Hvordan er spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet?

Spiseforstyrrelser er forbundet med fertilitetsproblemer, selv om det endnu ikke vides præcist i hvilket omfang og på hvilken specifik måde. Der er stadig behov for mere forskning.
Hvordan er spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Spiseforstyrrelser kan være forbundet med infertilitet hos både mænd og kvinder. De fleste beviser peger på, at dette forekommer, selv om der også er nogle undersøgelser, der ikke finder en direkte sammenhæng.

Det er vigtigt at understrege, at spiseforstyrrelser ikke kun forekommer hos kvinder. Mænd oplever dem også. I begge tilfælde vil evnen til at få et barn blive reduceret.

Et aspekt, der skal fremhæves, er det faktum, at spiseforstyrrelsers virkninger på fertiliteten ikke altid viser sig med det samme. Det betyder, at konsekvenserne kan mærkes længe efter, at problemerne er blevet overvundet.

Hvilke spiseforstyrrelser kan forårsage infertilitet?

De bedst kendte spiseforstyrrelser er anoreksi og bulimia nervosa. Der findes dog også andre, der falder ind under en ikke-point-kategori, der kaldes “andre spiseforstyrrelser, der ikke er specificeret på anden vis”.

Anorexia nervosa: Spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet

Anorexia nervosa er en tilstand, hvor en person holder op med at spise normalt og stærkt begrænser mængden af kalorier, han eller hun spiser, med det formål at tabe sig eller opretholde en ekstremt lav vægt. Det er måske den mest almindelige af spiseforstyrrelserne.

Bulimia nervosa

Bulimia nervosa er en lidelse, hvor der er tilbagevendende episoder af overspisning, efterfulgt af handlinger, der har til formål at kompensere for disse overdrevne spisevaner.

Oftest fremkalder folk selv opkastninger, men afføringsmidler, lavementer, intensiv motion eller meget strenge diæter med faste bruges også ofte til at kompensere for overskuddet.

Kvinde er besvimet

Spiseforstyrrelser påvirker mange aspekter af livet og helbredet, som ikke er begrænset til en persons kropsvægt.

Binge eating

Binge eating er også en del af spiseforstyrrelser. Denne lidelse er kendetegnet ved hurtig indtagelse af store mængder mad. Normalt er der ingen forudgående sult, og de genererer følelser af skyld og tristhed. For at blive klassificeret som en forstyrrelse skal det forekomme mindst to gange om ugen.

Pregoreksi

Pregoreksi er en lidelse, hvor en gravid kvinde ikke spiser nok af frygt for at tage på i vægt. Det er normalt ledsaget af intens motion.

Det er almindeligt, at kvinder med pregoreksi tidligere har været anorektiske. Det er derfor, at pregoreksi er forbundet med infertilitet, da det viser sig, at en stor gruppe af disse patienter havde problemer med at blive gravide og forlænger dette problem i adfærd under deres graviditet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:Sådan kan du undgå spiseforstyrrelser

Vigoreksi

Vigoreksi er en af de mest almindelige spiseforstyrrelser, der rammer mænd. Den indebærer en afhængighed af fysisk træning og indtagelse af en ubalanceret kost, der er stærkt orienteret mod proteinindtag. Der er normalt en overdreven optagethed af fysikken og en besættelse af at have en atletisk og muskuløs krop.

Natspisningssyndrom

Dette er en lidelse, der ligner binge eating. Den væsentligste forskel er, at ved natspisningssyndromet forekommer binge eating kun om natten. Der spises heller ikke store mængder mad på én gang, men flere små måltider i løbet af de timer, der burde være hviletid.

Megareksi

Megareksi er en af de mindre synlige spiseforstyrrelser. Den kan siges at være det modsatte af anoreksi og henviser til personer, der er overvægtige, men som ikke ser dette som et sundhedsproblem, men som en manifestation af vitalitet. De vil endda se sig selv som tynde eller atletiske.

Spiseforstyrrelser fører til infertilitet ad forskellige veje

Spiseforstyrrelser er alvorlige problemer, der endda kan være livstruende. Ud over de negative virkninger, de har på det generelle helbred, har de også en indvirkning på fertiliteten. Lad os se på hvordan.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hyporeksi eller mangel på appetit

Kropsfedt

Kroppen har brug for tilstrækkelige niveauer af fedt for at opretholde hormonbalancen. Fedtceller har indflydelse på produktionen og syntesen af hormoner, herunder østrogen og testosteron. Hvis kroppen ikke danner nok af disse hormoner, påvirkes det reproduktive system.

