10 skønhedsbehandlinger, der kan regenerere hudens kollagen

I dag har vi midlerne til at regenerere hudens kollagen og opnå et mere ungdommeligt udseende. Den vigtigste måde at forlænge ungdommen på er dog ved at have en sund livsstil.
10 skønhedsbehandlinger, der kan regenerere hudens kollagen

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

At regenerere hudens kollagen er en besættelse for masser af kosmetikeksperter og folk, der er bekymrede for deres huds udseende. Det er ikke overraskende, hvis man tager i betragtning, hvor vigtigt det er for at holde huden smidig og fast.

Problemet er, at kroppen gradvist holder op med at producere dette stof. Med andre ord, dets interne produktion bliver langsommere med alderen. Derfor er det blevet så vigtigt at finde og gennemføre nye strategier til at regenerere hudens kollagen.

Behandlinger til at regenerere hudens kollagen

Kollagen er et protein, der giver struktur og styrke til knogler, hud og andre væv. Fra 20-årsalderen begynder huden at miste det med en hastighed på 1% om året. Resultatet er en hud med mere synlige tegn på aldring.

I øjeblikket er der flere kendte behandlinger, der kan hjælpe med at regenerere hudens kollagen. Følgende er de mest kendte.

1. Terapi med rødt lys

Rødt lys er en energitype, hvis spektralområde ligger mellem 620 og 700 nanometer. Dette anses for at være nyttigt til at lette vævshelingen, reparere væv og fremme hudforyngelse. Det når en dybde på 8 til 10 millimeter, hvilket gør det muligt for det at trænge ind i dermis.

En undersøgelse fra 2013 viste, at rødlysbehandling regenererer hudens kollagen. Specifikt genopretter den fibroblaster, som er de celler, der er ansvarlige for at producere dette stof. Det anses også for at være nyttigt til at behandle hårtab. For en afbalanceret artikel, der diskuterer fordele og ulemper ved denne metode, se venligst dette link.

2. Microneedling

Dette er en behandling (også kaldet kollageninduktionsterapi), der udføres med et apparat udstyret med små nåle. Den bevæger sig hen over huden og forårsager små punkteringer i det øverste lag. Efterhånden som disse sår opstår, øger kroppen kollagenproduktionen for at reparere dem.

Forskning offentliggjort i Plastic and Reconstructive Surgery viste, at de personer, der gennemgik denne behandling, viste en markant stigning i kollagen og elastin efter 6 måneder. Ar, rynker og strækmærker blev også reduceret.

3. Kemiske peelinger og laserpeelinger

Der findes mange, mange typer af peelinger, både kemiske peelinger og laserpeelinger. De bruges til at behandle en række hudproblemer, især rynker og hyperpigmentering.

De fleste af dem forårsager rødme, tørhed og irritation. Mens kroppen arbejder på at løse disse lidelser, arbejder den også på at regenerere hudens kollagen.

Ansigtspeeling til at regenerere hudens kollagen

4. Mikrostrøm ansigtsbehandling til at regenerere hudens kollagen

Mikrostrømsbehandling er også en måde at regenerere hudens kollagen på. Der er dog et forbehold.

Dette virker bedst på hud, der lige er begyndt at vise tegn på aldring. Det øger kollagenniveauet og øger smidigheden i ansigtsfarven. De har kun ringe effekt på moden hud. Tag et kig på denne artikel, som ser på beviserne fra et videnskabeligt synspunkt.

5. Plasmainjektioner

Plasma-injektioner fremmer cellevækst og regeneration. Metoden består i at placere blodpladerne på bestemte steder, f.eks. i de nederste øjenlåg eller i mundfolderne.

Herefter virker blodpladerne på disse områder, som om de var sår. På denne måde fremmer de reparationen af dem. Samtidig er disse injektioner rige på vækstfaktorer, som stimulerer reproduktionen af fibroblaster.

6. Cremer og serum til at regenerere hudens kollagen

Et stort antal cremer indeholder kollagen som en af deres komponenter. Serum siges, at kunne regenerere dette stof. Kan man stole på det? Svaret er ja.

