Hårdt og blødt vand: Hvad er forskellen?

Vand kan klassificeres som hårdt eller blødt afhængigt af mængden af mineralsalte, det indeholder. Find ud af forskellen mellem hårdt og blødt vand i denne artikel.
Hårdt og blødt vand: Hvad er forskellen?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Vandets hårdhed er en betegnelse for mængden af calcium- og magnesiummineraler i en given mængde vand. Denne kemiske egenskab gør det muligt at klassificere væsken som hårdt eller blødt vand. Det er vigtigt at vide, hvilket af disse to typer vi har i vores hjem. Læs videre for at få mere at vide om hårdt og blødt vand.

Vandets egenskaber afhænger af forholdene i den jordbund, som det cirkulerer igennem, fordi det, mens det bevæger sig under jorden, kommer i kontakt med de salte, som er indlejret i stenene. Desuden påvirker elementer som jern, strontium og barium også vandets hårdhed.

Hvad er hårdt vand?

Hårdt vand er vand med en høj koncentration af mineraler. Det forekommer normalt i kystområder, fordi de er kendetegnet ved jordbund, der har en høj procentdel calciumcarbonat.

Et af de mål, hvormed vandets hårdhed kan måles, er de franske hydrometriske grader (° H F). På grund af dette har eksperter fastslået, at hårdt vand har mellem 32 og 54° H F og meget hårdt vand indeholder mere end 54° H F.

Samtidig kan hårdt vand være midlertidigt eller permanent. Førstnævnte består af calcium- eller magnesiumkarbonater og mister deres hårdhed, når de koges. Sidstnævnte består af calcium- eller magnesiumsulfater og mindskes ikke, når der anvendes kogeteknikker.

Hvad er blødt vand?

Blødt vand er vand, der har et meget lille indhold af mineralsalte. Det kommer fra bjergområder og brønde, fordi klipperne der ikke ophober så meget calcium og magnesium.

Denne type vand kan også måles med de franske hydrometriske grader. Takket være dette kan man fastslå, at vand med mindre end 7° H F er meget blødt, og at vand med mellem 7 og 14° H F er blødt.

Blødt vand er ideelt til brug i industrisektoren, da det giver mulighed for optimale besparelser og ikke ændrer maskinernes ydeevne. Det er derfor vigtigt, at virksomhederne regelmæssigt kontrollerer vandressourcernes indhold.

Fabrik laver vand på flaske

På fabrikker er det vigtigt at måle vandets hårdhed, da det er afgørende for, om komponenter og udstyr bliver ødelagt.

Hvad er forskellen på hårdt og blødt vand?

Ud over tilstedeværelsen af mineraler i vand er der andre forskelle, der skal tages i betragtning. Den første er, at mens blødt vand er velegnet til rengøring, svækker hårdt vand rengøringsmidler, fordi sæbemolekylerne nedbrydes, når de interagerer med calcium- eller magnesiumioner.

Smag er en anden faktor, der ændrer sig. På den ene side kan man, når man smager på hårdt vand, opleve, at det har en stærkere smag på grund af den høje tilstedeværelse af salte. På den anden side er blødt vand kendetegnet ved at have en meget lettere smag.

Desuden giver de forskellige vandtyper forskellige fornemmelser på huden. Blødt vand er kendt for at efterlade huden blød, mens hårdt vand kan forårsage tørhed og irritation.

Hvordan kan hårdt vand påvirke hjemmet?

Hårdt vand er en faktor, der udløser mange problemer i hjemmet. På VVS-niveau tilstopper det rørene: Når vandet opvarmes, frigiver det kalkstykker, som gradvist ophobes.

Ligeledes giver den høje koncentration af kalk også problemer for vandhaner og vægge. Det skyldes, at der dannes en kalk, som giver tydelige pletter på de elementer, der ofte berøres med dette vand.

Denne type vand forårsager også skader på husholdningsapparater, fordi de faste rester af salte kan forblive i maskinerne. Hårdt vand reducerer effektiviteten af rengøringsmidler og medfører en stigning i rengøringsomkostningerne i husholdningen.

Desuden får opvasken uoprettelige pletter, fordi sæbe ikke kan fungere optimalt. Ved tøjvask bliver tøjet desuden misfarvet.

Kvinde gør vask ren

Et hjem med hårdt vand vil på mellemlang sigt få problemer med vandhaner og rør på grund af saltudfældninger.

Hvordan tester man for hårdt og blødt vand i hjemmet?

Eksperter bruger et apparat kaldet en hårdhedsanalysator. Den består af et reagensglas og særlige væsker, der reagerer med vandet.

Betjeningen er enkel, da du blot skal fylde reagensglasset med vand og tilføje et par dråber af den særlige væske. Hvis vandressourcen derefter får en blå farve, betyder det, at vandet er blødt. Hvis det bliver rødt, betyder det, at vandet er hårdt.

Derudover kan man også foretage en hjemmetest ved hjælp af en flaske med ledningsvand og en anden med destilleret vand. Under processen skal du anvende vaskemiddel på begge, ryste dem, og hvis den første har mindre skum, betyder det, at husstanden har hårdt vand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Soto J. La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias [Internet]. Oaxaca: Instituto Politécnico Nacional – Oaxaca; 2009. [citado 04 de julio de 2021]
  • Moreira A. Consideraciones actuales sobre el ablandamiento de agua [Internet]. Ecuador: Universidad Laica “Eloy Alfaro” de Manabí; 2016. [citado 04 de julio de 2021]
  • Neira M. Dureza en aguas de consumo humano y uso industrial, impactos y medidas de mitigación. Santiago de Chile: Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Físicas y Matemáticas; 2006. [citado 04 de julio de 2021]
  • Facsa. La dureza del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de julio de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.