Rejnfanolie: Anvendelse i hudpleje

Rejnfanolie er højt anerkendt i den æstetiske og naturmedicinske verden. Der er dog stadig ikke tilstrækkelig dokumentation for effektiviteten eller mulige risici ved dette stof.
Rejnfanolie: Anvendelse i hudpleje

Sidste ændring: 11 december, 2021

Rejnfanolie er et af stjerneprodukterne for dets kosmetiske og medicinske anvendelse. Det er blevet brugt siden oldtiden, men sandheden er, at der ikke er meget videnskabeligt bevis for de egenskaber, der tilskrives denne olie.

På trods af dette har rejnfanolie fået mange tilhængere i de seneste år. De personer, der bruger den, hævder, at den er fremragende som et anti-akneprodukt, og at den bremser hudens aldring.

Denne olie udvindes af rejnfanblomsten. Nogle gange kan du finde den ren, og andre gange indgår den i produkter som serum, ansigtsolier og eksfolierende masker.

Hvad er rejnfanolie?

Rejnfanolie kommer fra en plante, hvis videnskabelige navn er Tanacetum annuum. Planten er også kendt som guldknap og er hjemmehørende i det tempererede Europa og Asien og er også blevet indført i andre dele af verden.

Planten har gule blomster, og dens blade har et bregneagtigt udseende. Dette produkt er ikke let at finde og er derfor ofte ret dyrt i sin æteriske olieform.

Planten hører til kamillefamilien og indeholder chamazulen, et stof med beroligende og antioxidantegenskaber. Den har en sød, jordagtig og urteagtig duft.

Rejnfanolie har en karakteristisk mørkeblå farve. Hvis den destilleres med damp, får den en levende blå nuance. Dens aroma er en blanding af urter og kamfer med middelhøje noter. Duften er let sødlig.

Denne æteriske olie er fremstillet af de friske blomster og blade fra planten. Disse er underkastet en dampdestillationsproces. Stoffet bliver først blåt, når ekstraktionen og destillationen er afsluttet.

Ud over chamazulen indeholder denne plante guaiol og guaiazulen, to forbindelser, der hjælper med at reducere irritationer. På den anden side er der blevet identificeret 3,6-dihydrocamazulen, a-fellandren, b-eudesmol, b-myrcenelen og sabinen i dens sammensætning.

Te af rejnfan

Fordele ved rejnfanolie

Rejnfanolie synes at have antiinflammatoriske, antihistaminiske (anti-allergiske), kløestillende, blodkar-styrkende og beroligende egenskaber.

Det bekæmper betændelse

Denne olie har to komponenter med antiinflammatoriske egenskaber: Sabinen og kamfer. Det er muligt, at chamazulen også har denne virkning. Der er dog stadig ikke nok beviser til enten at støtte eller afvise, at disse elementer blandet i olien bevarer eller forstærker den antiinflammatoriske virkning.

Rejnfanolie fugter huden

Mange fugtighedsgivende kosmetiske produkter indeholder denne type olie. Den menes at være effektiv til at reducere hudens tørhed og tilføre huden fugt. Nogle mennesker bruger den endda til at behandle forbrændinger, selv om der ikke findes videnskabelige data til støtte for denne anvendelse.

Du er måske også interesseret i: Få flot hud med disse 5 hudplejetips

Det kan hjælpe med at reducere akne

Rejnfanolie kan hjælpe med at bekæmpe akneudbrud og andre tegn på betændelse eller irritation i forbindelse med tilstanden. Æteriske olier anbefales generelt ikke til dette formål, men netop denne olie kan være effektiv i disse tilfælde.

Det har beroligende virkninger

En af de komponenter, der er mest af i denne æteriske olie, er kamfer. Dette stof har en beroligende virkning, når det indåndes. Det fremmer således afslapning og hjælper med at reducere stress.

Det reparerer beskadiget hud

Det er muligt, at dette stof, når det påføres på huden, virker som et naturligt helbredende middel. Det indeholder flere antioxidanter, så det kan hjælpe med at reducere fine linjer og rynker forårsaget af aldring.

