevarer, der hjælper på fordøjelse.

4. Corticoider kan få dig til at tage på

Medicin i vand - faa dig til at tage paa

Disse er nogle af det mest kraftige antiinflammatoriske medicin, der findes. De udskrives til gigtpatienter, asmatikere og endda patienter med kræft, og på trods af deres effektivitet, så kan de også gøre dig tyk.

Denne negative bivirkning kan være ret betydningsfuld. De giver mere appetit og holder væske i kroppen. Derfor spiser vi kun mere, men det er også svært at skille sig af med de toksiner, vi skal.

På grund af dette er det vigtigt at inkorporere nok væsker i din kost. Selvom det måske kan virke selvmodsigende, så er den bedste måde at kæmpe mod væskeophobning på ved at drikke mere. Det betyder også, at du kan fylde din mave uden at skulle gå til fødevarer med masser af kalorier.

Modvirk den medicin, der kan få dig til at tage på

Hvis dit helbred tillader det, så huske på at dyrke sport er vigtigt. Et af de bedste valg er at komme ud og gå ture. Det er godt for næsten alle, da det er en aktivitet med lav effekt, mens dens anvendelse ved vægttab er helt fantastisk.

Gåture giver mange fordele, og mange byer har specifikke områder til dette. De er oftest også til at finde på de smukkeste steder: Parker, promenader og andre grønne områder.

Disse områder er ideelle miljøer til afslapning og komme af med stress, medmindre du har allergier. Hvis du lider af en sygdom, så spiller det følelsesmæssige aspekt også en vigtig rolle.

Noget medicin kan gøre, at vi tager på, men vi kan godt prøve at gøre noget ved det. Det er vigtigt at vide, hvad disse ting er, så vi kan gøre noget ved dem fra begyndelsen. Selvom du ikke altid kan kontrollere din vigtigt så meget, som du gerne ville, så vil en god kost og kardiovaskulære øvelser (hvis mulige) hjælpe dig med at reducere bivirkningerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
  • Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
  • Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
  • Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.