Generelt bør du kombinere det med solcreme. Også med retinoider, da de ophæver kollagenase, et enzym, der ødelægger kollagen.

7. Kollagentilskud

Kollagentilskud har vist en vis effektivitet. Men ikke så meget som ofte lovet.

Der er to aspekter, som man skal huske på. Det første er, at du bør købe certificerede kosttilskud af høj kvalitet. Det andet er, at du ikke skal forvente ekstraordinære resultater.

Du er måske også interesseret i: 7 fordele ved at tage kollagen dagligt

8. Mesoterapi i ansigtet

Dette er en behandling, hvor der påføres vitaminer, hyaluronsyre og andre stoffer med det formål at forynge og genoprette huden. Påføringen sker ved hjælp af en meget fin nål, så der er ingen smerte. Hver behandling varer 20 minutter.

9. Fysisk aktivitet kan faktisk regenerere hudens kollagen

Selv om fysisk aktivitet ikke er en skønhedsbehandling som sådan, er den med til at regenerere hudens kollagen. Svedning øger produktionen af væksthormoner. Dette stimulerer igen fibroblaster til at producere mere kollagen.

En undersøgelse offentliggjort i PloS ONE bemærkede, at styrketræning og intervaltræning synes at være de mest effektive. Det hjælper også at dyrke yoga, da det reducerer stress.

10. Trådløft

Faktisk er der mange andre behandlinger til at regenerere hudens kollagen. Vi vil dog nævne endnu en, da det er en, som vi ikke kunne udelade i denne artikel.

Vi taler her om trådløft. Teknikken består i at implantere små tråde af polydioxanon (PDO) i huden. Disse fremmer den naturlige produktion af kollagen, samtidig med at de skaber spænding i huden for at give indtryk af, at der ikke er nogen rynker.

Kvinde med glat og fast hud

Kollagen og dets regenerering

Kollagen giver anledning til fibre, der er modstandsdygtige og fleksible, og som findes i mange områder af kroppen, herunder huden. Disse fibre er stramme, men efterhånden som årene går, bliver de sammenflettede og mister deres elasticitet. Resultatet er rynker.

De faktorer, der har størst indflydelse på denne proces, er solpåvirkning, dårlig kost, manglende hydrering, forbrug af tobak og alkohol samt stress. Det er helt normalt, at omkring 35-årsalderen begynder virkningen på ansigtet at vise sig.

Det anslås, at en kvinde vil have mistet omkring halvdelen af alt sit kollagen i 50-årsalderen. Mænd har en tendens til at have et mindre tab. Dette fører til et fald i tykkelsen af dermis.

Behandlinger til regenerering af kollagenet i huden har varierende effektivitet. De er dog bedre, når de ledsages af en sund livsstil.

Aldring, med alt hvad det indebærer, er uundgåeligt. Men denne proces kan bremses noget ved at vedtage de rigtige livsvaner.  • Wunsch A, Matuschka K. A controlled trial to determine the efficacy of red and near-infrared light treatment in patient satisfaction, reduction of fine lines, wrinkles, skin roughness, and intradermal collagen density increase. Photomed Laser Surg. 2014 Feb;32(2):93-100. doi: 10.1089/pho.2013.3616. Epub 2013 Nov 28. PMID: 24286286; PMCID: PMC3926176.
  • Aust MC, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan HM, Vogt PM. Percutaneous collagen induction therapy: an alternative treatment for scars, wrinkles, and skin laxity. Plast Reconstr Surg. 2008 Apr;121(4):1421-1429. doi: 10.1097/01.prs.0000304612.72899.02. PMID: 18349665.
  • Sellami M, Dhahbi W, Hayes LD, Padulo J, Rhibi F, Djemail H, et al. (2017) Combined sprint and resistance training abrogates age differences in somatotropic hormones. PLoS ONE 12(8): e0183184. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0183184.
  • Schoenfeld, P. (2020). Colágeno: Rejuvenece tu piel, fortalece las articulaciones, y siéntete más joven gracias a la dieta que aumenta la producción y el consumo de colágeno. EDITORIAL SIRIO SA.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.