Svampedræbende og bakteriedræbende

Denne æteriske olie kan hjælpe med at fjerne bakterier og svampe. Men som i andre tilfælde er der ingen forskning, der kan bekræfte denne information.

Det lindrer muskelømhed og smerter

Massage med denne æteriske olie kan være effektivt til at reducere smerter forårsaget af nervesmerter, gigt eller seneskedebetændelse. Den kan også være nyttig til at håndtere mere generaliserede smerter.

Den bruges bedst med en bæreolie. Det er dog ikke klart, om det er olien i sig selv, der er ansvarlig for effekten, eller om det er massagen, der fjerner muskelsmerter.

Som et insektafvisende middel

Blandet med vand og diffuseret gennem en spray hjælper rejnfanolie med at fjerne insekter fra omgivelserne. Det er en naturlig mulighed for at undgå insektmidler og industrielle kemikalier.

Sådan bruger du rejnfanolie

Der er tre grundlæggende måder at bruge rejnfanolie på for at få gavn af dens egenskaber. Det kan være i en creme eller bæreolie, i en diffuser eller som spray.

1. Som en creme eller bæreolie

Rejnfanolie bør ikke bruges i sin rene form, men fortyndet i et andet stof. Det anbefales at putte 1-2 dråber af denne olie i fugtighedscremen eller rensecremen, før den anvendes. En anden mulighed er at kombinere den med kokosnød- eller jojobaolie og derefter påføre den på huden.

2. I en diffusor

Denne olie har en meget behagelig aroma, og derfor er det en rigtig god idé at bruge den i en diffuser. At inhalere den vil give en følelse af ro. Nogle mennesker kan dog få en allergisk reaktion, så det anbefales ikke at bruge den på overfyldte eller hermetisk lukkede steder.

En diffusor

3. I en spray

Du skal blot tilsætte 4 milliliter rejnfanolie til 1,2 dl vand. Kom det derefter i en sprayflaske. I dette format bruges den ofte som et antiinflammatorisk middel.

Mulige risici og bivirkninger ved rejnfanolie

Næsten alle æteriske olier har giftige komponenter, så de bør under ingen omstændigheder indtages. De bør heller ikke påføres direkte på huden uden først at fortynde dem i en creme, vand eller anden olie.

Rejnfanolie anbefales ikke til gravide eller ammende kvinder, små børn eller personer med epilepsi. Man ved ikke, hvilke virkninger den kan have i disse tilfælde. Det er bedst for folk at lave en lappeprøve, før de anvender den.

Andre æteriske olier kan bruges i stedet for rejnfanolie. Disse omfatter romersk kamille, lavendel, bægerlav, rosmarin, bergamot og havemerian.

Det er værd at bemærke, at der stadig er behov for mere forskning for at bekræfte egenskaberne ved rejnfanolie. Derfor er det bedst at tale med din læge, før du begynder at bruge dette stof.

Det kan interessere dig ...
Hvordan man laver en naturlig eksfoliering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man laver en naturlig eksfoliering

Hvis du føler, at du har tør hud, kan du læse denne artikel og lære, hvordan du kan lave en naturlig eksfoliering for at få en hydreret hud.



  • Barrero, A. F., Sa, J. F., Barro, A., & Rami, A. (1992). Biomimetic cyclizations of a germacranolide from Tanacetum annuum. Phytochemistry, 31(1), 332-335.
  • Fernández Pérez, H. (2021). Programa de educación para la salud: mejora de los brotes de acné en la adolescencia.
  • Zaim, A., Benjelloun, M., El Harchli, E. H., Farah, A., Meni Mahzoum, A., Alaoui Mhamdi, M., & El Ghadraoui, L. (2015). Chemical Composition And Acridicid Properties Of The Moroccan Tanacetum Annuum L. Essential Oils. Res Invent: Int J Engineer Sci, 5, 13-19.
  • Ananieva, Lyudmila. Aceites esenciales para su salud y belleza: Segunda parte. Tektime, 2018.