Forskellene mellem grøn og gul kiwi

I løbet af få årtier er kiwier blevet mange menneskers yndlingsfrugt, både på grund af deres egenskaber og smag. De mest fremtrædende sorter er grønne og gule.
Forskellene mellem grøn og gul kiwi
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I dag vil vi tale om den gule kiwifrugt! I grove træk er grøn og gul kiwi (også kaldet gylden) lignende sorter af den samme frugt, men der er nogle forskelle mellem dem.

Selv om disse forskelle måske er subtile, kan de måske hjælpe dig med at vælge mellem dem ved dit næste besøg hos grønthandleren eller i supermarkedet.

På kort tid er kiwien gået fra at være en næsten ukendt og vild frugt til at blive udnyttet massivt og blive en afgrøde af international kommerciel betydning.

Det er bestemt en velsmagende og næringsrig frugt. Ved at indtage blot én mellemstor kiwifrugt kan man få 85% af den anbefalede daglige mængde C-vitamin.

Kiwis oprindelse og kendetegn

Kiwifrugten stammer fra Kina, hvor den vokser i de tempererede skove og bjerge i det sydvestlige Kina. Mærkeligt nok er det faktisk bærret fra en vinranke. Der var den kendt under navnene yangtao (jordbærfersken) og mihoutao (abefersken).

I begyndelsen af 1900-tallet blev den indført til New Zealand, og siden da er den blevet dyrket i andre områder med varmt klima. Det er i dette land, at den har fået navnet kiwi takket være fuglen af samme navn, som er øernes nationale symbol.

Den grønne kiwifrugt (Actinidia deliciosa) er den mest dyrkede på verdensplan. Af alle dens sorter er det Hayward-typen, der skiller sig ud fra de andre. Den gule kiwifrugt hører til arten Actinidia chinensis, som er den næstvigtigste afgrøde.

De mest markante forskelle mellem grøn og gul kiwi

Ved første øjekast er den største forskel mellem de to frugter deres fysiske udseende. Når den gule kiwifrugt er skrællet eller skåret i skiver, skiller den sig ud med en slående, næsten glat gylden farve. Den grønne kiwifrugt har derimod en intens grønlig farve og er spættet med sorte kerner.

Udvendigt har den grønne kiwifrugt en grovere, hårdere og mørkere skræl end den gule kiwifrugt. Den gule kiwifrugt er derimod dækket af en tyndere, lysere skræl. Alle dele af frugten er spiselige, selv om den ru, hårde skræl normalt kasseres.

Når man smager den gule kiwifrugt, er den sødere og rundere i smagen end den grønne variant. Derfor er den førstnævnte perfekt til at tilsætte og pynte søde retter og desserter som f.eks. is og kager. Den er også ideel til at spise alene som en snack.

Den grønne kiwi kan også spises alene og er en favorit for dem, der er tiltrukket af en let syrlig smag. Den er en populær ingrediens i smoothies og til at servere i et væld af krydrede retter.

Grøn kiwi i skiver

Ernæringsmæssige forskelle mellem grøn og gul kiwi

Kiwier har en høj koncentration af næringsstoffer. Disse omfatter C-vitamin, kostfibre og folater.

Men de indeholder også andre meget vigtige bioaktive komponenter, såsom enzymer, antioxidanter og forskellige plantekemikalier. Dette er den ernæringsmæssige sammensætning af 100 gram spiselig portion:

 • Vand: 83,90 gram.
 • Energi: 58 kilokalorier.
 • Protein: 1,06 gram.
 • Fedtstoffer: 0,44 gram.
 • Kulhydrater: 14 gram.
 • Fibre: 3 gram.
 • Kalium: 198 milligram.
 • C-vitamin: 74,7 milligram.
 • E-vitamin: 1,36 milligram.
 • Vitamin B9 (folat): 26 mikrogram.
 • Betacaroten: 52 mikrogram.
 • Lutein + zeaxanthin: 122 mikrogram.

Det ser ud til, at både grønne og gule kiwifrugter er ret ens i sammensætningen. Den største forskel ligger i indholdet af C-vitamin, som er meget højere i den gyldne (gule).

Ascorbinsyre (eller C-vitamin) er et vigtigt mikronæringsstof for vores krops daglige funktion. Det har en antioxidant egenskab, der gør det muligt at bekæmpe den skadelige virkning af frie radikaler. Det er nødvendigt for kollagenproduktionen og forbedrer jernoptagelsen.

Dets rolle for sundheden har også været kendt i lang tid. En Cochrane-undersøgelse fremhæver dens rolle med hensyn til at forbedre immunsystemets funktion og reducere symptomerne på forkølelse.

Ud over disse egenskaber er kiwien en frugt, der hjælper fordøjelsesprocessen, både på grund af dens kostfibre og på grund af tilstedeværelsen af nogle enzymer, der hjælper med at nedbryde proteiner. Den er også perfekt til at fremme tarmtransit.

En drik med kiwi

Grøn og gul kiwi er perfekt til en sund kost

At spise masser af frugt og grøntsager er en gavnlig vane og et af grundlagene i en sund kost. Kiwier, både den gule og den grønne version, har en interessant mængde vitaminer, fibre og antioxidanter, som er gode for dit helbred.

At vælge mellem dem er næsten en beslutning om personlige præferencer, da de væsentligste forskelle er i smag og konsistens. Når det er sagt, kan det dog på visse tidspunkter og i visse områder være sværere at finde den gule version, som også er dyrere.

Begge holder sig meget godt derhjemme, uden for køleskabet og beskyttet mod sol og varme. Det er dog bedst at sørge for, at de ikke er overmodne.

Når de har nået deres ideelle modenhed, skal du blot beslutte, om du vil spise dem alene eller sammen med andre frugter, i en smoothie eller i en salat. Det er ligegyldigt, hvornår du spiser dem, for kiwier tilbyder alle deres egenskaber, uanset hvornår på dagen du spiser dem.

Det kan interessere dig ...
5 kiwi smoothies, som du virkelig er nødt til at prøve
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 kiwi smoothies, som du virkelig er nødt til at prøve

Kiwi er lav på kalorier men rig på fibre og har en lang række andre sunde egenskaber som nemt kan udnyttes i flere forskellige smoothies. • Food Data Central. Kiwi fruit, raw. U.S. Department of Agriculture. Octubre 2020.
 • Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. The Cochrane Database of Systematic Review. Enero 2013. 31 (1): CD000980.
 • Kaur L, Boland M. Influence of kiwifruit on protein digestion. Advances in Food and Nutrition Research. 2013. 68: 149-67.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. Diciembre 2019. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Richardson D. P, Ansell J, Drummond L. N. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European Journal of Nutrition. Febrero 2018. 57 (8): 2659-2676.
 • Sivakumaran S, Huffman L, et al. The nutritional composition of Zespri SunGold Kiwifruit and Zespri Sweet Green Kiwifruit. Food Chemistry. Enero 2018. 1; 238: 195-202.
 • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Fundación Española de la Nutrición y Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.