Hvis du har en ektomorf krop, må du ikke gå glip af dette!

Ektomorf en af kropstyperne i henhold til klassifikationen efter form. Vi fortæller dig alt, hvad du behøver at vide, hvis din fysik er ektomorf.
Hvis du har en ektomorf krop, må du ikke gå glip af dette!
Elisa Martin Cano

Skrevet og kontrolleret af læge Elisa Martin Cano.

Sidste ændring: 17 oktober, 2022

En ektomorf kropsform er en af de tre typer af fysik, der findes. Vi har ikke alle den samme kropsform, og vi er heller ikke defineret kun i en af disse tre grupper. Alligevel vil visse diæter og træningsformer, afhængigt af hvilken type krop du har, hjælpe dig med at holde kroppen i form.

Her er nogle interessante fakta, som du skal vide, hvis du er ektomorf.

Hvordan ser en ektomorf krop ud?

Selv om det som sagt ikke er alle kropsformer, der er ens, er der visse lignende egenskaber, som folk med samme kropstype deler. De vigtigste aspekter, der adskiller folk af den ektomorfe type, er følgende:

  • De har slanke kroppe: Personer med denne kropstype har svært ved at få både fedt og muskelmasse.
  • De har lange smalle knogler: De er normalt mennesker med smalle hofter og skuldre og er ikke særlig høje.
  • De er mennesker med et meget hurtigt stofskifte: I hverdagen identificerer vi dette, fordi de typisk kan spise meget mad eller usunde produkter uden at tage på i vægt.

Hvilken kost er den rigtige?

Sunde fødevarer til en ektomorf krop

Selv om disse mennesker har svært ved at tage på trods af at spise store mængder mad eller junkfood, er det vigtigt ikke at opgive en sund livsstil. En bestemt type kost kan, ud over at holde kroppen sund, hjælpe disse kropstyper med at få muskelmasse og kondition.

I tilfælde af ektomorfe kroppe kan deres kost være noget mere afslappet. Dette skyldes, at deres stofskifte er meget hurtigt, og de vil forbrænde de fleste af de kalorier, de indtager. Det er dog vigtigt, at deres kost er komplet og baseret på produkter, der er rige på næringsstoffer og ikke kun på usunde fedtstoffer.

Hvis man ønsker at tage på, bør kosten indeholde en høj procentdel protein. Omkring 2 gram protein pr. kg vægt vil være et passende proteinindtag for denne type krop.

Vi skal tage hensyn til, at disse proteiner skal være både animalske og vegetabilske. Desuden er det tilrådeligt at fordele dem over hele dagen i flere måltider i stedet for at indtage dem alle på én gang, da deres fordøjelse kan være tung.

En komplet kost skal naturligvis også indeholde kulhydrater og fedtstoffer. Vi bør forsøge at få disse komponenter fra sunde fødevarer og ikke fra forarbejdede produkter. Kulhydrater kan f.eks. komme fra ris eller kartofler og fedtstoffer fra grøntsager som f.eks. avocado.

Denne kropstype vil også have gavn af at spise flere måltider i løbet af dagen, så kroppen med sit accelererede stofskifte ikke behøver at ty til muskelreserver.

Træning af en ektomorf krop

Mand træner i sin stue

I stedet for at træne for at tabe sig eller forbrænde kalorier kræver denne kropstype træning, der hjælper med at få muskelmasse. Disse kan bestå af sammensatte øvelser, der arbejder med flere muskelgrupper på samme tid og er de mest effektive til at opbygge muskler.

Derudover er det en god idé at træne med vægte. Belastningen kan øges, efterhånden som træningen skrider frem, og styrken opbygges.

Det er vigtigt ikke at overdrive cardioøvelser. Denne type træning forbrænder mange kalorier. Hvis det er en lang træning, vil det ende med at opbruge musklernes energireserver og dermed muskelmasse.

Du er måske interesseret i: Sarkopeni: Tab af muskelmasse

Den ektomorfe krop skal også passe på sig selv

Selvom disse mennesker har slanke kroppe, som har svært ved at tage på, må de ikke holde op med at føre en sund livsstil. Kosten for en ektomorf bør være sund og fuldkommen. Den bør også indeholde mere protein, hvis man ønsker at øge muskelmassen.

Desuden er det muligt med den rigtige kost og træning at opbygge muskler. Selv om det er vanskeligere end med andre kropstyper. Som altid er det vigtigste at leve et sundt liv med den rette motion og ernæring og undgå en stillesiddende livsstil. Din krop vil takke dig for det!

Det kan interessere dig ...
Det er muligt at forebygge fedme hos børn: Find ud af hvordan
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Det er muligt at forebygge fedme hos børn: Find ud af hvordan

En god kost og aktivitet er nøglen til at forebygge fedme hos børn. Hvad bør man ellers tage hensyn til? Det fortæller vi dig her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Nutritional assessment through the cineanthropometry application [Internet]. [cited 2020 Jun 2]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=79000
  • Treceño López A. Evolución y valoración de un sujeto durante un programa de entrenamiento de hipertrofia. 2013;
  • El somatotipo-morfología en los deportistas. ¿Cómo se calcula? ¿Cuáles son las referencias internacionales para comparar con nuestros deportistas? – Dialnet [Internet]. [cited 2020 Jun 2]. Available from: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4684548
  • Nutrición aplicada al culturismo y deporte CURSO CURSO PRINCIPIOS PRINCIPIOS DE DE NUTRICION APLICADA AL NUTRICION APLICADA AL CULTURISMO Y DEPORTE CULTURISMO Y DEPORTE ® ® GENERALIDADES NUTRICION PRIMARIA: Desde los remotos orígenes.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.