3 grunde til, at du tager på i vægt på en plantebaseret kost

Vi vil vise dig årsagerne til, at du måske tager på i vægt, selv om du følger en plantebaseret kost. Alle disse fejl kan korrigeres.
3 grunde til, at du tager på i vægt på en plantebaseret kost
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Du tager måske på i vægt, selvom du følger en plantebaseret kost. Nogle mennesker starter denne type kost med det formål at tabe sig, men ofte har det den modsatte effekt.

Dette fænomen har en forklaring, som vi vil fortælle dig om i dag, så du kan tilpasse din kost og nå dine mål.

Før vi begynder, vil vi understrege, at det ikke er bevist, at plantebaseret kost er bedre for dit helbred end en varieret og fleksibel kost. Faktisk skal de suppleres for at undgå ernæringsmæssige underskud, der kan påvirke din krops funktion. Der er f.eks. brug for ekstra B12-vitamin.

Derfor tager du på i vægt på en plantebaseret kost

Her er de vigtigste årsager til, at du tager på i vægt på en plantebaseret kost. Problemet kommer af små fejl, der forværrer problemet. Årsagen ligger ikke kun i den mad, du spiser, men også i livsstilsvaner.

1. Du indtager for mange kalorier

En plantebaseret kost kan skabe en hyperkalorisk ramme, der fremmer vægtøgning og fedtproduktion. Hvis du indtager flere kalorier, end du bruger på daglig basis, ender du med at ophobe subkutant fedtvæv. Derfor er det en god idé at ændre den energimæssige balance.

En ting, du skal tage hensyn til, er, at denne type kost indeholder mange saucer for at forbedre smagen af retterne. Disse smagsgivere er lavet af lipider, så de har et højt kalorieindhold.

Ikke alene bør saucer indtages med måde, men industrielle saucer bør undgås. De kan indeholde transfedtsyrer, som er elementer, der har vist sig at fremme inflammation og udvikling af stofskiftepatologier.

En salat i en plantebaseret kost

Veganske retter kan have et højt kalorieindhold, selv om de ikke indeholder animalske fødevarer.

2. Du spiser en masse forarbejdede fødevarer

I den plantebaserede kost er det almindeligt at inkludere forarbejdede fødevarer, der fungerer som erstatning for kød. Disse er ikke altid af god kvalitet. De kan indeholde sukker og en række kunstige tilsætningsstoffer, der påvirker mikrobiotaen negativt.

Faktisk fører et regelmæssigt forbrug af sukker til insulinresistens, som er et af springbrættene til diabetes. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences . Når denne tilstand udvikler sig, bliver det meget sværere at tabe sig.

Når det gælder om at sikre et godt proteinindtag, er det bedre at kombinere forskellige typer naturlige og friske vegetabilske fødevarer end at ty til køderstatninger. Du kan finde nogle af god kvalitet, men du er nødt til at læse etiketterne omhyggeligt.

3. Du dyrker ikke styrketræning

Det er meget gavnligt at ændre og optimere din kost, når målet er at nyde en god sundhedstilstand og opleve forbedringer med hensyn til kropssammensætning. Det er dog ikke nok.

En række vaner skal fastholdes over tid for at opnå mærkbare resultater. Det er vigtigt at udføre fysisk træning.

Faktisk bør fokus være på muskelstyrketræning, da dette øger energiforbruget i hvile. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Medicine and Science in Sports and Exercise bekræfter dette.

I mange år blev der spekuleret i muligheden for at øge cardiotræningen for at opnå en effektiv fedtforbrænding. I dag er den nuværende tendens imidlertid at prioritere styrketræning, kombineret med en vis aerob træning også.

En kvinde styrketræner

Hvis du ikke forbedrer din styrke, vil det være svært at nå dit vægttabsmål med diæt alene.

Forsøg ikke at se bort fra årsagerne til, at du tager på i vægt på en plantebaseret kost

Der er en række årsager til, at du tager på i vægt, selv om du følger en plantebaseret kost. Husk på, at det er afgørende at opretholde en god kropssammensætning.

Mange gange er kost og motion alene ikke nok. Problemet kan være mere komplekst, end det ser ud til. For eksempel påvirker ændringer i tarmmikrobiotaen fordøjelsen. Kontakt en ernæringsekspert, hvis du har spørgsmål.

Det kan interessere dig ...
6 tips til at starte en plantebaseret kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tips til at starte en plantebaseret kost

En plantebaseret kost er ideel til at reducere risikoen for stofskiftesygdomme. Vi fortæller dig, hvordan du kommer i gang.  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Softic, S., Stanhope, K. L., Boucher, J., Divanovic, S., Lanaspa, M. A., Johnson, R. J., & Kahn, C. R. (2020). Fructose and hepatic insulin resistance. Critical reviews in clinical laboratory sciences57(5), 308–322. https://doi.org/10.1080/10408363.2019.1711360
  • Hunter, G. R., Fisher, G., Neumeier, W. H., Carter, S. J., & Plaisance, E. P. (2015). Exercise Training and Energy Expenditure following Weight Loss. Medicine and science in sports and exercise47(9), 1950–1957. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000000622

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.