Den rigtige mælk til småbørn efter det første år

Hvad er den rigtige mælk til småbørn, efter de har nået deres første fødselsdag? Hvad skal du have i baghovedet fra et ernæringsmæsigt synspunkt? Vi vil fortælle dig alt, hvad du skal vide.
Den rigtige mælk til småbørn efter det første år
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Forældre har brug for at vide, hvordan de kan vælge den rigtige mælk til småbørn, efter de er fyldt et år. Det skyldes, at det forkerte valg af mælk øger risikoen for, at de små udvikler sygdomme, især dem af metabolisk og autoimmun natur.

Modermælk er det bedste til babyer. Efter de har rundet deres første fødselsdag, er deres energibehov dog større. Derfor kan modermælken ikke længere være den eneste kilde til ernæring. Med det i baghovedet skal forældre vide, hvordan de kan vælge kvalitetsprodukter, som opfylder småbørns ernæringsmæssige behov.

Hvilken mælk er bedst? Hvad skal du lede efter, når du vælger den rigtige mælk til babyer, der er over et år?

I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du skal vide.

Den rigtige mælk til småbørn over et år: Tilsat sukker

Problemet med mange typer mælk til småbørn er, at de indeholder tilsat sukker. Sukker er i stand til at forværre småbørns metaboliske sundhed, hvilket øger deres risiko for at udvikle sygdomme som børn eller voksne.

Et studie udført af European Pediatric Society omhandlede reducering af indtaget af simpelt sukker hos børn. Ifølge dette studie hjælper denne foranstaltning med at forebygge metaboliske sygdomme såsom diabetes.

Hvis man ikke er opmærksom på mængden af tilsat sukker i mælk, kan det dermed føre til negative konsekvenser for børnenes helbred. Derudover er anvendelse af disse typer produkter forbundet med ændringer i en persons lipidprofil.

Mælk til småbørn i pulverform

Når det kommer til at vælge den rigtige mælk til babyer, er det vigtigt at sikre, at det er fattigt på sukker.

Vi anbefaler, at du læser: Sådan kan man opbevare modermælk

Vigtigheden af omega-3 i mælk til småbørn

Du har sikkert hørt om fordelene ved at inkludere omega-3 – en fedtsyre, som er anti-inflammatorisk af natur – i din kost, Indtag af omega-3 på regelmæssig basis bidrager blandt andet til at reducere risiko for hjertekarsygdomme. Det blev demonstreret i et studie udgivet i tidsskriftet Pharmacology & Therapeutics.

Derudover er disse lipider især vigtige i et barns udvikling. Hyppig eksponering for disse næringsstoffer i tidlige stadier er i stand til at reducere forekomsten af autoimmune processer.

Med hensyn til det formåede en undersøgelse, som fandt sted i 2017, at relatere et regelmæssigt indtag af omega-3 fedtsyrer i de første leveår med en lavere risiko for at udvikle astma.

Det er derfor vigtigt at overveje dette, når man vælger den rigtige mælk til småbørn, der er over et år gamle. Med andre ord skal man sikre, at produktet, man vælger, indeholder disse fedtsyrer i sin komposition.

Mælk med D-vitamin

Et underskud af D-vitamin er et gængs problem blandt befolkningen generelt. Et studie, der inkluderede 97 gravide kvinder og 90 babyer, konkluderede, at niveauerne af dette mikronæringsstof havde tendens til at være under de anbefalede niveauer.

Et begrænset indtag af D-vitamin kan påvirke en persons knogler i ungdommen. Det kan dermed øge en persons risiko for at udvikle knogleskørhed. Denne tilstand er hyppig hos kvinder i overgangsalderen, og repræsenterer en risiko for sundhed og velvære.

Lave niveauer af dette vitamin er derudover forbundet med mangler i forhold til muskelstyrke og en øget risiko for at udvikle komplekse sygdomme.

D-vitamin er et næringsstof, som er svært at få alene gennem kosten. Den bedste måde at garantere optagelsen af det på er gennem en sund eksponering for sollys. For at kunne minimere risikoen for underskud af D-vitamin bør man vælge mælk, der indeholder betydelige mængder af dette mikronæringsstof.

Mælk hældes op i glas

Så vidt muligt bør den rigtige mælk til småbørn, der er over et år, være beriget med D-vitamin.

Det er ikke en nem opgave at vælge den rigtige mælk til småbørn, der er over et år

Som du kan se, er der tre primære parametre, som du bør have i baghovedet, når du vælger den rigtige mælk til dit barn. Der er selvfølgelig andre aspekter, som du også kan overveje. For eksempel inkluderer det tillid til producenten, tilstedeværelsen af tilsætningsstoffer osv.

Du skal se på ernæringsmærket for at kunne vælge den rigtigeHvis man ikke er opmærksom på denne information, kan det føre til valg af et produkt af dårlig kvalitet. Eller en mælk, som indeholder en stor mængde simpelt sukker.

Husk, at babyer og børn stadig er under udvikling. Hvis de spiser store mængder af skadelige substanser, kan det dermed udløse sandsynligheden for at lide af komplekse sygdomme som voksne. Af den grund bliver forældre nødt til at passe på deres barns ernæring fra den dag, de bliver født.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Mendonça MA, Araújo WMC, Borgo LA, Alencar EdR (2017) Lipid profile of different infant formulas for infants. PLoS ONE 12(6): e0177812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177812
  • Schunck WH., Konkel A., Fischer R., Weylandt KH., Therapeutic potential of omega 3 fatty acid derived epoxyeicosanoids in cardiovascular and inflammatory diseases. Pharmacol Ther, 2018. 183: 177-204.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 2017.
  • Avar Ozdemir A., Ercan Gundemir Y., Kuçuk M., Yildiran Saric D., et al., Vitamin D deficiency in pregnant women and their infants. J Clin Res Pediatr Endocrinol, 2018. 10 (1): 44-50.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.