Afhængighed af cannabis og tobak: Hvordan man bekæmper det

Afhængighed af cannabis og tobak er den fælles afhængighed af begge stoffer. Du kan bryde det med farmakologiske foranstaltninger eller psykologisk terapi. Professionel indgriben er næsten altid nødvendigt.
Afhængighed af cannabis og tobak: Hvordan man bekæmper det

Sidste ændring: 04 september, 2021

Afhængighed af cannabis og tobak er det forhold, der eksisterer mellem forbruget af begge stoffer. Det er vanskeligt at overvinde begge afhængigheder samtidig.

Indtil for nylig vidste eksperter ikke meget om den gensidige indflydelse af begge stoffer. Med andre ord havde de ikke relateret cannabis og tobaksbrug. Det ser dog ud til, at de er tæt forbundne.

De fleste mennesker ryger cannabis i en joint. For at gøre dette tilføjer de fleste tobak til blandingen for at kunne forbruge den. Som sådan indtager de begge stoffer.

Det ser dog også ud til, at der også er et omvendt forhold. I denne artikel forklarer vi, hvad afhængighed af cannabis og tobak består af, og hvordan man bekæmper det. Både cannabis og tobak er meget skadelige stoffer, hvorfor folk bør undgå at indtage dem.

Hvad er afhængighed af cannabis og tobak?

Cannabis og tobak er supplerende stoffer, som eksperter ofte forbinder med hinanden. Faktisk har de seneste statistikker vist den tætte sammenhæng mellem brugen af begge stoffer. Dette skyldes, at cannabis næsten altid indtages med tobak. Derudover ser det ud til, at mange mennesker kan lide at ryge en cigaret efter at have røget marihuana.

På samme måde beslutter mange at stoppe den ene vane, men fortsætter den anden. Dette gør processen kompliceret og kan gøre det vanskeligere at slippe af med vanen.

Undersøgelser har vist, at rygning af tobak også øger risikoen for marihuana-brug gennem hele livet. I sidste ende er problemet, at afhængighed formerer sig og forværres.

I øjeblikket er de fleste cannabisbrugere mennesker i 30’erne. Forbruget hos unge er dog meget højt. Derudover bruger næsten alle mennesker, der forbruger dette stof, også andre stoffer.

Cannabis

Du kan måske lide denne artikel: Afhængighed af næsespray: Kan det ske?

Hvorfor er afhængighed af cannabis og tobak så skadeligt?

Som vi forklarede ovenstående, er begge stoffer sundhedsskadelige. At forbruge dem begge øger logisk risikoen. Imidlertid har det ikke vist sig, at kombineret brug forværrer deres virkninger hver især.

Eksperter mener, at cannabis kan øge nikotins vanedannende potentiale. De har også undersøgt, hvordan tolerance over for disse stoffer ændrer sig, når de indtages på samme tid.

De ved, at da de er stoffer, der normalt ryges, kan begge påvirke lungerne negativt. Ud over alle de skadelige virkninger af tobak skal vi bemærke, at cannabis er forbundet med en øget risiko for psykotiske lidelser.

På samme måde kan du ikke glemme den indflydelse, den kan have på et personligt og socialt niveau. Afhængighed af ethvert stof kan skade forholdet og påvirke præstationer på job eller studie.

En person, der ryger en cigaret

Denne artikel kan interessere dig: Alt om rygers melanose: En af farerne ved rygning

Sådan bekæmpes afhængighed af cannabis og tobak

Denne afhængighed er svær at bryde. I sig selv skal en person have meget viljestyrke for at overvinde afhængighed af et af de to stoffer. Der er dog i stigende grad flere tiltag og former for støtte til at hjælpe folk med at nå dette.

For det første er landene nødt til at regulere tilgængeligheden af disse stoffer for at løse problemet. Med andre ord bør der gennemføres specifikke foranstaltninger for at stoppe salget af begge, især hos unge. Tilsvarende er det vigtigt at fremme en god uddannelse for at undgå forbrug af disse stoffer.

På den anden side kan folk ty til forskellige måder at bryde afhængigheden på. Du kan starte med at afslutte forbruget af det ene stof og derefter det andet. Eller du kan prøve at afslutte begge på samme tid.

Mange psykologiske behandlinger er tilgængelige. Faktisk hjælper nogle farmakologiske foranstaltninger folk med at stoppe deres afhængighed. Imidlertid giver terapier de bedste resultater og er de mest effektive.

Ting, man bør overveje

Farmakologiske behandlinger hjælper kun med at reducere nikotinafhængighed, men er ikke særlig effektive til at hjælpe med at stoppe forbruget af cannabis. Afhængighed af cannabis og tobak kræver flere indgreb og en tværfaglig tilgang.

Det er bedst at bede en specialist om hjælp og vælge de bedste muligheder og løsninger til at bekæmpe afhængigheden.

Det kan interessere dig ...
Misbrug og mishandling hos unge par
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Misbrug og mishandling hos unge par

Misbrug og mishandling kan og forekommer i ungdoms forhold. Denne alvorlige adfærd vedrører ikke kun voksne. Læs mere her!  • Torres, Jesús Marín, and Carmen Quijada Caro. “Drogas y género: Una comparación del inicio del consumo de alcohol, tabaco y cannabis entre hombres y mujeres jóvenes en Andalucía.” ReiDoCrea: Revista electrónica de investigación y docencia creativa 6 (2017): 44-53.
  • Santos, Mariana Matias, et al. “Detección del consumo de alcohol, tabaco y cannabis en estudiantes de Enfermería.” Enfermería Comunitaria (2018).
  • Folgar, Manuel Isorna, and Otger Amatller Gutierrez. “Consumo combinado de tabaco y cannabis: una revisión de los factores de riesgo familiares.” Revista española de drogodependencias 42 (2017): 11-28.
  • Domínguez, Encarnación Sueiro, Antonio Lopez Castedo, and Celsa Perdiz Álvarez. “Consumo de otras drogas (Diferentes del tabaco y del alcohol).” Revista de estudios e investigación en psicología y educación 14 (2017): 225-228.
  • Morena Rayo, Susana, and Alejandro Villena Ferrer. “Prevención del tabaquismo: adaptarla a los nuevos tiempos o fracasar.” Revista Clínica de Medicina de Familia 12.2 (2019): 46-49.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.