Ernæring og fertilitet: Sådan er spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet

Selv om videnskaben ikke helt har afklaret forholdet mellem ernæring og fertilitet, er der tegn på, at kostens kvalitet påvirker fertiliteten.

Mennesker med spiseforstyrrelser opfylder ikke deres grundlæggende behov. Dette fører til æg og sæd af dårligere kvalitet. Det gør det også svært for kroppen at syntetisere hormoner.

Menstruation og ægløsning

De fleste kvinder med spiseforstyrrelser har også udebleven menstruation (amenoré) eller uregelmæssige menstruationer. Dette giver problemer med ægløsning og hindrer muligheden for at blive gravid, selv om det ikke udelukker den.

Skrumpning af æggestokkene og livmoderen

Hos nogle kvinder med anoreksi, især dem med kronisk amenoré, er der konstateret en reduktion i livmoderens eller æggestokkenes størrelse. Dette menes at være relateret til hormonel ubalance.

Sædtal og erektil dysfunktion: Derfor er spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet

Der er ikke nok undersøgelser om dette, men de tilgængelige data tyder på, at mænd med meget lavt fedtniveau også har meget lave testosteronniveauer, hvilket fører til dårlige sædtal. De vil sandsynligvis også opleve problemer med erektil dysfunktion.

Tynd mand repræsenterer spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet

Tyndhed hos mænd vil reducere sædkvaliteten, hvilket kan føre til mulig infertilitet.

De langsigtede resultater: Spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet

Der er stærk mistanke om, at spiseforstyrrelser kan have negative virkninger på fertiliteten, selv når de allerede er overvundet. I virkeligheden er der ingen langsigtet forskning, der kan underbygge dette.

Det er dog almindeligt accepteret blandt læger, at personer med en fortid med spiseforstyrrelser har en højere grad af infertilitet og større vanskeligheder med at blive gravide. Kvinderne har også en tendens til at være længere tid om at blive gravide end resten af befolkningen.

Dette synes at være relateret til sværhedsgraden af forstyrrelsen på det pågældende tidspunkt. Når den er meget alvorlig, kan den have efterladt permanente skader på forplantningssystemet.

På den anden side er der, når der opstår graviditet hos en kvinde med en spiseforstyrrelse eller en fortid med spiseforstyrrelser, en øget risiko for abort, for tidlig fødsel og børn med lav fødselsvægt. Der er også en øget risiko for, at moderen udvikler hjerteproblemer.

Der er også større sandsynlighed for, at der opstår en fødselsdepression efter fødslen. Derefter kan moderen overføre en forvrænget idé om kropsbilledet til sine børn.

Undervurdér ikke spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet

Spiseforstyrrelser forårsager infertilitet, fordi de påvirker det fysiske og mentale helbred. Hvis en person planlægger at få børn, er det en god idé at være sund og rask. Ellers kan man støde på hindringer for at blive gravid.

Tilgangen til spiseforstyrrelser er tværfaglig. Den kræver som minimum indgriben fra en læge, en psykolog og en ernæringsekspert. Et godt ernæringsmæssigt rehabiliteringsforløb kan være tilstrækkeligt til at opnå funktionel fertilitet.

Det kan interessere dig ...
5 fakta, som alle kvinder bør vide om cyster på æggestokkene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 fakta, som alle kvinder bør vide om cyster på æggestokkene

Cyster på æggestokkene er en godartet tilstand, som kan ramme kvinder. Her er de fakta, som alle bør kende om tilstanden.  • Ekeus, C., Lindberg, L., Lindblad, F., & Hjern, A. (2006). Birth outcomes and pregnancy complications in women with a history of anorexia nervosa. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology113(8), 925-929.
  • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría, 102(5), 353-363.
  • González Rodríguez, L. G., López Sobaler, A. M., Perea Sánchez, J. M., & Ortega, R. M. (2018). Nutrición y fertilidad. Nutricion hospitalaria35(SPE6), 7-10.
  • Whittaker, J., & Wu, K. (2021). Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology210, 105878.
  • Yanes-Rizo, T., Salazar-Alarcón, C. E., Martínez-Cruz, M., Nava-Hernández, J., Porter, M., & Vital-Reyes, S. (2014). Composición corporal y hábitos alimentarios en pacientes con infertilidad. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción6(4), 177-184.
  • Tuncer, E., GÜMÜŞ, A. B., & Keser, A. (2020). The Importance of Pregorexia Awareness. Clinical and Experimental Health Sciences10(3), 186-190.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.